Trending By: Salma Syahbuddin July 28, 2021 @ 7:00pm

Bantuan Tambahan Tidak Jadi Beban, Individu Boleh Buat Aduan Moratorium Jika… – Pakar

Kedudukan kewangan kerajaan kekal kukuh dan tidak terbeban dengan keperluan menyediakan bantuan tambahan, kata Timbalan Ketua Setiausaha Perbendaharaan (Dasar) Kementerian Kewangan, Zakiah Jaafar.

Namun, kerajaan akan menimbang semula keutamaan perbelanjaan, mengawal aliran tunai dan meningkatkan pinjaman jika perlu sekiranya sekatan ekonomi akibat pelaksanaan Pelan Pemulihan Negara (PPN) berlanjutan.

“Malaysia tidak bergerak ke arah negara muflis seperti mana ada yang di luar sana mengatakan sedemikian. Kewangan kerajaan juga tidak dibebani dengan pakej bantuan yang telah dan sedang dilaksanakan.

“Namun, jika sekatan pergerakan sepenuhnya berlanjutan di mana kebanyakan sektor ekonomi tidak dibenarkan beroperasi, kerajaan perlu menimbang semula keutamaan dalam perbelanjaan, aliran tunai dan pinjaman,” katanya.

Pedestrian passing through near the Bank Negara building during RMCO on July 10. Pics for story on loan moratorium period to end in September. AZMAN GHANI / The Star

Tambahnya lagi, sekiranya negeri-negeri beralih kepada fasa berikutnya dalam PPN, program vaksinasi berjalan lancar dan lebih banyak sektor ekonomi dibuka maka ia sekaligus menyokong kepada pertumbuhan ekonomi.

“Ekonomi kita tahun ini masih terjejas tetapi masih mencatatkan pertumbuhan positif meskipun sederhana. Namun, kita masih mampu membayar semua hutang negara setakat ini. Penarafan kredit kita masih baik dan pelaburan asing masih memasuki negara

Mengulas mengenai moratorium, Zakiah menegaskan, pelanggan yang tidak berpuas hati akibat permohonan bantuan bayaran balik pinjaman ditolak bank boleh membuat aduan kepada bank Negara Malaysia (BNM).

“Kita dapati ramai pelanggan individu dan perniagaan memerlukan moratorium. Namun, ada juga segelintir kumpulan yang tidak terjejas dan tidak memerlukan bantuan ini.

“Sebab itu, kita beri pilihan untuk memohon, walaupun kelulusan adalah automatik tanpa dokumen diperlukan,” jelasnya.

Sumber : BH

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Tue, 14 Sep 2021
Featured Mon, 9 Jan 2023
Featured Wed, 18 Oct 2023
Trending Tue, 15 Oct 2019

Depression Unfortunately Isn’t As Foreign in the K-Pop Industry

Dark side of K-Pop industry with daily weigh-ins, dating bans and cosmetic surgery

Featured Fri, 5 Feb 2021

“Ustaz Buka Mata Ramai Pemimpin.. ” – Pertemuan Ebit Lew Dan TMJ Dapat Perhatian Ramai

Semoga lebih ramai peminpin yang mencontohi sikap Ustaz Ebit Lew, sentiasa memberi tanpa mengharapkan balasan🤲🏻

Anugerah Mon, 6 Feb 2023

AJL 37: Mahu Penonton ‘Sengsara’, Khai Bahar Bakal Tonjolkan Elemen Seram Dalam Persembahan?

Alamak! Seram dengar.. Jangan lupa Tengok AJL37 12 februari depan

Acara Tue, 7 Mar 2023
Trending Mon, 2 Aug 2021

Semua Penduduk Lembah Klang Kini Boleh ‘Walk-In’ Terima Vaksin Di PPV Terpilih

Siapa yang belum dapat vaksin tu, boleh walk-in je okay!