Trending By: SGMS Enal July 8, 2019 @ 10:28am

Jangan Pandang Rendah Dekat Rider, Kisah Ini Bakal Buka Mata Anda!

Ramai yang sanggup bekerja lebih dari satu pekerjaan pada masa yang sama demi menampung perbelanjaan bulanan.

Antara pekerjaan yang menjadi pilihan termasuk sebagai penghantar makanan atau rider food delivery.

Terdapat banyak jenis khidmat penghantaran makanan terutamanya di bandar-bandar besar.

Kebanyakannya dibuat oleh golongan penuntut universiti atau anak muda tanpa mengira cuaca panas atau hujan ribut demi mencari sumber rezeki yang halal.

Cuma baru-baru ini pengguna Twitter @Afqbhrdn memberitahu, selepas melihat wajah seorang penghantar makanan yang letih tak bermaya, dia telah menjemput pemuda itu makan di rumahnya.

Jangan pandang rendah kepada rider!

Walaupun ada yang mengatakan pengguna Twitter itu sekadar troll rakannya, tapi kita perlu lihat mesej di sebalik apa yang diperkatakan.

“Dia cakap belum (makan) dari petang lagi sebab kejar order. Saya jemput dia makan bersama kat rumah saya, awalnya malu- malu. Lepas kena paksa terus makan tak ingat dunia”

Dia juga sempat mengingatkan untuk orang ramai tak memandang rendah mereka yang memilih untuk bekerja sebagai rider.

Kita tak tahu apa yang mereka tempuhi demi memenuhi pesanan kita.

“Kita jangan lah pandang rendah dekat rider-rider macam ni. Jangan marah-marah kalau order lambat sampai ke apa, kadang-kadang diorang hantar makanan kat orang, sampai diri sendiri pun tak sempat makan”

Betullah tu kan. Kita ni yang order selalu fikirkan perut sendiri je lapar.

Tapi mereka ni kadang-kadang terpaksa melupakan perut sendiri demi memenuhi pesanan pelanggan

“Bukti strugglenya budak muda sekarang nak survive.”

Admin percaya, bukan dia saja berhadapan dengan perkara seperti ini.

Mesti ada lagi ramai kat luar sana yang kita tak tahu cerita di sebalik pekerjaan mereka sebagai penghantar makanan.

Kalau ada duit lebih tu, jom belikan makanan lebih untuk mereka isi perut. Tak salah kan kita berbuat baik pada orang?

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Fri, 22 Mar 2019

Dengan #HeadScarfForHarmony, Laungan Azan Solat Jumaat Di Christchurch Dihadiri Ribuan Rakyat New Zealand

#HeadscarfforHarmony tanda solidariti tragedi tembakan Christchurch

Trending Sun, 3 Mar 2019

Raih Pendapatan Terkumpul Sehingga RM4 Juta Bermain ‘Dota 2’

Bermula dengan bermain Tetris, iaitu satu permainan batu-bata ketika berusia empat tahun, Yeik Nai Zheng, 23, seorang pemain profesional Dota 2, dan lebih dikenali dengan nama ‘MidOne’, telah menjadikan E-sports sebagai kerjaya profesional beliau sejak empat tahun lepas. Anak jati Bagan Serai, […]

Trending Tue, 20 Nov 2018

Selamat ulang tahun ke 90 Mickey Mouse!

Selamat ulang tahun ke 90 Mickey Mouse!

Trending Wed, 9 Jan 2019

2 Anak Mandi Darah, Lidah Kelu Tak Terkata

“SEBAIK lelaki itu beredar saya masuk semula ke dalam bilik tidur, dan terkejut melihat keadaan mereka berlumuran darah di kepala dengan kesan kelar dan tetak di atas katil sudah tidak bernyawa.”

Trending Thu, 16 Aug 2018

The Malaysian Population is Shrinking?!

Here’s a bunch of statistics about our country’s demography.

Featured Fri, 17 Apr 2020

| Live TV