Trending Hari Ini By: Aisyah Badrul May 12, 2020 @ 12:33pm

Rebut Peluang 10 Malam Terakhir Ramadan, Jom Lakukan 6 Amalan Ini

Cepat sungguh masa berlalu.Diam tak diam, kita sudah sampai ke 10 malam terakhir bulan Ramadan yang mulia ini. 10 malam terakhir pastinya menjadi rebutan kita sebagai umat Islam kerana terdapat malam yang disebutkan dalam surah Al-Qadr iaitu malam yang lebih baik dari seribu bulan.

Berikut merupakan antara saranan bagi amalan-amalan yang boleh kita lakukan pada 10 malam terakhir Ramadan.

Bangun di Malam Hari

Rasulullah SAW bersabda dalam Hadis Riwayat Ahmad Muslim,

”Barang siapa yang melakukan solat Isyak berjemaah, seolah-olah ia berqiyam (bangun malam) di separuh malam. Dan barang siapa yang solat subuh berjemaah, seolah-olah ia melakukan di sepanjang malam tersebut.”

Berdoa Sepenuh Hati

Berdoa dengan bersungguh-sungguh. Yakin da berharaplah bahawa Allah akan mengampuni dosa kita dan mengabulkan doa yang kita panjatkan.

“Wahai Rasulullah, Bagaimana menurutmu andai aku mendapatkan Lailatul Qadar? Doa apa saja yang harus aku baca?” Tanya Aisyah

Rasulullah SAW bersabda, “Ucapkanlah, Ya Allah! Sesungguhnya Engkau Maha Pengampun, Maha Mulia, dan Engkau menyukai ampunan. Maka ampunilah aku.” [HR Tirmidzi]

Memperbanyakan Ibadat

“Barang siapa menghidupkan malam Lailatul Qadr dengan berbagai amal ibadah secara yakin dan percaya kepada pahala yang disediakan Allah dan dengan secara ikhlas, maka Allah akan mengampunkan segala dosanya yang telah lalu.”

Antara ibadah yang perlu ditingkatkan adalah mengerjakan solat lima waktu berjemaah, melakukan Qiyamul Lail (solat terawih, tahajjud dan sebagainya) ,membaca Al Quran, berzikir, istighfar dan berdoa. Ibadah yang kita lakukan perlulah dilakukan secara khusyuk dan bersungguh-sungguh.

 Bemujahadah Dalam Ibadah

Untuk mendapatkan keberkatan dan kemulian malam lailatul qadar, bermujahadah lah (bersunguh-sungguh) dalam ibadah kepada Allah SWT. Hadis Riwayat Muslim menyatakan:

”Sungguh, Rasul tercinta pada 10 hari terakhir dari bulan Ramadhan, lebih bermujahadah melebihi kesungguhan beliau di waktu lainnya” 

Iktikaf di Masjid

Selain dari itu, beriktikaf di masjid juga merupakan cara mendapatkan malam penuh keberkatan itu. Abu Said ada menceritakan tentang iktikaf Rasulullah di masjid dimana pada ketika itu berlantaikan tanah yang bergenang air dalam Hadis Riwayat Muslim

“Aku melihat pada kening Rasulullah ada bekas lumpur pada pagi hari Ramadhan.”

Namun, pandemik yang sedang melanda dunia pada waktu ini menyebabkan kita dilarang buat sementara waktu untuk berkumpul di sesuatu tempat beramai-ramai. Beribadah dan beriktikaf di rumah sahaja sudah memadai.

Bersedekah dan membantu sesama manusia

Umat Islam yang bersedekah pada 10 malam terakhir Ramadan akan mendapatkan pahala yang melimpah serta keutamaan bersedekah itu sendiri.

Ini termasuk menyediakan dan memberikan juadah berbuka puasa kepada ahli keluarga atau sesama orang Islam.

Sabda Rasulullah: “Sesiapa yang memberi iftor (hidangan untuk berbuka) orang-orang yang puasa/berpuasa maka baginya pahala seperti orang yang puasa/berpuasa tanpa dikurangi sedikitpun.” (HR Bukhari dan Muslim).

Semoga kita semua beroleh keberkatan di bulan mulia ini.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Wed, 21 Mar 2018

BTS’s Store in Japan Gets Flooded With 15,000 Fans!

BTS recently opened up a store in Harajuku, Japan and fans truly went wild.

Hiburan Tue, 27 Feb 2018

Misteri Kematian Sridevi!

Berikutan hasil penyiasatan terbaharu itu, polis Dubai memanggil suami Sridevi, Boney Kapoor untuk siasatan lanjut tetapi dibenarkan pulang sebaik soal siasat selesai.

TECH Tue, 18 Sep 2018
Hiburan Sun, 30 Dec 2018

Tahniah! Zaaim Juara Mentor 7

Alhamdulillah… Tahniah Zaaim!

Hiburan Sat, 23 Nov 2019

Demi Anak-Anak, Adira Tak Jadi Cerai

Semoga kesudahan yang baik-baik saja buat keluarga Adira dan Datuk Red.

TECH Thu, 29 Nov 2018

Now You Can Purchase Houses Online?!

It’s as easy as ABC…

Hiburan Tue, 15 May 2018

Zul Ariffin Dah Mula Rimas?

Sekarang filem bergenre aksi sudah semakin mendapat permintaan sekali gus menyebabkan penerbit semakin berani mencuba genre ini. Alhamdulillah (dengan perkembangan ini) pelakon macam saya ada tempat di industri.

Hiburan Tue, 16 Apr 2019

Doa Hari Jadi Ke 35, Zizan Serius Cari Bakal Isteri

Selamat Hari Jadi Zizan! Dah boleh dah tu…

Hiburan Wed, 14 Nov 2018

Linda Rafar Punya Alasan Kukuh Kenapa Tak Nak Tunjuk Suami

Jadi kepada netizen diluar sana, kita doa yang baik-baik sahaja okay

Hiburan Mon, 22 Jan 2018

MEGHAN MARKLE HAS PICKED HER WEDDING DRESS DESIGNER

Alert to all royal wedding fans, Meghan Markle has picked her wedding dress designer and spills more information for her royal wedding too!

| Live TV