Events By: Salma Syahbuddin April 17, 2020 @ 4:55pm

Bakal Pasangan Pengantin Di Selangor Tidak Perlu Risau, Ini Panduan Akad Nikah Korang Sempena PKP

Kerajaan Selangor bakal mengumumkan garis panduan menegani tatacara akad nikah sekiranya PKP dilanjutkan sehingga Aidilfitri.

Menurut Menteri Besar, Datuk Seri Amirudin Shari, buat masa ini kerajaan Selangor masih kekal dengan keputusan menangguhkan sebarangurusan berkaitan pernikahan dan perkahwinan dalam tempoh PKP dilaksanakan.

Sumber : Google

” Bagaimanapun, sekiranya PKP ini disambung, kita akan umumkan kaedah serta garis panduan baharu untuk tatacara akad nikah di Selangor,” katanya pada sidang media di Kediaman Rasmi Menteri Besar di Shah Alam, hari ini.

Dan, sekiranya terdapat keperluan yang mendesak ataupun kecemasan, pasangan yang ingin bernikah boleh merujuk Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) kerana mereka akan menilai setiap kes.

Tambahnya lagi, JAIS membenarkan pernikahan dijalankan dengan menetapkan beberapa garis panduan bagaimanapun, ia sukar dikawal.

“Pengalaman kita menerusi satu majlis perkahwinan di Hulu Langat yang mencetuskan sub-kluster tabligh sebelum ini menyebabkan kita terpaksa mengeluarkan arahan melarang majlis pernikahan dalam tempoh PKP

Sumber : Google

Ketua Pegawai Eksekutif, Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Perak (MAIPk), Shahrul Azam Shaari turut melaporkan, ianya susulan Tatacara Khas Majlis Akad Nikah (TKMAN) terbaru yang dikeluarkan JAIPk bertarikh 10 April bagi menggantikan tatacara sebelumnya yang dikeluarkan 17 Mac lalu.

Tatacara terbaru yang dirujuk sebagai TKMAN 2.0, akad nikah mestilah dilaksanakan HANYA di premis Pejabat Agama Islam Daerah dan tidak di tempat lain termasuk premis awam mahupun persendirian dalam tempoh tidak melebihi 30 minit.

Sumber : Harian Metro

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Mon, 4 Apr 2022

“Bertujuan Beri Teguran Kepada..” – Iqram Dinzly Respons Isu Video Sarung Baju Dalam Wanita Sambil Selawat 

Oh ini rupanya maksud video viral tu, tetapi sampai ke kepada ‘golongan’ tersebut?

Hiburan Thu, 2 Jan 2020
Events Sun, 9 Feb 2020
Hiburan Thu, 22 Sep 2022

“Jangan Bangga Ada Pakwe Bukan Islam” – PU Syed Tegur Yazmin Aziz

PU Syed dah tegur dah tu.. Doakan yang baik-baik

Events Wed, 14 Nov 2018

不是开玩笑!梁静茹最想参加《中国新说唱》

不是开玩笑!「情歌天后」梁静茹最想参加的节目竟然是《中国新说唱》呢~

Hiburan Fri, 17 Aug 2018

Wanita Cantik Ini Rupanya Vokalis Kumpulan Cokelat!

Kalau ditanya tentang muzik pilihan, saya lebih tertarik dengan akustik. Lebih tenang tetapi saya suka mencabar diri sendiri dengan mencuba benda baharu. Oleh sebab itu, saya ambil keputusan untuk sertai Cokelat,.

Hiburan Thu, 15 Aug 2019

Bila Altimet Berbicara Pasal Kulit

Altimet akhirnya bersuara setelah sekian lama memendam rasa.

Featured Thu, 25 Aug 2022

Tahniah Wira Malaysia! Ramai Sokong Abang Viva Terima Pingat Jasa Kebaktian

Penghargaan yang amat membanggakan. Setimpal dengan usaha murninya. Tahniah! 🤩🤩🤩

| Live TV