Featured By: Attiqah Mohd March 19, 2021 @ 5:01pm

Kerajaan Naikkan Had Gaji Maksimum Elaun Buat Pekerja OKU

Bagi membela nasib para pekerja khususnya golongan Orang Kurang Upaya (OKU), kerajaan akan meningkatkan had kelayakan gaji maksimum bagi bantuan Elaun Pekerja OKU daripada RM1,200 kepada RM1,500 sebulan.

“Selain itu, bagi membantu program keusahawanan termasuk memasarkan produk bakeri dan hasil tangan OKU dan warga emas, kerajaan bersetuju menambah RM20 juta untuk memperkukuhkan program di bawah institusi seliaan Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat,” kata Perdana Menteri, YAB Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Malah, sebagai galakan untuk mereka menceburi bidang perniagaan golongan OKU berpeluang mendaftar dan memperbaharui perniagaan dengan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) secara percuma.

Selain itu, Bank Simpanan Nasional (BSN) turut menyediakan RM25 juta di bawah Skim Mikrokredit Istimewa bagi OKU menceburi perniagaan dengan had pembiayaan hingga RM50,000 dan kadar faedah serendah tiga peratus.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Fri, 11 Jun 2021

Total Lockdown Dilanjutkan Sehingga 28 Jun

Kerajaan telah memutuskan bahawa Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dilanjutkan dalam tempoh 2 minggu lagi. Perkara itu diputusakan setelah Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) telah membentang dan mencadangkan dalam Sidang Khas Majlis Keselamatan Negara (MKN) yang dipengerusikan

Featured Thu, 19 May 2022

Taylor Swift Kini Bergelar Doktor, Terima Ijazah Kehormat Dari NYU

“I’m now… on paper at least, a doctor!” – Taylor Swift

Featured Mon, 13 Sep 2021

Bergambar Bersama Kereta Mewah Ford GT, Hadiah Peribadi TMJ Buat The Pocket Rocket Man Undang Spekulasi Ramai

Baru-baru ini, Tunku Mahkota Johor (TMJ), Tunku Ismail Sultan Ibrahim berkenan mengurniakan ganjaran kepada  kepada jaguh berbasikal trek negara, Datuk Azizulhasni Awang atau lebih dikenali sebagai The Pocket Rocket Man di atas pencapaiannya di Sukan

Featured Wed, 21 Sep 2022

Nafi Curang, Adam Levine Kesal

Adam Levine kesal

Trending Fri, 28 Jun 2019
Hiburan Tue, 2 Aug 2022
Featured Sat, 9 Jun 2018

Anda Mangsa Gangguan Seksual? Fahami Langkah Ini Daripada Terus Diganggu

Jika anda adalah mangsa gangguan seksual namun tidak berani untuk bertindak, anda boleh minta bantuan daripada rakan sekerja yang boleh dipercayai.

Trending Tue, 30 Nov 2021

Catat Sejarah Tersendiri! ABPBH 34 Cipta Rekod Undian Tertinggi Dalam Sejarah, Capai 4.4 Juta Penonton

Anugerah Bintang Popular BH (ABPBH) Ke-34 yang melabuhkan tirai di Pusat Dagangan Dunia Kuala Lumpur (WTC KL) di sini, pada 13 November lalu, mencipta sejarah apabila sebanyak 356,304,981 undi diterima sepanjang tempoh kempen undian selama

| Live TV