Trending By: Salma Syahbuddin August 5, 2020 @ 11:06am

Bayaran Balik Pinjaman PTPTN Dilanjutkan Sehingga…

Menurut Menteri Pengajian Tinggi Datuk Dr Noraini Ahmad, kerajaan bersetuju untuk melanjutkan tempoh penangguhan bayaran balik pinjaman Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) untuk tiga bulan lagi.

Penangguhan bayaran balik 1 Oktober ini

Tambahnya lagi, semua peminjam akan mendapat penangguhan bermula pada 1 Oktober sehingga 31 Disember dengan anggaran jumlah bayaran balik sebanyak RM375 juta.

Manakala, jumlah keseluruhan penangguhan bayaran balik dianggarkan sebanyak RM 1.13 bilion yang menjadi sebahagian langkah dalam Pelan Rangsangan Ekonomi Prihatin Rakyat (Prihatin).

Lanjutan penangguhan secara automatik atau…

Bagi semua peminjam PTPTN, mereka akan diberikan lanjutan bayaran balik pinjaman secara automatik tanpa perlu membuat sebarang permohonan.

Namun, sekiranya peminjam yang ingin meneruskan pinjaman mereka boleh berbuat demikian melalui saluran bayaran balik secara dalam talian yang disediakan.

Bagaimanapun, Noraini berharap pengumuman itu mampu meringankan beban ditanggung dan sebarang pertanyaan boleh menghubungi talian Careline PTPTN di 03-21933000 dari Isnin hingga Jumaat bermula jam 9 pagi hingga 5 petang atau melayari laman web www.ptptn.gov.my.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Fri, 10 Apr 2020
Trending Tue, 3 Jul 2018

Bila Dalam Situasi Begini, Apa Korang Akan Buat?

Perkongsian gadis ini di laman Twitternya mendapat sebanyak 33,000 perkongsian apabila kisah piring kesayangan ibunya tak boleh dibawa keluar dari mangkuk. Lebih mengharukan, piring itu berjenama Corelle! Aduh…

Trending Wed, 28 Nov 2018

Viral Harvint Singh Buat Hal!

Kalau akak ni pun kecut perut kalau ada customer macam Harvint ni

Trending Fri, 10 Jan 2020

Woman Had “Pubic Hair” On Her Face Because Doctor Took A Skin From Her Groin As Emergency Measure

If you think you are having a bad day, try to put yourself in her shoes.

Featured Fri, 11 May 2018

Selebriti Tempatan Ucap Tahniah Buat Tun M, Perdana Menteri Ke-7

Kegembiraan turut dikongsikan oleh selebriti-selebriti tempatan apabila Tun Mahathir menang dan bergelar Perdana Menteri yang ke-7.

Trending Tue, 6 Mar 2018

Rent a Korean Oppa as Your Tour Guide For an Unforgettable Trip!

Planning for a trip to Korea but in need of a tour guide to bring you around? Rent a Korean Oppa and tour all the beautiful places in Korea with him.

Trending Wed, 27 Jun 2018

Jatuh Cinta Dengan Sahabat Sendiri? Kisah Gadis Ini Bakal Buat Korang Nak Berterus-Terang Hari Ini

Kuat ya dik! Gadis manis ini tidak mampu luahkan semuanya, hanya doa yang mampu dihadiahkan buat Allahyarham Khasrul Haizal Mohd Yusof, sama-sama kita sedekahkan Al-Fatihah buat beliau…

Trending Mon, 16 Nov 2020

| Live TV