Events By: Salma Syahbuddin April 17, 2020 @ 4:55pm

Bakal Pasangan Pengantin Di Selangor Tidak Perlu Risau, Ini Panduan Akad Nikah Korang Sempena PKP

Kerajaan Selangor bakal mengumumkan garis panduan menegani tatacara akad nikah sekiranya PKP dilanjutkan sehingga Aidilfitri.

Menurut Menteri Besar, Datuk Seri Amirudin Shari, buat masa ini kerajaan Selangor masih kekal dengan keputusan menangguhkan sebarangurusan berkaitan pernikahan dan perkahwinan dalam tempoh PKP dilaksanakan.

Sumber : Google

” Bagaimanapun, sekiranya PKP ini disambung, kita akan umumkan kaedah serta garis panduan baharu untuk tatacara akad nikah di Selangor,” katanya pada sidang media di Kediaman Rasmi Menteri Besar di Shah Alam, hari ini.

Dan, sekiranya terdapat keperluan yang mendesak ataupun kecemasan, pasangan yang ingin bernikah boleh merujuk Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) kerana mereka akan menilai setiap kes.

Tambahnya lagi, JAIS membenarkan pernikahan dijalankan dengan menetapkan beberapa garis panduan bagaimanapun, ia sukar dikawal.

“Pengalaman kita menerusi satu majlis perkahwinan di Hulu Langat yang mencetuskan sub-kluster tabligh sebelum ini menyebabkan kita terpaksa mengeluarkan arahan melarang majlis pernikahan dalam tempoh PKP

Sumber : Google

Ketua Pegawai Eksekutif, Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Perak (MAIPk), Shahrul Azam Shaari turut melaporkan, ianya susulan Tatacara Khas Majlis Akad Nikah (TKMAN) terbaru yang dikeluarkan JAIPk bertarikh 10 April bagi menggantikan tatacara sebelumnya yang dikeluarkan 17 Mac lalu.

Tatacara terbaru yang dirujuk sebagai TKMAN 2.0, akad nikah mestilah dilaksanakan HANYA di premis Pejabat Agama Islam Daerah dan tidak di tempat lain termasuk premis awam mahupun persendirian dalam tempoh tidak melebihi 30 minit.

Sumber : Harian Metro

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Sun, 9 Sep 2018

Selami Kehidupan Asnaf Dalam Akil Dan Juan

Shukri Yahaya turut mengundang rakan-rakan pelakon Zarina Zainuddin dan Syazwan Zulkifli untuk sama-sama meringankan beban golongan asnaf. Jangan lupa terus tonton di TV3 pada 15 September ini ok!

Hiburan Fri, 7 Jul 2023
LIFESTYLE Tue, 12 Jun 2018

Raya Macam VIP Di tonton Sehingga 30 Jun

Pengarah tonton, Pelesenan & Pembarangan, Rangkaian Televisyen, Media Prima Berhad, Airin Zainul memaklumkan usaha ini merupakan transformasi baharu yang terbaik tahun ini dari Tonton.

Events Wed, 17 Apr 2019

Westlife The Twenty Tour 2019 LIVE in Kuala Lumpur Sold Out in 32 Hours

Did you manage to get the tickets to see the dashing Irishmen?

Hiburan Mon, 9 Sep 2019
Hiburan Tue, 26 Dec 2017

MIA AHMAD TEGAS TIDAK MAHU BERKONGSI. KENAPA?

Namun, dia tidak mahu berkongsi setiap perincian proses berpantang tersebut memandangkan Mia tidak mahu dikecam atau dipertikaikan oleh mana-mana pihak

Featured Thu, 8 Jun 2023

“Kami Berdua Panas Orangnya” – Awal Ashaari & Scha Alyahya Selalu Gaduh?

Love sangat couple ni tau! Moga terus bahagia💖💖💖

Hiburan Thu, 15 Aug 2019

Keluar Sangkar, Zul Ariffin Jadi Petani?

Penat bertumbuk, Zul Ariffin sibuk pula nak jadi petani. Dah sedia nak comot dan kotorkan tangan? Adakah ini kisah hidup atau sekadar drama terbaru?