Trending By: SGMS Faida September 20, 2018 @ 11:00am

Ringgit Merosot Tak Jejas Rakyat Malaysia Pergi Melancong

Nilai ringgit Malaysia merosot ternyata tidak menjejaskan rakyat melancong ke destinasi tempatan dan juga asing. Hal ini disahkan oleh Persatuan Ejen Pelancongan dan Pengembaraan Malaysia (MATTA).

Setiausaha Kehormatnya, Nigel Wong berkata agensi pelancongan menawarkan kadar dan insentif khas kepada pengguna, terutama semasa pameran MATTA di mana harga tambang menjadi sangat berdaya saing dan ini mendorong rakyat Malaysia untuk melancong.

Beliau juga berkata, penurunan nilai ringgit tidak menjejaskan prestasi jualan mereka, tetapi sebaliknya meraih keuntungan.

“Jualan sasaran kami untuk pameran MATTA di Kuala Lumpur baru-baru ini yang berakhir pada 9 Sept adalah RM200 juta, dan walaupun angka akhir masih lagi diterima, disahkan yang ia telah melepasi sasaran kami,” katanya pada sidang akhbar di sini, Rabu.

Sementara itu, Pameran MATTA 2018 Pulau Pinang selama tiga hari mulai pada 28 Sept akan menawarkan cabutan bertuah dengan hadiah bernilai RM330,000.

“Pengunjung layak menyertai cabutan bertuah dan tiga pemenang bertuah akan menerima tiket pergi balik dari Kuala Lumpur ke Bangkok, Kuala Lumpur ke Hanoi, dan Kuala Lumpur ke Melbourne, dengan penginapan masing-masing tiga malam untuk setiap set.

Pengarah Urusan, Kenny Chong berkata, Hwajing sentiasa menyokong MATTA dan melabur paling banyak untuk Pameran MATTA 2018 Pulau Pinang yang akan datang.

“Kami telah melabur lebih daripada RM100,000 dalam pameran ini, di samping penajaan,” kata Chong. -Bernama

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Fri, 8 Oct 2021

Tiada SOP Baru Untuk Rentas Negeri

Kerajaan mengumumkan tiada prosedur operasi standard (SOP) baharu yang akan dilakukan apabila rentas negeri dibenarkan dalam beberapa hari lagi. Menurut Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin, kerajaan juga tidak akan mewajibkan pelaksanaan ujian kendiri COVID-19 kepada individu […]

Trending Sat, 28 Dec 2019

Gred Peperiksaan Di Korea, Markah 70 Dah Gagal?

Adakah ini diantara sebab kenapa mempunyai jumlah kes bunuh diri tertinggi di dunia?

Trending Fri, 29 Jun 2018

6 Jenama Sardin Dalam Tin Ada Cacing Filum Nematado – Kementerian Kesihatan Malaysia

Hati-hati jika beli makanan dalam tin, pastikan dapat kelulusan KKM.

Trending Wed, 7 Jul 2021
Trending Fri, 19 Feb 2021

Selepas Siti Nurhaliza, Kmy Kmo & Luca Sickta Pilih Jamal Abdillah Pula

Tak sabar pula min nak dengar lagu ni mesti best!

Trending Tue, 20 Nov 2018

Busana Pengantin Doreamon Bikin Lelaki Ini Tular!

Mohd Firdaus Mohd Ali, merupakan peminat tegar Doraemon sejak kecil kerana jalan ceritanya yang menarik.

Featured Thu, 8 Jul 2021

Jom Semak Baki RM500 Tambahan PEMERKASA+ Yang Mula Dikreditkan Hari Ini

Dalam inisiatif PEMERKASA yang diperkenalkan oleh YAB Perdana Menteri, Bantuan Geran Khas Prihatin (GKP 3.0) bernilai RM 1,000  kepada PKS yang layak telah pun dikreditkan mulai 10 Jun lalu. Walaubagaimanapun, baki tambahan berjumlah RM 500 […]

| Live TV