Trending By: SGMS Enal January 19, 2020 @ 2:49pm

Ribut tropika Tino Dikatakan 3,000 dipindahkan, 2 hilang

Ribut tropika Tino yang kini menghampiri kawasan Tonga semakin memuncak dan mencapai kategori tiga, sekali gus menyebabkan 3,000 orang terpaksa mencari tempat berlindung, manakala dua dilaporkan hilang.

Perkhidmatan Meteorologi Fiji menjelaskan kelajuan angin dihasilkan ribut tropika itu sudah menjangkau 180 kilometer sejam (kmj) dan dijangka mencetuskan kemusnahan berskala besar apabila membadai bahagian utara Tonga.

Di Fiji, Pejabat Pengurusan Bencana Negara berkata seramai 3,115 orang kini berteduh di pusat perlindungan selepas ribut tropika Tino melanda kawasan terbabit, namun sejumlah mangsa dilaporkan kembali ke kediaman masing-masing apabila mendapati kesan kemusnahan tidak seteruk seperti dijangka sebelum ini.

Pegawai kanan di daerah utara, Uraia Rainima berkata mangsa mendapatkan perlindungan di pusat pemindahan sementara kerana bimbang dengan kesan hujan lebat yang berlanjutan berikutan ribut tropika Tino.

“Kita tahu mereka pergi ke EC (pusat pemindahan) susulan amaran yang dikeluarkan dan bimbang dengan hujan lebat, tetapi berdasarkan maklumat, sebahagian mereka sudah kembali ke rumah masing-masing.

“Pulau Taveuni dengan jumlah penduduk seramai 19,000 orang sebelum ini dilaporkan mengalami gangguan bekalan elektrik,” katanya.

Sementara itu, polis melaporkan bahawa usaha mencari dan menyelamat dua individu yang dibawa arus ketika cuba menyeberang kawasan ditenggelami air, petang Khamis lalu masih diteruskan.

“Setakat ini belum ada kematian lain dicatatkan,” katanya. – AFP

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Sun, 5 May 2019

Syed Saddiq Berang Ada Akaun Facebook Palsu

YB Syed Saddiq telah tampil membuat laporan polis berikutan kewujudan akuan palsu yang menggunakan nama dan gambarnya di laman sosial Facebook.

Featured Tue, 26 Apr 2022

Iman Troye Dedah Teman Lelaki? Peminat Lelaki Patah Hati

Peminat lelaki patah hati dapat tahu Iman Troye sudah berpunya.

Trending Mon, 15 Jun 2020
Trending Sat, 27 Mar 2021

Dana Dalam Tabung Merah RMHC Di McD Untuk Siapa? Ha, Ini Yang Patut Anda Tahu…

Untuk memelihara generasi masa hadapan, kebajikan kanak-kanak di Malaysia perlu diberikan keutamaan, lebih-lebih lagi kanak-kanak yang berasal daripada keluarga yang kurang berkemampuan. Kempen Baik Semula RMHC Malaysia dengan kerjasama McDonald’s Malaysia dan Media Prima mengajak

Trending Wed, 23 May 2018

Jamal Yunos Arrested Once More

It seems like he is showing some antics again

Trending Mon, 19 Apr 2021

Pelbagai Koleksi Ekslusif… Jualan Beg, Kasut Raya Bata Curi Tumpuan!

Seperti biasa, setiap kali kita menjengah bulan Ramadan, orang ramai pasti tidak sabar menanti tawaran hebat jualan hari raya. Selain boleh berjimat, berbelanja di musim perayaan juga adalah waktu terbaik untuk menambah koleksi peribadi. Sinonim

Featured Mon, 16 Jan 2023

“Poligami Itu Indah Kalau Suami Berlaku Adil” – Puteri Sarah

Indah kan kalau berlaku jujur dan adil…

Featured Fri, 4 Nov 2022

| Live TV