Trending Hari Ini By: Aisyah Badrul May 12, 2020 @ 12:33pm

Rebut Peluang 10 Malam Terakhir Ramadan, Jom Lakukan 6 Amalan Ini

Cepat sungguh masa berlalu.Diam tak diam, kita sudah sampai ke 10 malam terakhir bulan Ramadan yang mulia ini. 10 malam terakhir pastinya menjadi rebutan kita sebagai umat Islam kerana terdapat malam yang disebutkan dalam surah Al-Qadr iaitu malam yang lebih baik dari seribu bulan.

Berikut merupakan antara saranan bagi amalan-amalan yang boleh kita lakukan pada 10 malam terakhir Ramadan.

Bangun di Malam Hari

Rasulullah SAW bersabda dalam Hadis Riwayat Ahmad Muslim,

”Barang siapa yang melakukan solat Isyak berjemaah, seolah-olah ia berqiyam (bangun malam) di separuh malam. Dan barang siapa yang solat subuh berjemaah, seolah-olah ia melakukan di sepanjang malam tersebut.”

Berdoa Sepenuh Hati

Berdoa dengan bersungguh-sungguh. Yakin da berharaplah bahawa Allah akan mengampuni dosa kita dan mengabulkan doa yang kita panjatkan.

“Wahai Rasulullah, Bagaimana menurutmu andai aku mendapatkan Lailatul Qadar? Doa apa saja yang harus aku baca?” Tanya Aisyah

Rasulullah SAW bersabda, “Ucapkanlah, Ya Allah! Sesungguhnya Engkau Maha Pengampun, Maha Mulia, dan Engkau menyukai ampunan. Maka ampunilah aku.” [HR Tirmidzi]

Memperbanyakan Ibadat

“Barang siapa menghidupkan malam Lailatul Qadr dengan berbagai amal ibadah secara yakin dan percaya kepada pahala yang disediakan Allah dan dengan secara ikhlas, maka Allah akan mengampunkan segala dosanya yang telah lalu.”

Antara ibadah yang perlu ditingkatkan adalah mengerjakan solat lima waktu berjemaah, melakukan Qiyamul Lail (solat terawih, tahajjud dan sebagainya) ,membaca Al Quran, berzikir, istighfar dan berdoa. Ibadah yang kita lakukan perlulah dilakukan secara khusyuk dan bersungguh-sungguh.

 Bemujahadah Dalam Ibadah

Untuk mendapatkan keberkatan dan kemulian malam lailatul qadar, bermujahadah lah (bersunguh-sungguh) dalam ibadah kepada Allah SWT. Hadis Riwayat Muslim menyatakan:

”Sungguh, Rasul tercinta pada 10 hari terakhir dari bulan Ramadhan, lebih bermujahadah melebihi kesungguhan beliau di waktu lainnya” 

Iktikaf di Masjid

Selain dari itu, beriktikaf di masjid juga merupakan cara mendapatkan malam penuh keberkatan itu. Abu Said ada menceritakan tentang iktikaf Rasulullah di masjid dimana pada ketika itu berlantaikan tanah yang bergenang air dalam Hadis Riwayat Muslim

“Aku melihat pada kening Rasulullah ada bekas lumpur pada pagi hari Ramadhan.”

Namun, pandemik yang sedang melanda dunia pada waktu ini menyebabkan kita dilarang buat sementara waktu untuk berkumpul di sesuatu tempat beramai-ramai. Beribadah dan beriktikaf di rumah sahaja sudah memadai.

Bersedekah dan membantu sesama manusia

Umat Islam yang bersedekah pada 10 malam terakhir Ramadan akan mendapatkan pahala yang melimpah serta keutamaan bersedekah itu sendiri.

Ini termasuk menyediakan dan memberikan juadah berbuka puasa kepada ahli keluarga atau sesama orang Islam.

Sabda Rasulullah: “Sesiapa yang memberi iftor (hidangan untuk berbuka) orang-orang yang puasa/berpuasa maka baginya pahala seperti orang yang puasa/berpuasa tanpa dikurangi sedikitpun.” (HR Bukhari dan Muslim).

Semoga kita semua beroleh keberkatan di bulan mulia ini.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Tue, 30 Aug 2022

Mesra Tonton Konsert Coldplay Hingga Didakwa Bercinta Dengan Aedy Ashraf, Ini Respons Daiyan Trisha – “Tiket Tu Sebenarnya…”

Tuan badan dah tampil jawab spekulasi hubungan percintaan dengan Aedy Ashraf 🥰 Amboiii. kemain lagi ek Sweet je!

Hiburan Sun, 12 Aug 2018

Pelakon Amisah Abdullah Meninggal Dunia

Menurut Persatuan Seniman Malaysia, Allahyarham yang pergi pada usia 52 tahun tidak sedarkan diri awal pagi ini sebelum pihak perubatan yang tiba mengesahkan arwah telah meninggal dunia.

Events Tue, 15 Oct 2019
Hiburan Sat, 4 Jan 2020
Events Mon, 16 Dec 2019

Joey Yung To Serenade Malaysian Fans With Love In Genting On March 2020

Get ready to celebrate the spectrum of love in this March 2020

Hiburan Tue, 27 Mar 2018

Lima Ciri Bakal Menantu Idaman Rohana Jalil

“ Saya akui ramai jejaka yang cuba dekati dia. Ada yang handsome, kaya dan banyak kriteria menarik pada lelaki-lelaki itu tetapi nampaknya adik mahu fokus pada kariernya buat masa ini,” jawabnya ringkas.

Hiburan Wed, 19 Dec 2018

Wow! Siti Nurhaliza Masuk Kelas Vokal Demi Konsert Jelajah

Katanya, konsert berskala besar ini tidak hanya fokus kepada dirinya sahaja tetapi…

Hiburan Mon, 2 Jul 2018

Menangis Bukan Kerana Cengeng, Lara Alana Mudah Tersentuh

Walaupun baru berusia 4 tahun, Lara Alana sudah mampu menghayati sesebuah lagu. Wow!

| Live TV