Trending By: Salma Syahbuddin July 7, 2021 @ 7:30pm

Benarkan Pengeluaran i-Citra Secara Sekaligus Berbanding Secara Bersasar

Kerajaan diminta membenarkan pengeluaran wang menerusi i-Citra secara lump-sum atau sekaligus sebanyak RM5, 000 berbanding berkala setiap bulan.

Menurut Ketua Pergerakan Pemuda UMNO, Datuk Asyraf Wajdi Dusuki berkata, kaedah itu akan memberi ruang kepada rakyat untuk merancang perbelanjaan.

Bagaimanapun,sekiranya pihak yang berwajib tetap mahu menetapkan pengeluaran berkala, pembayaran pertama perlu dibuat dalam jumlah yang tinggi.

“Sebagai contoh، sekurang-kurangnya RM2,000 bayaran pertama dibenarkan bagi membantu rakyat yang punya komitmen tertunggak bahkan amat terdesak kerana keadaan mereka lebih parah berbanding PKP 1.0 dahulu,” katanya menerusi kenyataan di Facebook pada Selasa.

Selain itu,  had pengeluaran juga sepatutnya tidak terhad kepada RM5,000 kepada semua ahli sebaliknya pengeluaran i-Citra adalah berdasarkan baki simpanan setiap ahli.

“Polisi one size fits all atau ‘satu saiz muat untuk semua’ tidak wajar diaplikasikan, sebaliknya harus dibenarkan had pengeluaran dengan kadar lebih tinggi sehingga sekurang-kurangnya RM10,000 ke RM20,000 kepada pencarum yang ada baki simpanan RM100,000,” tambahnya.

Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) juga diseru untuk membenarkan akses ke Akaun 1 berbanding kaedah mengutamakan penggunaan Akaun 2.

Manakala, pembayaran sebaiknya dibuat pada 7 Julai ini bagi pengeluaran pertama tanpa perlu proses dan kelulusan yang mengambil masa yang panjang.

 

Sumber : Bernama

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Mon, 23 Mar 2020

COVID-19: UK Catat 50 Kematian Dalam Masa 24 Jam

AKIBAT masih ada rakyat negara UK yang masih bersesak-sesak di pasaraya dan keluar di kawasan terbuka pada hujung minggu, negara itu berhadapan dengan 50 kes kematian akibat pandemik Covid-19 dalam masa 24 jam!  Walaupun amaran […]

Featured Fri, 26 Feb 2021
Featured Mon, 14 Jun 2021

Selepas 8 Tahun, Zara Zya & Azlee Khairi Kembali “Bercinta” Dalam….

Drama Love Your Mr Arrogant lakonan Zara Zya dan Azlee Khairi yang menaikkan nama dua pelakon itu  kini kembali menemui penonton pada 10 Jun ini. Drama tersebut mencecah rating tertinggi ketika ditayangkan sekitar tahun 2013 […]

Trending Wed, 24 Jun 2020
Featured Mon, 19 Jul 2021

Dilarang Ziarah Hari Raya Aidiladha, Polis Akan Periksa Rumah

Polis Diraja Malaysia (PDRM) hari ini memaklumkan akan membuat pemeriksaan secara rawak di beberapa buah perumahan bagi memastikan tiada sebarang aktiviti ziarah menziarahi sempena Hari Raya Aidiladha. Pengarah Jabatan Pencegahan Jenayah dan Keselamatan Komuniti (JPJKK) […]

Featured Thu, 26 Mar 2020

Roti Gardenia dijual pada harga RM500? Cekik darah betul!

Perbuatan individu tidak bertanggungjawab

Trending Thu, 19 Apr 2018

人类的大脑其实很可怕「不会疼痛还会自相残杀」

大家有没有看过《Lucy》这部电影,女主角斯嘉丽·约翰逊因为意外,大脑开发到了100%,成为了一个超级英雄。当大脑开发到了100%,到底会有多可怕呢?

Trending Sun, 9 Dec 2018

”Dia Tolak Cinta Saya, Kata Saya Hodoh Dan Hitam,”

”Dia Tolak Cinta Saya, Kata Saya Hodoh Dan Hitam,” Lelaki Bunuh Dan Perkosa Gadis Angkara Sakit Hati

Trending Thu, 25 Jan 2018

Perangkap Lipas Tak sampai 10 Ringgit Pon, Tetapi …

Lipas, salah satu binatang yang menggelikan. Buat la bermacam cara sekalipun, pasti lipas akan muncul di sesetengah bahagian di rumah terutama di bahagian dapur, atau ruang tamu. Lebih merimaskan kalau kita jumpa lipas dalam kereta. […]

| Live TV