Trending By: Salma Syahbuddin July 30, 2021 @ 3:08pm

Tempoh Bayaran Balik Pinjaman Kepada Semua Peminjam Dilanjutkan – AIM

Amanah Ikhtiar Malaysia (AIM) melanjutkan lagi tempoh pembayaran balik pinjaman kepada semua peminjam atau dikenali sebagai ‘Sahabat’, bermula 1 Ogos hingga 31 Ogos ini.

Pengerusi Eksekutif AIM, Datuk Seri Lajim Ukin memaklumkan, dengan penangguhan tersebut AIM kini telah memberi moratorium selama tiga bulan bermula dari tarikh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) 3.0 berkuat kuasa secara penuh iaitu pada 1 Jun lalu.

“Bagaimanapun, mereka yang ingin membuat pembayaran balik pinjaman, masih boleh berbuat demikian secara pembayaran tanpa tunai sepanjang tempoh moratorium ini.

“Pembayaran ini akan digunakan untuk pengurangan baki pinjaman atau pembayaran awal,” katanya.

Bukan itu sahaja,  selain moratorium semua Mesyuarat Pusat (MP) di seluruh negara juga ditangguhkan sehingga 31 Ogos.

Malah, Sahabat AIM dinasihatkan membuat permohonan untuk pengurangan baki pinjaman atau pembayaran awal pinjaman ini sebaik MP dibuka semula bagi setiap pembayaran yang dibuat di sepanjang tempoh moratorium.

“Sahabat yang mencarum untuk setengah tahun pertama 2021, akan kekal dilindungi dan akan menerima manfaat seperti biasa jika berlaku kecelakaan atau bencana sepanjang tempoh moratorium berkuat kuasa,” 

 

Sumber  :BH

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Wed, 18 Apr 2018

Betul Ke Fazura Mengandung? Ini Penjelasannya

Baru-baru ini, peminat-peminat Nur Fazura bersorak kegembiraan setelah melihat sebuah foto yang dimuat naik oleh artis itu di Instagramnya.

Trending Tue, 22 Oct 2019
Featured Mon, 16 Aug 2021

“Tak Ada Job Sangat Ke?”- Johan As’ari Dikritik Gara-Gara Beri Kata Semangat Kepada Muhyiddin Yassin

Pelakon, Johan As’ari meluahkan rasa terkilan beliau apabila dikritik gara-gara memberikan kata semangat kepada Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin. Menerusi laman Instagram, Johan berkata dia hanya meluahkan rasa keprihatinan kepada Perdana Menteri. “Kita sebagai […]

Trending Tue, 23 Jan 2018

Benarkah Laptop Ganggu Kesuburan?

Pernahkah anda mendengar bahawa laptop mampu menganggu kesuburan seseorang? Benarkah fakta ini atau ia hanya mitos semata-mata? Terdapat segelintir berpendapat bahawa haba daripada laptop boleh menjejaskan kesuburan dengan merosakkan telur wanita dan sperma lelaki.

Trending Thu, 4 Oct 2018

TERKINI! Mayat Remaja Lemas AKHIRNYA Ditemui

Pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan Putra Perdana itu dipercayai lemas selepas terjatuh ke dalam sebuah lombong di Taman Putra Perdana.

Featured Fri, 12 Mar 2021
Trending Mon, 18 Nov 2019
Trending Wed, 11 Sep 2019
Trending Wed, 28 Oct 2020

Kerana “Sabar”, Black Hanifah Tak Jadi Kahwin?

Soal jodoh dan pertemuan, semuanya telah ditentukan oleh Allah. Apatah lagi dalam mencari bahagia, ia bukan semudah disangka. Malah, melayari bahtera alam rumah tangga menuntut pengorbanan sekali gus menguji sejauh mana tahap sabar dan setia. […]

| Live TV