Trending By: SGMS Enal July 8, 2019 @ 10:28am

Jangan Pandang Rendah Dekat Rider, Kisah Ini Bakal Buka Mata Anda!

Ramai yang sanggup bekerja lebih dari satu pekerjaan pada masa yang sama demi menampung perbelanjaan bulanan.

Antara pekerjaan yang menjadi pilihan termasuk sebagai penghantar makanan atau rider food delivery.

Terdapat banyak jenis khidmat penghantaran makanan terutamanya di bandar-bandar besar.

Kebanyakannya dibuat oleh golongan penuntut universiti atau anak muda tanpa mengira cuaca panas atau hujan ribut demi mencari sumber rezeki yang halal.

Cuma baru-baru ini pengguna Twitter @Afqbhrdn memberitahu, selepas melihat wajah seorang penghantar makanan yang letih tak bermaya, dia telah menjemput pemuda itu makan di rumahnya.

Jangan pandang rendah kepada rider!

Walaupun ada yang mengatakan pengguna Twitter itu sekadar troll rakannya, tapi kita perlu lihat mesej di sebalik apa yang diperkatakan.

“Dia cakap belum (makan) dari petang lagi sebab kejar order. Saya jemput dia makan bersama kat rumah saya, awalnya malu- malu. Lepas kena paksa terus makan tak ingat dunia”

Dia juga sempat mengingatkan untuk orang ramai tak memandang rendah mereka yang memilih untuk bekerja sebagai rider.

Kita tak tahu apa yang mereka tempuhi demi memenuhi pesanan kita.

“Kita jangan lah pandang rendah dekat rider-rider macam ni. Jangan marah-marah kalau order lambat sampai ke apa, kadang-kadang diorang hantar makanan kat orang, sampai diri sendiri pun tak sempat makan”

Betullah tu kan. Kita ni yang order selalu fikirkan perut sendiri je lapar.

Tapi mereka ni kadang-kadang terpaksa melupakan perut sendiri demi memenuhi pesanan pelanggan

“Bukti strugglenya budak muda sekarang nak survive.”

Admin percaya, bukan dia saja berhadapan dengan perkara seperti ini.

Mesti ada lagi ramai kat luar sana yang kita tak tahu cerita di sebalik pekerjaan mereka sebagai penghantar makanan.

Kalau ada duit lebih tu, jom belikan makanan lebih untuk mereka isi perut. Tak salah kan kita berbuat baik pada orang?

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Mon, 25 Jun 2018

Isteri Dato’ Seri Aliff Syukri Selamat Melahirkan Anak Keempat. Tahniah H&H Ucapkan!

Shahida melalui proses bersalin dengan mudah selama satu jam tanpa sebarang jahitan.

Featured Thu, 11 Mar 2021

Pengecualian, Diskaun 50 Peratus Dilanjutkan Bagi…

Kerajaan hari ini bersetuju untuk melanjutkan inisiatif pengecualian dan pemberian diskaun 50 peratus bayaran sewa kepada penyewa tanah Persekutuan dan bangunan Persekutuan. Menurut Menteri Tenaga dan Sumber Asli Datuk Seri Shamsul Anuar Nasarah, pelanjutan inisiatif […]

Trending Sat, 24 Nov 2018

Ouch! Gara-Gara Batang PVC Tersangkut Di Kemaluan, Warga Emas Dikejar Ke Hospital

Tidak dapat pastikan bagaimana paip PVC berkenaan boleh tersangkut pada kemaluan mangsa namun kita dimaklumkan keadaan itu sudah berlarutan selama dua hari.

Featured Mon, 9 Jul 2018
Trending Sat, 13 Apr 2019

Baru Berusia 12 Tahun, Remaja Pintar Sekolah King’s Edward Terbit Buku Sendiri

Baru berusia 12 tahun dah ada buku sendiri! Tahniah Omar Mukhtar!

Trending Thu, 11 Jan 2018

Mommy-to-be Siti Nurhaliza Rai Birthday ke-39

Tanggal 11 Januari lalu, genap usia 39 tahun penyanyi tersohor dan kesayangan ramai, Dato’ Seri Siti Nurhaliza Taruddin. Hari jadi tahun ini memang sangat bermakna buat penyanyi cantik ini sebab Mac nanti Siti bakal menimang […]

Trending Mon, 19 Aug 2019

Isteri mengerjakan haji, Aliff Syukri berdangdut?

Datuk Seri Aliff Syukri bakal dilibas bonda?

Trending Tue, 23 Oct 2018

「猛毒卷线器」用长舌卷起你的充电线!

万众瞩目的反派英雄电影《猛毒》终于上映!至今仍然话题不断,而擅长设计创意小物的日本人也搭上这波​​风潮,推出「猛毒卷线器」,不似电影中骇人的模样,这款卷线器可爱又有创意。

Trending Wed, 15 May 2019

Remaja 16 tahun ditemui maut setelah buat bancian mengenai bunuh diri di Instagram

Adakah keputusan bancian itu mempengaruhi tindakannya?

| Live TV