Trending By: Padin December 2, 2020 @ 9:48am

Faizdickie Bersyukur Dapat Kumpul RM30,508 Untuk Anjing Liar

Personaliti media sosial, Faizdickie bersyukur kerana berjaya mengumpul sebanyak RM30,508 dalam tempoh tiga hari untuk diberikan kepada Persatuan Sukarelawan Penyelamat Haiwan (MIAR).

Sumbangan yang dikumpulkan menerusi pengikut laman sosial Instagram Faiz yang dikenali sebagai #VillagePeople itu dilakukan bagi membayar sewa tapak rumah perlindungan anjing liar yang diuruskan oleh MIAR yang terletak di Puchong, Selangor.

Menurut Faiz, dia rasa berbesar hati dan terharu kerana pengikutnya membantunya untuk mengumpul sumbangan sebanyak itu.

“Alhamdulillah, saya tak sangka saya dan #VillagePeople dapat mengumpul wang sebanyak ini untuk menyelamatkan anjing liar yang berisiko hilang tempat tinggal sekiranya sewaan tapak tidak dijelaskan.

“Sebenarnya, minggu lalu saya ada terbaca satu posting di Facebook yang mengatakan MIAR memerlukan wang tunai RM16,000 untuk membayar sewa tapak sebelum hujung bulan ini.

“Jika mereka tak dapat mengumpul wang terbabit, tempat berteduh anjing-anjing liar di MIAR bakal hilang. Pada awalnya, saya fikirkan jumlah wang terbabit agak besar untuk saya capai.

“Syukur, #VillagePeople banyak membantu dan saya sendiri tak sangka kerana saya menerima sumbangan yang lebih berbanding nilai RM16,000 yang diperlukan,” katanya kepada Xtra.

Dalam pada itu, Faiz meluahkan rasa terharu dan berharap bantuan yang diberikan dapat membantu anjing liar dan membuka mata manusia untuk terus berkasih sayang dengan haiwan lain.

“Sejujurnya, saya benar-benar terharu apabila pengikut di Instagram begitu bermurah hati untuk membantu haiwan terbiar. Saya harap sumbangan yang diberikan kepada MIAR, semalam dapat menyelamatkan tempat tinggal anjing liar ini dan membantu keperluan lain.

“Biarpun bantuan yang disalurkan ini membantu anjing liar, saya berharap ia dapat membuka mata orang ramai untuk terus menyayangi dan membantu setiap haiwan di sekeliling kita.

“Kebanyakan anjing yang tinggal di pusat perlindungan di Puchong ini adalah anjing terbiar dan mempunyai masalah. Ada diantara anjing ini yang cedera, didera, dipukul dan ditingalkan oleh tuan masing-masing. Jadi di pusat perlindungan yang disediakan inilah, mereka dirawat dan dijaga sehingga sihat.

“Tempat ini juga diuruskan oleh lima orang pekerja yang masing-masing datang dari keluarga miskin dan ibu tunggal. Namun mereka memiliki hati yang murni untuk memastikan anjing-anjing ini dijaga dengan baik dan selamat.

“Walaupun sumbangan yang dikumpul untuk tempat tinggal anjing terbiar, namun sekurang-kurangnya ia dapat mengurangkan risiko itu. Lagipun setiap haiwan peliharaan termasuk anjing perlukan kasih sayang,” katanya lagi.

ARTIKEL BERKAITAN: Kena Hina Gemuk Macam B*bi – Faizdickie Nekad Berubah, Hilang Lebih 25 Kilogram

Mula terkenal di laman sosial semenjak tujuh tahun lalu, pemenang trofi Personaliti Media Sosial Popular di Anugerah Bintang Popular BH 2014 ini merupakan figura yang popular dengan video-video lawak menerusi karakter Sarabanon, Kak Leha dan Nurse Puaka.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Mon, 11 Oct 2021

Jom Menabung Dengan Simpan SSPN & Sertai Aktiviti Serta Program Menarik Sempena BMS 2021 Untuk Menangi Hadiah Hebat!

Sebagai ibu bapa, merancang untuk masa depan anak-anak dari awal adalah sangat penting agar masa depan anak-anak tersayang terjamin. Tapi, bukan mudah untuk merealisasikan semua ini tanpa simpanan yang kukuh. Haa…jangan risau! Bermula 1 Oktober […]

Featured Mon, 24 May 2021

Kini Berkahwin Dengan Kerabat Brunei, Tengku Amalin Aisyah Putri Pernah Bergelar Majistret

Semenjak mendirikan rumah tangga bersama suami tercinta, YAM Pengiran Muda Abdul Qawi Ibni DYTM Pengiran Hj Mohamed Bolkiah, Yang Amat Mulia (YAM) Tengku Amalin Aisyah Putri dilihat lebih banyak menumpukan masanya terhadap keluarga dan kerjaya. […]

Trending Sun, 19 Aug 2018

Kofi Annan Meninggal Dunia Di Geneva

Annan, seorang anak kelahiran Ghana, berkhidmat sebagai Setiausaha Agung PBB yang ketujuh dari tahun Januari 1997 hingga Disember 2006.

Trending Wed, 7 Apr 2021

Usia Bukan Halangan Fhan Untuk Jadi Penyanyi & Rapper

Penyanyi baru, Fhan bermula sebagai penyanyi dan rapper profesional tahun lalu di usia 30 tahun. Namun, bagi Fhan, dalam berkarya soal usia bukanlah perkara penting asal saja seseorang itu mempunyai minat dan bakat. Malah, Fhan, […]

Trending Wed, 22 Jan 2020

Lok U Meninggal Dunia

Innalillah wa inna ilaihir roji’un…

Featured Wed, 20 Oct 2021

Selepas Lebih Sedekad, Siti Nurhaliza Sunting Gadis 20 Tahun

Penyanyi nombor satu tanah air, Datuk Seri Siti Nurhaliza menyunting gadis berusia 20 tahun, Zahra Zura Aziza Zahanor untuk dijadikan duta bagi produk kosmetik miliknya, SimplySiti. Dedah Siti, pemilihan Zahra sebagai duta adalah bersesuaian dengan jenama […]

Trending Thu, 21 Oct 2021

Tak Anggap Sebagai Trend, Aaron Aziz Positif Dengan Penghijrahan Ramai Rakan Pelakon Mendalami Agama

Sejak kebelakangan ini, ramai pelakon lelaki melakukan penghijrahan dengan mempelajari dan mendalami ilmu agama. Diminta mengulas mengenai perkara ini, pelakon popular, Datuk Aaron Aziz, 45, melihat penghijrahan ramai rakan aktor ke arah yang lebih baik […]

Trending Tue, 16 Oct 2018

Nike签下首位脑麻运动员!他泪崩「能限制你的只有你的思想」

运动品牌Nike近期宣布,签下品牌旗下第一位残障马拉松选手;当事人得知后一度跪地痛哭,他说道「谢谢大家相信,这个世界上没有身障人士做不到的事情。」

| Live TV