Featured By: Attiqah Mohd March 19, 2021 @ 5:01pm

Kerajaan Naikkan Had Gaji Maksimum Elaun Buat Pekerja OKU

Bagi membela nasib para pekerja khususnya golongan Orang Kurang Upaya (OKU), kerajaan akan meningkatkan had kelayakan gaji maksimum bagi bantuan Elaun Pekerja OKU daripada RM1,200 kepada RM1,500 sebulan.

“Selain itu, bagi membantu program keusahawanan termasuk memasarkan produk bakeri dan hasil tangan OKU dan warga emas, kerajaan bersetuju menambah RM20 juta untuk memperkukuhkan program di bawah institusi seliaan Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat,” kata Perdana Menteri, YAB Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Malah, sebagai galakan untuk mereka menceburi bidang perniagaan golongan OKU berpeluang mendaftar dan memperbaharui perniagaan dengan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) secara percuma.

Selain itu, Bank Simpanan Nasional (BSN) turut menyediakan RM25 juta di bawah Skim Mikrokredit Istimewa bagi OKU menceburi perniagaan dengan had pembiayaan hingga RM50,000 dan kadar faedah serendah tiga peratus.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Sat, 2 May 2020

Kejayaan memerangi COVID-19 bergantung pada kerjasama masyarakat

Kerajaan sudah memainkan peranan sepatutnya

Hiburan Wed, 13 Sep 2023
Trending Sat, 12 Jun 2021

Rapper Malaysia, Indonesia & Singapura Bergabung Dalam ‘Orang Lain’

Penyanyi rap Indonesia, A. Nayaka muncul berkolaborasi dengan rapper Malaysia, SonaOne dan rapper Singapura, YHB Sleepsalot dalam single baru yang berjudul Orang Lain. Bercerita mengenai kerjasama tiga negara itu, Nayaka mendedahkan yang kisah sebalik penyatuan […]

Featured Thu, 25 Aug 2022

“Ini Rezeki Allah Bagi” – Tak Sampai Sehari, Tudung Wawa Zainal Sold Out, Raih Hasil Jualan RM2.5 Juta!

Alhamdulillah rezeki Wawa. Tak sampai 24 jam, 90,000 helai dah sold out! 🤯

Hiburan Fri, 30 Sep 2022
Trending Tue, 25 Jan 2022

Awas… Diva AA Akan Terus Tegur Jika Ada Isu Babitkan Industri Seni!

Pengacara sensasi, Azwan Ali, 56, akan terus menegur mana-mana pihak yang menimbulkan isu dalam industri seni tempatan. Menurut hos berpengalaman yang dikenali sebagai Diva AA ini, dia geram melihat segelintir individu yang sengaja membuat kontroversi. […]

error: Content is protected !!