Trending By: SGMS Enal July 8, 2019 @ 10:28am

Jangan Pandang Rendah Dekat Rider, Kisah Ini Bakal Buka Mata Anda!

Ramai yang sanggup bekerja lebih dari satu pekerjaan pada masa yang sama demi menampung perbelanjaan bulanan.

Antara pekerjaan yang menjadi pilihan termasuk sebagai penghantar makanan atau rider food delivery.

Terdapat banyak jenis khidmat penghantaran makanan terutamanya di bandar-bandar besar.

Kebanyakannya dibuat oleh golongan penuntut universiti atau anak muda tanpa mengira cuaca panas atau hujan ribut demi mencari sumber rezeki yang halal.

Cuma baru-baru ini pengguna Twitter @Afqbhrdn memberitahu, selepas melihat wajah seorang penghantar makanan yang letih tak bermaya, dia telah menjemput pemuda itu makan di rumahnya.

Jangan pandang rendah kepada rider!

Walaupun ada yang mengatakan pengguna Twitter itu sekadar troll rakannya, tapi kita perlu lihat mesej di sebalik apa yang diperkatakan.

“Dia cakap belum (makan) dari petang lagi sebab kejar order. Saya jemput dia makan bersama kat rumah saya, awalnya malu- malu. Lepas kena paksa terus makan tak ingat dunia”

Dia juga sempat mengingatkan untuk orang ramai tak memandang rendah mereka yang memilih untuk bekerja sebagai rider.

Kita tak tahu apa yang mereka tempuhi demi memenuhi pesanan kita.

“Kita jangan lah pandang rendah dekat rider-rider macam ni. Jangan marah-marah kalau order lambat sampai ke apa, kadang-kadang diorang hantar makanan kat orang, sampai diri sendiri pun tak sempat makan”

Betullah tu kan. Kita ni yang order selalu fikirkan perut sendiri je lapar.

Tapi mereka ni kadang-kadang terpaksa melupakan perut sendiri demi memenuhi pesanan pelanggan

“Bukti strugglenya budak muda sekarang nak survive.”

Admin percaya, bukan dia saja berhadapan dengan perkara seperti ini.

Mesti ada lagi ramai kat luar sana yang kita tak tahu cerita di sebalik pekerjaan mereka sebagai penghantar makanan.

Kalau ada duit lebih tu, jom belikan makanan lebih untuk mereka isi perut. Tak salah kan kita berbuat baik pada orang?

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Fri, 8 Mar 2019

Pembantu Rumah ini ditangkap majikan kerana cuba seludup wang dalam kotak minuman!

Sepandai-pandai tupai melompat,akhirnya jatuh ke tanah jua!

Trending Thu, 9 Apr 2020
Trending Sun, 12 May 2019

鞋面出现褶痕?神人示范「简单4步骤」秒变新鞋

鞋面出现褶痕?只需要「超常见生活用品」,神人示范「简单4步骤」秒变新鞋。网友狂赞:真的有效!

Trending Thu, 10 Sep 2020

Balu Abam Puas Hati, Pembahagian Harta Berdasarkan Hukum Syarak

Semoga urusan kedua belah pihak baik-baik sahaja.

Trending Sat, 18 Jul 2020
Trending Tue, 20 Mar 2018

‘Ya Itu Anak Kami’- Datuk K Terkilan Gambar Anak Tersebar

Umum ketahui, Datuk Seri Siti Nurhaliza selamat melahirkan bayi perempuannya. Namun, Siti Nurhaliza atau lebih mesra dipanggil Tok Ti juga memerlukan masa yang sesuai untuk berkongsi kepada peminat mengenai gambar anaknya.

Trending Mon, 24 Jun 2019

无奇不有!巴纽产「巨无霸香蕉」粗到一只手拿不住

我们常见的香蕉,也就大约手掌大小,还有更小的芭蕉,但巴布亚新几内亚有一种香蕉种类,体型宏大,无论是香蕉树还是香蕉,都吓人一跳!

Trending Thu, 20 Jun 2019

” Mungkin Nanti Akan Muncul Gambar Saya Sama Seperti Video Azmin-Haziq” Seloroh Tun M

“Kalau nanti muncul gambar saya seperti dalam video Azmin, saya rasa perkara ni tentu sekali menghiburkan”, seloroh Tun M

| Live TV