Trending By: Bibi Ramli May 2, 2018 @ 7:31pm

Facebook Akan Lancarkan Servis Mencari Cinta Untuk Para Pengguna, Anda Berminat?

Lepas ini lagi lamalah masa yang anda akan habiskan dengan akaun Facebook anda. Malah, anda juga berpotensi untuk mencari cinta!

Hari ini, Ketua Pegawai Eksekutifl laman media sosial tersebut, Mark Zuckerberg mengumumkan bahawa syarikatnya sedang merancang untuk melancarkan sebuah dating service melalui platform itu.

Tujuannya ialah bukan saja untuk membolehkan penggunanya yang berjuta-juta orang itu mencari cinta. Tapi ia juga untuk meningkatkan lagi jumlah masa penggunaan platform ini.

“Ada 200 juta pengguna Facebook yang berkata mereka single, jadi semestinya ada sesuatu yang kita boleh buat,” kata Mark di persidangan tahunan syarikatnya di California.

Foto: REUTERS/Stephen Lam

Sudah lama dirancang

Servis ini telah dirancang oleh Facebook sejak sedekad lalu. Tapi pada tahun 2016 barulah Mark pasti dengan keputusannya apabila beribu-ribu orang memberitahunya bahawa mereka telah berjaya mencari cinta melalui Facebook.

Dalam mencipta servis ini, Facebook mengutamakan privacy, sesuatu yang penting bagi golongan yang menggunakan dating service di laman web lain seperti Tinder dan OkCupid.

Sebuah prototaip telah dikongsi di persidangan itu, dan ia menunjukkan sebuah link berbentuk hati yang terletak di laman utama aplikasi Facebook seseorang itu.

Link tersebut akan membawa pengguna ke dating profilenya jika mereka telah tetapkannya.

Pengguna akan dipasangkan dengan “calon-calon” yang sesuai berdasarkan kriteria pilihan mereka, rakan-rakan yang mereka kongsi serta perkara yang mereka sama-sama suka.

“Servis ini adalah untuk mencari hubungan jangka panjang, bukan untuk saja-saja,” kata Mark tapi dia tak memberitahu bila sebenarnya ia akan dilancarkan. Apa yang kita tahu ialah ia akan dilancarkan tak lama lagi.

Jadi, anda excited tak untuk menggunakan servis ini? Ataupun anda lebih suka cara old-school?

Sumber: Reuters

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Tue, 31 Dec 2019

Murid Darjah Satu Pimpin Mak Ayah Buta Tunjuk Satu Sekolah Undang Sebak

Hari terakhir penghujung tahun 2019, maka bermulah sesi orentasi bagi pelajar darjah satu di beberapa buah sekolah sekitar Malaysia. Bukan sahaja pelbagai kerenah kanak-kanak dapat dilihat, tetapi reaksi ibu ayah yang pastinya teruja melihat anak […]

Trending Sun, 29 Dec 2019
Trending Mon, 30 Dec 2019

Bangunan Perkeso Kota Bharu Diserang ‘Pengamuk’

Meminta untuk segera mengosongkan bangunan kerana ada serangan amukan

Trending Fri, 3 Jan 2020

Take A Look At 2020’s Bridal Trends With This Malaysian Designer’s Night At The Museum

Darling, you look pretty in white but you look exceptional in Adila Long..

Trending Sun, 8 Jul 2018

Tabung Derma Dibekukan?

Bagaimanapun, tabung derma bantuan kepada bekas perdana menteri yang dikendalikan oleh bekas Ketua Pemuda UMNO Wilayah Persekutuan, Datuk Razlan Rafii masih beroperasi.

Trending Thu, 19 Sep 2019

Rebecca Nur Islam Tetap Doakan Eina Azman Walaupun….

Tak pasal-pasal babitkan orang lain yang tak bersalah

Trending Sat, 1 Aug 2020
Trending Wed, 18 Sep 2019

“Sampai Bila Nak Tunding Jari?”-Perang Jerebu Semakin Parah, Apa Solusi Malaysia Dan Indonesia?

Sampai billa rakyat Malaysia perlu menanggung derita akibat tindakan melampau negara Indonesia? 

| Live TV