Featured By: Salma Syahbuddin November 20, 2021 @ 12:00pm

Bayaran GKP Fasa 2 Sebanyak RM500 Akan Dikreditkan Secara Terus Bermula…

Bayaran Geran Khas Prihatin (GKP) 4.0 fasa dua Pakej Perlindungan Rakyat Dan Pemulihan Ekonomi (Pemulih) RM500 akan dibuat mulai Selasa depan.

Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, pembayaran itu bakal memanfaatkan lebih sejuta peniaga kecil dan sederhana (PKS) mikro yang layak.

“Pembayaran dikreditkan terus ke akaun bank yang didaftarkan dalam sistem GKP dan semakan status kelulusan boleh dibuat mulai Isnin melalui https://gkp.hasil.gov.my,” katanya melalui kenyataan pada Jumaat.

Menurut beliau, bayaran tersebut adalah lanjutan daripada bayaran fasa pertama RM500 yang telah dibuat pada September lalu.

“Secara keseluruhan, setiap peniaga terbabit menerima bayaran RM1,000 di bawah GKP 4.0 bagi meringankan beban kewangan mereka akibat pandemik Covid-19,” katanya.

Tambah beliau, inisiatif itu melibatkan penerima sedia ada GKP 1.0, GKP 2.0, GKP 3.0 dan penerima baharu GKP 4.0 dengan implikasi kewangan RM500 juta.

“Secara keseluruhan, jumlah peruntukan yang telah dan akan disalurkan kepada lebih sejuta PKS mikro di bawah GKP semenjak Covid-19 melanda negara adalah RM6.08 bilion.

“Kerajaan berharap bantuan tunai berterusan kepada PKS mikro yang layak ini dapat membantu aliran tunai di samping menggerakkan dan memulihkan kembali perniagaan mereka,” katanya.

 

Sumber: BH

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Thu, 27 Dec 2018

Serlahkan Keayuan Dengan Pilihan Warna Hijab Sesuai Tona Kulit

Salah pilih warna boleh buat wajah anda kelihatan kusam dan tak bermaya.

Featured Sun, 18 Sep 2022
Hiburan Tue, 21 Jan 2020
Trending Tue, 27 Oct 2020
Trending Fri, 5 Nov 2021

Nak Tonton K-Drama Atau Rancangan Popular? Kelajuan Internet Lebih Pantas Dengan Celcom!

Makin lama makin dah biasa duduk dalam rumah kan? Makin banyak luangkan masa dengan telefon, main game, tengok atau buat content TikTok yang menarik, kerja dari rumah, belajar secara dalam talian, tengok Live Instagram dan […]

Featured Wed, 1 Dec 2021

“Tak Semput Ke Motor Bang?” – Pengalaman Pasangan Ini Ke Kota Paris Naik Motor Honda RS150R Mengujakan Netizen

Boleh ke kita mengembara ke kota Paris dengan hanya menaiki motosikal? Sepasang suami isteri ini membuktikan mengembara ke negara Eropah dengan menaiki motosikal bukanlah perkara yang mustahil. Baru-baru ini seorang pengguna TikTok dibawah nama pengguna […]

Hiburan Wed, 21 Mar 2018

Super Junior’s Leeteuk Gets Maserati As Present!

Super Junior’s Leeteuk has a new luxury ride!

Hiburan Fri, 19 Apr 2019
Eat Travel Fri, 22 May 2020

Lemang hipster, enaknya tak terkata

Sekali makan, terus melekat mahu lagi