Trending By: Padin March 17, 2021 @ 5:59pm

Seniman Bantu 100 Ahli Terjejas Akibat Pandemik Untuk Jana Pendapatan

100 ahli Persatuan Seniman Malaysia (Seniman) yang terjejas teruk mendapat bantuan sebanyak RM300,000 untuk memulakan perniagaan dan menjana pendapatan.

Presiden Seniman, Zed Zaidi berkata, menerusi program Survival Pandemik Anak Seni, pihak persatuan itu dengan kerjasama produk kesihatan VML menjadikan 100 ahli Seniman sebagai perantis.

Tambah Zed, program itu adalah antara keprihatinan dan usaha Seniman untuk membantu anak seni yang terjejas dari sudut pendapatan bagi meneruskan kelangsungan hidup melalui perniagaan.

“Survival Pandemik Anak Seni dilihat sebagai satu sokongan Seniman kepada anak seni yang terjejas terus sepanjang pandemik COVID-19 berlaku sekali gus membolehkan meraih pendapatan.

“Kami sedar tidak semua anak seni mampu untuk memulakan perniagaan kerana memerlukan modal yang besar, menerusi usaha sama ini, mereka bukan saja mendapat bimbingan malah juga latihan asas modul perniagaan serta bantuan dari sudut promosi supaya dapat menjana ekonomi anak seni untuk bergelar ahli perniagaan,” katanya.

Menurut Zed, sebagai permulaan 50 ahli seniman sudah diberikan kit untuk memulakan perniagaan terbabit tanpa sebarang caj dikenakan.

Antara selebriti yang menjadi sebagai kumpulan perantis pertama ialah Ayu Damit, Noralbaniah, Syukri Zainal, Badrul Muhayat, Kay Khydir, Keena, Ako Mustafa dan Ustaz Hanafi.

“Program dengan kerjasama VML ini diilhankan untuk anak seni untuk jangka masa panjang dan berterusan dalam menjana ekonomi anggota Seniman dan bukannya bantuan ‘one off’ sahaja.

“Sebagai permulaan 100 kit asas perniagaan telah disediakan kepada anak seni yang berminat selain diberikan bimbingan daripada mereka yang berpengalaman dalam perniagaan, ” katanya.

Kredit foto: Syed Osman Idid

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Mon, 24 Feb 2020

“Buta Mata Bukan Buta Hati”- Lelaki OKU Buktikan Cacat Penglihatan Satu Anugerah, Jadi Johan Tilawah Al-Quran

Ternyata cacat penglihatan bukan ujian sebaliknya satu anugerah  Tuhan.. Majlis Tilawah Al-Quran peringkat kebangsaan baru sahaja melabuhkan tirainya dengan menyaksikan Qari Qayyim dari Kelantan dinobatkan sebagai Juara pada kali ini.  Buta bukan ujian sebaliknya satu […]

Featured Tue, 27 Jul 2021

Boleh Mohon Bantuan RM 5,000 One Off Untuk Keluarga Pesakit COVID-19

Orang ramai boleh memohon bantuan khas sekali bayar RM5,000 diperuntukkan kepada waris pesakit yang meninggal dunia akibat Covid-19. Agensi Pengurusan Bencana Negara (NADMA) menerusi perkongsiannya memaklumkan bantuan pengurusan kematian Covid-19 itu akan diberikan kepada pemohon […]

Featured Thu, 8 Jul 2021

Nia Ramadhani Dan Suami Ditahan Polis, Akui Ambil Syabu Sejak 5 Bulan Lalu

Aktres jelita Indonesia, Nia Ramadhani dan suaminya Ardi Bakrie dilaporkan ditahan oleh pihak polis hari ini berhubung dakwaan terlibat dengan penyalahgunaan dadah. Menurut sumber berita Indonesia, perkara itu diakui sendiri oleh pasangan suami isteri itu ketika […]

Trending Fri, 25 May 2018

Suspek Kes Bunuh Nur Alya Ditahan

Berlaku perselisihan faham di dalam kereta sehingga mangsa dicekik oleh suspek selama beberapa minit yang menyebabkan kematiannya…

Trending Thu, 25 Jun 2020
Trending Mon, 12 Apr 2021
Trending Mon, 25 Jan 2021

Pernah Berlakon Drama Bersiri Popular, Aktres Song Yoo Jung Dilaporkan Meninggal Dunia

Sedihnya..min dulu suka tengok drama korea school 2017 tu😭

Trending Sun, 3 Nov 2019

“Sweet, Simple, Elegance,” Wan Azizah Bangga Dengan Hasil Kerja Tangan Komuniti Di Sabah

hasil kerja yang dilakukan oleh komuniti masyarakat Nabawan, Sipitang dan Keningau

Trending Thu, 9 Apr 2020

Agong Dan Pemaisuri Bebas COVID-19, Kini Selesai Jalani Kuarantin

Umum mengetahui bahawa Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah dan Raja Permaisuri Agong, Tunku Hajah Azizah Aminah Maimunah Iskandariah menjalani kuarantin diri berikutan wabak Coronavirus yang menyebabkan beberapa petugas Istana Negara dijangkiti […]

Trending Fri, 18 Dec 2020

100% Sah! Safawi Rasid Kembali Ke Pangkuan JDT Tahun Depan

Semoga Pawi dapat mencipta banyak lagi rekod untuk tahun 2021

| Live TV