Events By: Salma Syahbuddin April 17, 2020 @ 4:55pm

Bakal Pasangan Pengantin Di Selangor Tidak Perlu Risau, Ini Panduan Akad Nikah Korang Sempena PKP

Kerajaan Selangor bakal mengumumkan garis panduan menegani tatacara akad nikah sekiranya PKP dilanjutkan sehingga Aidilfitri.

Menurut Menteri Besar, Datuk Seri Amirudin Shari, buat masa ini kerajaan Selangor masih kekal dengan keputusan menangguhkan sebarangurusan berkaitan pernikahan dan perkahwinan dalam tempoh PKP dilaksanakan.

Sumber : Google

” Bagaimanapun, sekiranya PKP ini disambung, kita akan umumkan kaedah serta garis panduan baharu untuk tatacara akad nikah di Selangor,” katanya pada sidang media di Kediaman Rasmi Menteri Besar di Shah Alam, hari ini.

Dan, sekiranya terdapat keperluan yang mendesak ataupun kecemasan, pasangan yang ingin bernikah boleh merujuk Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) kerana mereka akan menilai setiap kes.

Tambahnya lagi, JAIS membenarkan pernikahan dijalankan dengan menetapkan beberapa garis panduan bagaimanapun, ia sukar dikawal.

“Pengalaman kita menerusi satu majlis perkahwinan di Hulu Langat yang mencetuskan sub-kluster tabligh sebelum ini menyebabkan kita terpaksa mengeluarkan arahan melarang majlis pernikahan dalam tempoh PKP

Sumber : Google

Ketua Pegawai Eksekutif, Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Perak (MAIPk), Shahrul Azam Shaari turut melaporkan, ianya susulan Tatacara Khas Majlis Akad Nikah (TKMAN) terbaru yang dikeluarkan JAIPk bertarikh 10 April bagi menggantikan tatacara sebelumnya yang dikeluarkan 17 Mac lalu.

Tatacara terbaru yang dirujuk sebagai TKMAN 2.0, akad nikah mestilah dilaksanakan HANYA di premis Pejabat Agama Islam Daerah dan tidak di tempat lain termasuk premis awam mahupun persendirian dalam tempoh tidak melebihi 30 minit.

Sumber : Harian Metro

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Tue, 22 Oct 2019
Hiburan Tue, 26 Jun 2018

Zul Ariffin- Gayatri Kembali Bercinta?

Gayatri, atau lebih mesra disapa Gaya, dan Zul pernah bercinta lima tahun lalu, namun pada November 2015, hubungan mereka putus di tengah jalan.

Events Thu, 16 Apr 2020
Hiburan Mon, 22 Apr 2019
Hiburan Mon, 14 May 2018

Muntah Darah Dan Pengsan, Aqish Alami Masalah Jantung

Sama-samalah kita doakan yang terbaik agar pelakon yang pernah merangkul trofi Pelakon Wanita Terbaik Drama di Anugerah Skrin 2014 dan Pelakon Wanita Terbaik Anugerah Televisyen Asia 2014 ini sembuh seperti sedia kala dan terus mewarnai industri seni tanah air

Hiburan Fri, 6 Apr 2018

Awin “Queen Control?” Izzue Islam Tidak Kisah

Bagi Izzue, beliau akan berkongsi setiap perkara bersama isterinya kerana mahu bersikap jujur. Bukan kerana terpaksa atau takut kepada isteri

Hiburan Thu, 31 May 2018

Jangan Bimbang Keadaan Saya

Kali terakhir kelibat Melania dilihat dalam khalayak ramai, ialah pada 10 Mei lalu, ketika beliau menemani suaminya, Presiden Donald Trump untuk menyambut kepulangan tiga warga Amerika Syarikat yang ditahan di Korea Utara, di pangkalan tentera udara Andrews di Maryland.

Hiburan Mon, 22 Apr 2019

Asyik Dapat Watak Jahat, Apa Komen Pablo Amirul?

Dalam filem ini, dia membawa watak sebagai pemuda berketurunan Iban bernama Gadang dan filem ini turut menampilkan bintang khas iaitu Pekin Ibrahim dan Altimet. 

Events Wed, 14 Aug 2019

Kuala Lumpur Fashion Week 2019 Suits Up for Ready to Wear Runway in August

Showcasing over 80 homegrown labels in 5-day, KUALA LUMPUR FASHION WEEK is set for its 7th and ready to show!

Hiburan Wed, 2 Jan 2019

| Live TV