Trending By: Padin November 4, 2021 @ 4:05pm

Red Rahimad ‘Gunakan’ Ezad Lazim Dalam ‘Celup’

Nama penyanyi Red Rahimad mungkin masih asing dalam kalangan peminat dan pencinta muzik tanah air. Namun, itu bukan penghalang buat anak muda berusia 21 tahun ini untuk terus mengorak langkah dalam bidang diceburi.

Bagi Red Rahimad atau nama sebenarnya Muhammad Redha Rahimad, apa yang penting bagi dirinya adalah usaha dan kerja kerasa. Malah, dia juga yakin jika bakat yang dimiliki tidak boleh dipendam begitu saja.

Siapa sangka, selain boleh menyanyi dengan baik, Red Rahimad juga sudah bergelar ‘singer song writer’ yang mana turut menghasilkan sendiri lagu nyanyiannya serta turut mencipta lagu buat beberapa penyanyi lain.

Selepas melancarkan single Cahaya pada sambutan Ramadan lalu, terbaharu Red Rahimad muncul dengan single kedua di bawah syarikat rakaman COF Music iaitu Celup dan sekali lagi berkolaborasi bersama penyanyi Ezad Lazim.

Red Rahimad yang juga pencipta sepenuhnya lagu Celup berkata, dia bertuah kerana Ezad menerima tawaran berkenaan selain menyifatkan kolaborasi mereka sebagai satu rezeki.

“Saya dapat berikan kepercayaan pada Abang Ezad untuk ‘featuring’ bersama dalam lagu ini. Sebab saya tahu suara Abang Ezad sedap. Lagi pula kami pernah bekerja sekali dalam lagu yang saya tulis sendiri iaitu Cahaya yang dilancarkan pada Ramadan lalu.

“Ketika itu saya berborak mengenai lagu Celup ini. Saya dengar dia bawa ‘live’ depan saya, terus jatuh hati dengan suara dia. Jadi saya minta dia bekerjasama dalam lagu ini,” katanya.

Menurut Red Rahimad tidak timbul soal Ezad lebih menyerlah berbanding dirinya kerana masing-masing ada pembahagian dalam lagu Celup itu.

“Bagi saya, kalau berkolaborasi dengan sesiapa pun pasti akan berasa macam ini. Sebab mesti orang nak dengar mereka kan. Kita nak ‘feat’ dengan mana-mana penyanyi mesti lah mereka pun ada latar belakang dan ada peminat tersendiri.

“Bagi saya dapat berkolaborasi dengan Abang Ezad adalah rezeki. Ini adalah kolaborasi kedua kami. Jadi, jika rezeki nak datang, kalau kata ‘overshadow’ mungkin dari situ ia berubah kepada peminat akan tertanya-tanya siapa Red Rahimad ni? Kenapa Ezad Lazim nak kolabrasi dengan dia? Dari situ mereka akan buat semakan siapa komposer, penulis lirik
Kalau bagus, baguslah. Kalau ada kekurangan mereka boleh tegur.

“Suara dan kritikan netizen pun kadang membantu dari segi proses menambahbaik dalam penghasilan lagu selepas ini. Tapi dalam lagu ini saya ada juga letak strategi yang mana orang pun nak dengar bahagian saya selain Abang Ezad saja,” katanya.

Lagu dan video muzik Celup nyanyian Red Rahimad bakal dilancarkan secara rasmi bermula 22 Oktober lalu di saluran YouTube COF Music.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Thu, 28 Dec 2017

「时尚之都」巴黎地下墓穴 埋葬700万人

法国巴黎被人们称为「时尚之都」,但在那里有一个超诡异的地下墓室,里头埋葬着700万具尸骨,被人们称为「骷髅墓」。据称,这个墓穴里的尸骨都是被人们刻意移来转去的,且在此之前是一个采石场。

Featured Tue, 26 Oct 2021

Manusia Terkaya Dunia, Jeff Bezos Mahu Bina ‘Business Park’ Di Angkasa

Siapa yang tidak kenal dengan pengasas Amazon, Jeff Bezos yang juga mempunyai syarikat aero angkasanya tersendiri, Blue Origin. Blue Origin yang juga merupakan syarikat pelancongan angkasa baru-baru ini mengumumkan bahawa syarikat ini bercadang untuk membina […]

Trending Tue, 15 Jun 2021

Bunga Citra Lestari Dijangkiti Covid-19 Selepas Balik Bercuti

Penyanyi dan pelakon terkenal Indonesia, Bunga Citra Lestari dijangkiti virus Covid-19 selepas pulang dari percutian. Menerusi hantaran yang dikongsi oleh Bunga di laman Instagram miliknya, pelantun lagu Cinta Sejati itu sedang menjalani isolasi kendiri selepas […]

Trending Wed, 14 Oct 2020
Trending Tue, 23 Jul 2019

插画家运用「巧妙的3D技术」让平面漫画都赋予新生命!

插画家运用「巧妙的 3D 技术」让平面漫画都有了新生命,一个个跳出纸面来!

Trending Thu, 7 Jun 2018

Tak Jadi Kahwin Jutawan Arab, Rihanna Putuskan Hubungan Kerana Bosan

Hasrat untuk mengahwini juwatan Arab Saudi nampaknya tidak kesampaian apabila penghibur antarabangsa, Rihanna membuat keputusan untuk memutuskan hubungan dengan teman lelakinya, Hassan Jemeel.

Trending Sun, 24 Jun 2018

Pemandu Grab Meninggal Dunia, Dipercayai Dijerut

Mangsa berasal dari Nilai, Negeri Sembilan itu ditemui dalam keadaan terlingkup di tempat duduk penumpang belakang, namun tiada kesan kecederaan yang ketara pada badan mangsa.

Trending Fri, 2 Jul 2021

| Live TV