Trending By: Padin March 17, 2021 @ 5:59pm

Seniman Bantu 100 Ahli Terjejas Akibat Pandemik Untuk Jana Pendapatan

100 ahli Persatuan Seniman Malaysia (Seniman) yang terjejas teruk mendapat bantuan sebanyak RM300,000 untuk memulakan perniagaan dan menjana pendapatan.

Presiden Seniman, Zed Zaidi berkata, menerusi program Survival Pandemik Anak Seni, pihak persatuan itu dengan kerjasama produk kesihatan VML menjadikan 100 ahli Seniman sebagai perantis.

Tambah Zed, program itu adalah antara keprihatinan dan usaha Seniman untuk membantu anak seni yang terjejas dari sudut pendapatan bagi meneruskan kelangsungan hidup melalui perniagaan.

“Survival Pandemik Anak Seni dilihat sebagai satu sokongan Seniman kepada anak seni yang terjejas terus sepanjang pandemik COVID-19 berlaku sekali gus membolehkan meraih pendapatan.

“Kami sedar tidak semua anak seni mampu untuk memulakan perniagaan kerana memerlukan modal yang besar, menerusi usaha sama ini, mereka bukan saja mendapat bimbingan malah juga latihan asas modul perniagaan serta bantuan dari sudut promosi supaya dapat menjana ekonomi anak seni untuk bergelar ahli perniagaan,” katanya.

Menurut Zed, sebagai permulaan 50 ahli seniman sudah diberikan kit untuk memulakan perniagaan terbabit tanpa sebarang caj dikenakan.

Antara selebriti yang menjadi sebagai kumpulan perantis pertama ialah Ayu Damit, Noralbaniah, Syukri Zainal, Badrul Muhayat, Kay Khydir, Keena, Ako Mustafa dan Ustaz Hanafi.

“Program dengan kerjasama VML ini diilhankan untuk anak seni untuk jangka masa panjang dan berterusan dalam menjana ekonomi anggota Seniman dan bukannya bantuan ‘one off’ sahaja.

“Sebagai permulaan 100 kit asas perniagaan telah disediakan kepada anak seni yang berminat selain diberikan bimbingan daripada mereka yang berpengalaman dalam perniagaan, ” katanya.

Kredit foto: Syed Osman Idid

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Tue, 17 Jul 2018
Trending Tue, 10 Mar 2020

[VIRAL] “Welcome Back Abah!,”- Khairy Jamaluddin Trending Selepas Kembali Jadi Menteri

SELEPAS bebarapa minggu negara kita digemparkan dengan kemelut politik negara, akhirnya perdana menteri Malaysia, Tan Sri Muhyiddin Yassin mengumumkan jemaah ahli kabinet terbaharu pada Isnin lalu (9 Mac). Ternyata perlantikan jemaah kabinet terbaharu ini mendapat […]

Trending Thu, 25 Feb 2021
Trending Fri, 19 Feb 2021

Selepas Siti Nurhaliza, Kmy Kmo & Luca Sickta Pilih Jamal Abdillah Pula

Tak sabar pula min nak dengar lagu ni mesti best!

Trending Thu, 4 Feb 2021

BPN 1.0 & BPN 2.0 Ringankan Beban Rakyat

Semoga segala bantuan yang diberikan kerajaan dapat dimanfaatkan sebaik-baiknya…

Trending Tue, 13 Oct 2020
Trending Thu, 18 Jul 2019

Penerima Ijazah Kelas Pertama Ini Sanggup Kerja Sambilan Sebagai Tukang Cuci, Bawa Ibu Bapa Ke UK

Korang rasa hadiah apa yang korang dah bagi kat ibu bapa korang? Hurmmm.

Trending Tue, 15 Oct 2019

Depression Unfortunately Isn’t As Foreign in the K-Pop Industry

Dark side of K-Pop industry with daily weigh-ins, dating bans and cosmetic surgery

Trending Wed, 14 Apr 2021
Trending Mon, 7 Jan 2019

| Live TV