Sertai misi di www.jomheboh.com.my dan berpeluang memenangi 5 juta koin Shopee, barangan Xiaomi dan beras ERA! Penyertaan dilanjutkan sehingga hari Jumaat 7 Mei 2021. Sertai sekarang!
Events By: Salma Syahbuddin April 17, 2020 @ 4:55pm

Bakal Pasangan Pengantin Di Selangor Tidak Perlu Risau, Ini Panduan Akad Nikah Korang Sempena PKP

Kerajaan Selangor bakal mengumumkan garis panduan menegani tatacara akad nikah sekiranya PKP dilanjutkan sehingga Aidilfitri.

Menurut Menteri Besar, Datuk Seri Amirudin Shari, buat masa ini kerajaan Selangor masih kekal dengan keputusan menangguhkan sebarangurusan berkaitan pernikahan dan perkahwinan dalam tempoh PKP dilaksanakan.

Sumber : Google

” Bagaimanapun, sekiranya PKP ini disambung, kita akan umumkan kaedah serta garis panduan baharu untuk tatacara akad nikah di Selangor,” katanya pada sidang media di Kediaman Rasmi Menteri Besar di Shah Alam, hari ini.

Dan, sekiranya terdapat keperluan yang mendesak ataupun kecemasan, pasangan yang ingin bernikah boleh merujuk Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) kerana mereka akan menilai setiap kes.

Tambahnya lagi, JAIS membenarkan pernikahan dijalankan dengan menetapkan beberapa garis panduan bagaimanapun, ia sukar dikawal.

“Pengalaman kita menerusi satu majlis perkahwinan di Hulu Langat yang mencetuskan sub-kluster tabligh sebelum ini menyebabkan kita terpaksa mengeluarkan arahan melarang majlis pernikahan dalam tempoh PKP

Sumber : Google

Ketua Pegawai Eksekutif, Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Perak (MAIPk), Shahrul Azam Shaari turut melaporkan, ianya susulan Tatacara Khas Majlis Akad Nikah (TKMAN) terbaru yang dikeluarkan JAIPk bertarikh 10 April bagi menggantikan tatacara sebelumnya yang dikeluarkan 17 Mac lalu.

Tatacara terbaru yang dirujuk sebagai TKMAN 2.0, akad nikah mestilah dilaksanakan HANYA di premis Pejabat Agama Islam Daerah dan tidak di tempat lain termasuk premis awam mahupun persendirian dalam tempoh tidak melebihi 30 minit.

Sumber : Harian Metro

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Mon, 2 Dec 2019

Taufiq Hanafi Jadi Penggali Kubur?

Dah tak nak berlakon ke?

Hiburan Wed, 22 May 2019

Pergh…Kumpulan Slash Ada Lagu Barulah!

‘Dan Leburkanlah’ dicipta sepenuhnya oleh pemain gitar Slash, Joe.

Hiburan Tue, 12 Nov 2019

Netizen OKU Cari Pasal Dengan Azhan Rani?

Gunalah media sosial untuk kebaikan dan bukan sebaliknya ok?

Hiburan Sat, 10 Nov 2018

KARD Terkejut Popular Di Malaysia

Walaupun baru setahun dalam industri nyanyian, impak diterima KARD setanding BTS tau!

Hiburan Wed, 14 Mar 2018

Elly Mazlein Sangkal Dakwaan, T***k Besar Bukan Pembedahan!

Beliau sedikit pun tidak kisah tentang pandangan masyarakat terhadap saiz payudaranya itu, kerana menurut Elly ia sama sekali diluar kawalannya. Dan, apa yang penting baginya ialah dia masih mampu dan masih diberikan rezeki untuk menyusukan anaknya itu.

Trending Hari Ini Wed, 3 Jun 2020

[TERKINI] Boleh Solat Jumaat Dengan Bilangan 40 Jemaah Di Kelantan

Alhamdulillah, semakin banyak kelonggaran

Events Wed, 15 Aug 2018

Wow! Kini CJ Wow Shop Beri Ganjaran Dalam Wow In A Million?

Kempen “WOW in a Million” akan memebri kejutan kepada anda? Nak tahu apa agaknya kejutan bakal menemui anda, baca artikel ini

Hiburan Tue, 22 May 2018

Ini Alasan Erry Putra Putus Cinta Dengan Fara Hezel

Menepis tuduhan mengamalkan gaya hidup songsang, Erry yang juga penyanyi berkata, jejaka dikenali sebagai Syafiq Putra, 23, itu adalah adik tirinya yang sedang mencari tapak untuk diketengahkan.

Hiburan Tue, 15 May 2018

Malu Punya Pasal, Sam Smith Bakal Ke Mahkamah

Dia merasakan peminat tidak akan boleh menerima lagu-lagu ‘terlebih jiwang’ yang diciptakannya pada zaman dahulu. Hurm… belum cuba belum tahu kan?

| Live TV