Trending By: Salma Syahbuddin August 5, 2020 @ 11:06am

Bayaran Balik Pinjaman PTPTN Dilanjutkan Sehingga…

Menurut Menteri Pengajian Tinggi Datuk Dr Noraini Ahmad, kerajaan bersetuju untuk melanjutkan tempoh penangguhan bayaran balik pinjaman Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) untuk tiga bulan lagi.

Penangguhan bayaran balik 1 Oktober ini

Tambahnya lagi, semua peminjam akan mendapat penangguhan bermula pada 1 Oktober sehingga 31 Disember dengan anggaran jumlah bayaran balik sebanyak RM375 juta.

Manakala, jumlah keseluruhan penangguhan bayaran balik dianggarkan sebanyak RM 1.13 bilion yang menjadi sebahagian langkah dalam Pelan Rangsangan Ekonomi Prihatin Rakyat (Prihatin).

Lanjutan penangguhan secara automatik atau…

Bagi semua peminjam PTPTN, mereka akan diberikan lanjutan bayaran balik pinjaman secara automatik tanpa perlu membuat sebarang permohonan.

Namun, sekiranya peminjam yang ingin meneruskan pinjaman mereka boleh berbuat demikian melalui saluran bayaran balik secara dalam talian yang disediakan.

Bagaimanapun, Noraini berharap pengumuman itu mampu meringankan beban ditanggung dan sebarang pertanyaan boleh menghubungi talian Careline PTPTN di 03-21933000 dari Isnin hingga Jumaat bermula jam 9 pagi hingga 5 petang atau melayari laman web www.ptptn.gov.my.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Wed, 10 Jul 2019

Naik Harga Dua Kali Ganda Aiskrim Kerana ‘Influencers’

kerana muak sebab influencer selalu minta aiskrim percuma ini padahnya

Trending Sat, 16 Mar 2019

“Hello Brother,” Lelaki Pertama Terkorban Dalam Insiden

“Hello Brother,” Lelaki Pertama Terkorban, Sapaannya Kepada Pengganas

Trending Tue, 10 Apr 2018

10件「情侣日常」甜到让人融化

因为相爱而在一起的情侣,在日常生活中,会不经意有许多「充满爱」的甜蜜动作,自己觉得没什么,但却会闪瞎旁人!

Trending Mon, 28 Dec 2020
Trending Mon, 7 May 2018

Snapchat ‘Turun Padang’ Banteras Salah Guna Media Sosial!

Ini bermakna Snapchat bakal menyertai aplikasi lain seperti Instagram dan rangkaian sosial Google+ serta laman sosial pelopor dalam kumpulan itu iaitu YouTube, Microsoft, Twitter dan Facebook dalam ‘kod tata laku’ untuk melihat kandungan yang mencurigakan dalam masa 24 jam dan mengeluarkannya.

Trending Mon, 26 Oct 2020
Trending Mon, 12 Mar 2018

‘Nyawa-nyawa Ikan’, Toys ‘R’ Us Siap Sedia Ditutup?

Bagaimanapun sepanjang musim cuti panjang lalu, syarikat itu masih gagal memberi keyakinan terhadap masa depan syarikat permainan tersebut…

Trending Mon, 10 Aug 2020

13 Lagi Kes Baharu Covid-19 Dicatatkan

Terus jadi masyarakat prihatin dengan patuh SOP!

| Live TV