Trending By: Padin December 2, 2020 @ 9:48am

Faizdickie Bersyukur Dapat Kumpul RM30,508 Untuk Anjing Liar

Personaliti media sosial, Faizdickie bersyukur kerana berjaya mengumpul sebanyak RM30,508 dalam tempoh tiga hari untuk diberikan kepada Persatuan Sukarelawan Penyelamat Haiwan (MIAR).

Sumbangan yang dikumpulkan menerusi pengikut laman sosial Instagram Faiz yang dikenali sebagai #VillagePeople itu dilakukan bagi membayar sewa tapak rumah perlindungan anjing liar yang diuruskan oleh MIAR yang terletak di Puchong, Selangor.

Menurut Faiz, dia rasa berbesar hati dan terharu kerana pengikutnya membantunya untuk mengumpul sumbangan sebanyak itu.

“Alhamdulillah, saya tak sangka saya dan #VillagePeople dapat mengumpul wang sebanyak ini untuk menyelamatkan anjing liar yang berisiko hilang tempat tinggal sekiranya sewaan tapak tidak dijelaskan.

“Sebenarnya, minggu lalu saya ada terbaca satu posting di Facebook yang mengatakan MIAR memerlukan wang tunai RM16,000 untuk membayar sewa tapak sebelum hujung bulan ini.

“Jika mereka tak dapat mengumpul wang terbabit, tempat berteduh anjing-anjing liar di MIAR bakal hilang. Pada awalnya, saya fikirkan jumlah wang terbabit agak besar untuk saya capai.

“Syukur, #VillagePeople banyak membantu dan saya sendiri tak sangka kerana saya menerima sumbangan yang lebih berbanding nilai RM16,000 yang diperlukan,” katanya kepada Xtra.

Dalam pada itu, Faiz meluahkan rasa terharu dan berharap bantuan yang diberikan dapat membantu anjing liar dan membuka mata manusia untuk terus berkasih sayang dengan haiwan lain.

“Sejujurnya, saya benar-benar terharu apabila pengikut di Instagram begitu bermurah hati untuk membantu haiwan terbiar. Saya harap sumbangan yang diberikan kepada MIAR, semalam dapat menyelamatkan tempat tinggal anjing liar ini dan membantu keperluan lain.

“Biarpun bantuan yang disalurkan ini membantu anjing liar, saya berharap ia dapat membuka mata orang ramai untuk terus menyayangi dan membantu setiap haiwan di sekeliling kita.

“Kebanyakan anjing yang tinggal di pusat perlindungan di Puchong ini adalah anjing terbiar dan mempunyai masalah. Ada diantara anjing ini yang cedera, didera, dipukul dan ditingalkan oleh tuan masing-masing. Jadi di pusat perlindungan yang disediakan inilah, mereka dirawat dan dijaga sehingga sihat.

“Tempat ini juga diuruskan oleh lima orang pekerja yang masing-masing datang dari keluarga miskin dan ibu tunggal. Namun mereka memiliki hati yang murni untuk memastikan anjing-anjing ini dijaga dengan baik dan selamat.

“Walaupun sumbangan yang dikumpul untuk tempat tinggal anjing terbiar, namun sekurang-kurangnya ia dapat mengurangkan risiko itu. Lagipun setiap haiwan peliharaan termasuk anjing perlukan kasih sayang,” katanya lagi.

ARTIKEL BERKAITAN: Kena Hina Gemuk Macam B*bi – Faizdickie Nekad Berubah, Hilang Lebih 25 Kilogram

Mula terkenal di laman sosial semenjak tujuh tahun lalu, pemenang trofi Personaliti Media Sosial Popular di Anugerah Bintang Popular BH 2014 ini merupakan figura yang popular dengan video-video lawak menerusi karakter Sarabanon, Kak Leha dan Nurse Puaka.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Tue, 24 Mar 2020
Trending Wed, 16 Dec 2020
Trending Tue, 3 Jul 2018

Here’s the Full List of Malaysia’s New Cabinet

Here’s all their names, positions and faces.

Trending Tue, 31 Dec 2019
Trending Thu, 11 Apr 2019

‘ Masa Kena Tu Sakit…Sakit Sangat’- Wartawan Aduan Rakyat Kongsi Pengalaman Disondol Lembu

Tulis Juliana, Korang terhibur tengok saya, saya pulak terhibur baca komen komen korang…

Trending Fri, 20 Mar 2020

Amy Search “Sound” Kru Produksi, Nabila Huda Selamat Sampai Rumah

KITA semua sedia tahu, perintah kawalan pergerakan telahpun diarahkan oleh Perdana Menteri Malaysia berkuatkuasa 18 Mac sehingga 31 Mac bagi mengurangkankan penularan wabak covid-19. Sepanjang tempoh kawalan pergerakan, rakyat Malaysia diperintahkan supaya mengkuarantinkan diri rumah […]

Trending Fri, 30 Oct 2020

| Live TV