Trending By: SGMS Enal July 8, 2019 @ 10:28am

Jangan Pandang Rendah Dekat Rider, Kisah Ini Bakal Buka Mata Anda!

Ramai yang sanggup bekerja lebih dari satu pekerjaan pada masa yang sama demi menampung perbelanjaan bulanan.

Antara pekerjaan yang menjadi pilihan termasuk sebagai penghantar makanan atau rider food delivery.

Terdapat banyak jenis khidmat penghantaran makanan terutamanya di bandar-bandar besar.

Kebanyakannya dibuat oleh golongan penuntut universiti atau anak muda tanpa mengira cuaca panas atau hujan ribut demi mencari sumber rezeki yang halal.

Cuma baru-baru ini pengguna Twitter @Afqbhrdn memberitahu, selepas melihat wajah seorang penghantar makanan yang letih tak bermaya, dia telah menjemput pemuda itu makan di rumahnya.

Jangan pandang rendah kepada rider!

Walaupun ada yang mengatakan pengguna Twitter itu sekadar troll rakannya, tapi kita perlu lihat mesej di sebalik apa yang diperkatakan.

“Dia cakap belum (makan) dari petang lagi sebab kejar order. Saya jemput dia makan bersama kat rumah saya, awalnya malu- malu. Lepas kena paksa terus makan tak ingat dunia”

Dia juga sempat mengingatkan untuk orang ramai tak memandang rendah mereka yang memilih untuk bekerja sebagai rider.

Kita tak tahu apa yang mereka tempuhi demi memenuhi pesanan kita.

“Kita jangan lah pandang rendah dekat rider-rider macam ni. Jangan marah-marah kalau order lambat sampai ke apa, kadang-kadang diorang hantar makanan kat orang, sampai diri sendiri pun tak sempat makan”

Betullah tu kan. Kita ni yang order selalu fikirkan perut sendiri je lapar.

Tapi mereka ni kadang-kadang terpaksa melupakan perut sendiri demi memenuhi pesanan pelanggan

“Bukti strugglenya budak muda sekarang nak survive.”

Admin percaya, bukan dia saja berhadapan dengan perkara seperti ini.

Mesti ada lagi ramai kat luar sana yang kita tak tahu cerita di sebalik pekerjaan mereka sebagai penghantar makanan.

Kalau ada duit lebih tu, jom belikan makanan lebih untuk mereka isi perut. Tak salah kan kita berbuat baik pada orang?

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Wed, 29 Apr 2020
Trending Sat, 14 Sep 2019

Katak Dipaksa ‘Cerai’ , Kenapa Ya?

Pasangan Katak Yang ‘Dikahwinkan’ Untuk Panggil Hujan, Dipaksa ‘Cerai’

Trending Tue, 14 Jul 2020
Trending Mon, 25 Feb 2019

Malaysia menjadi sasaran utama pedofil asing, ini cara anda untuk mengubahnya!

Sikap rakyat Malaysia sendiri adalah antara punca perkara ini berlarutan.

Trending Tue, 1 Dec 2020
Featured Sun, 21 Mar 2021

Bila Boleh Rentas Negeri? Ini 6 Faktor Penilaian Risiko Oleh KKM

Bulan Ramadan dan Syawal bakal menjelang tiba dan pastinya ramai yang tidak sabar untuk pulang ke kampung halaman. Walaupun sekatan rentas negeri masih belum dibenarkan di antara kawasan hijau, namun adalah tidak mustahil untuk orang […]

Trending Tue, 31 Jul 2018
Trending Wed, 26 Aug 2020
Trending Mon, 21 Jun 2021

Lagu Kesetiaan Jadi ‘OST’ Video Cemas Pintu ATM Tertutup, Siti Sarah Nak Bagi Hadiah Kepada Pemuda Viral!

Penyanyi Siti Sarah mahu memberikan hadiah kepada pemuda yang hampir terperangkap di dalam bank selepas mengeluarkan wang di mesin teler automatik atau automated teller machine (ATM). Potongan video memaparkan aksi pemuda yang hampir terperangkap itu […]

Trending Mon, 17 Dec 2018

Muka Saya Hilang Kerana Kebakaran, Boleh Tak Awak Bagi Saya Muka Baru?

Surat Polos Kanak-Kanak Ini Kepada Santa Claus Buat Netizen Sebak

| Live TV