Trending Hari Ini By: Aisyah Badrul May 12, 2020 @ 12:33pm

Rebut Peluang 10 Malam Terakhir Ramadan, Jom Lakukan 6 Amalan Ini

Cepat sungguh masa berlalu.Diam tak diam, kita sudah sampai ke 10 malam terakhir bulan Ramadan yang mulia ini. 10 malam terakhir pastinya menjadi rebutan kita sebagai umat Islam kerana terdapat malam yang disebutkan dalam surah Al-Qadr iaitu malam yang lebih baik dari seribu bulan.

Berikut merupakan antara saranan bagi amalan-amalan yang boleh kita lakukan pada 10 malam terakhir Ramadan.

Bangun di Malam Hari

Rasulullah SAW bersabda dalam Hadis Riwayat Ahmad Muslim,

”Barang siapa yang melakukan solat Isyak berjemaah, seolah-olah ia berqiyam (bangun malam) di separuh malam. Dan barang siapa yang solat subuh berjemaah, seolah-olah ia melakukan di sepanjang malam tersebut.”

Berdoa Sepenuh Hati

Berdoa dengan bersungguh-sungguh. Yakin da berharaplah bahawa Allah akan mengampuni dosa kita dan mengabulkan doa yang kita panjatkan.

“Wahai Rasulullah, Bagaimana menurutmu andai aku mendapatkan Lailatul Qadar? Doa apa saja yang harus aku baca?” Tanya Aisyah

Rasulullah SAW bersabda, “Ucapkanlah, Ya Allah! Sesungguhnya Engkau Maha Pengampun, Maha Mulia, dan Engkau menyukai ampunan. Maka ampunilah aku.” [HR Tirmidzi]

Memperbanyakan Ibadat

“Barang siapa menghidupkan malam Lailatul Qadr dengan berbagai amal ibadah secara yakin dan percaya kepada pahala yang disediakan Allah dan dengan secara ikhlas, maka Allah akan mengampunkan segala dosanya yang telah lalu.”

Antara ibadah yang perlu ditingkatkan adalah mengerjakan solat lima waktu berjemaah, melakukan Qiyamul Lail (solat terawih, tahajjud dan sebagainya) ,membaca Al Quran, berzikir, istighfar dan berdoa. Ibadah yang kita lakukan perlulah dilakukan secara khusyuk dan bersungguh-sungguh.

 Bemujahadah Dalam Ibadah

Untuk mendapatkan keberkatan dan kemulian malam lailatul qadar, bermujahadah lah (bersunguh-sungguh) dalam ibadah kepada Allah SWT. Hadis Riwayat Muslim menyatakan:

”Sungguh, Rasul tercinta pada 10 hari terakhir dari bulan Ramadhan, lebih bermujahadah melebihi kesungguhan beliau di waktu lainnya” 

Iktikaf di Masjid

Selain dari itu, beriktikaf di masjid juga merupakan cara mendapatkan malam penuh keberkatan itu. Abu Said ada menceritakan tentang iktikaf Rasulullah di masjid dimana pada ketika itu berlantaikan tanah yang bergenang air dalam Hadis Riwayat Muslim

“Aku melihat pada kening Rasulullah ada bekas lumpur pada pagi hari Ramadhan.”

Namun, pandemik yang sedang melanda dunia pada waktu ini menyebabkan kita dilarang buat sementara waktu untuk berkumpul di sesuatu tempat beramai-ramai. Beribadah dan beriktikaf di rumah sahaja sudah memadai.

Bersedekah dan membantu sesama manusia

Umat Islam yang bersedekah pada 10 malam terakhir Ramadan akan mendapatkan pahala yang melimpah serta keutamaan bersedekah itu sendiri.

Ini termasuk menyediakan dan memberikan juadah berbuka puasa kepada ahli keluarga atau sesama orang Islam.

Sabda Rasulullah: “Sesiapa yang memberi iftor (hidangan untuk berbuka) orang-orang yang puasa/berpuasa maka baginya pahala seperti orang yang puasa/berpuasa tanpa dikurangi sedikitpun.” (HR Bukhari dan Muslim).

Semoga kita semua beroleh keberkatan di bulan mulia ini.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Tue, 17 Jul 2018

Mia Ahmad Berdebar Tunggu September

Pelakon drama Hati Perempuan memberitahu suaminya, Mohd Izham Tarmizi turut berdepan debaran yang sama.

Hiburan Tue, 8 Jan 2019

Michelle Yeoh: Looking Rich and NOT Crazy With Signature Emerald Ring

Michelle Yeoh wore the gorgeous ring from Crazy Rich Asians to the 2019 Golden Globes!

LIFESTYLE Mon, 18 Jun 2018

Tabung Harapan Kini Cecah RM 74.6 Juta

Tabung Harapan Malaysia dilancarkan 30 Mei lalu sebagai usaha rakyat untuk membantu kerajaan mengurangkan hutang negara yang mencecah RM1 trilion.

Hiburan Fri, 14 Jun 2019

Hidup Mewah Hasil Duit Haram, Erma Fatima Sindir Siapa?

Untuk apa kesenangan dari kesengsaraan sahabat sendiri kan?

Hiburan Thu, 4 Oct 2018
FESYEN Mon, 9 Apr 2018

Wanita Tidak Lagi Minat Kasut Tinggi Punca Nine West Gulung Tikar?

Berdasarkan laporan Washington Post, syarikat ini gagal mendapatkan keuntungan apabila trend terhadap kasut tinggi dilihat menjunam. Wanita lebih suka kasut sukan sekarang, ya lah…senang nak ke sana sini!

Hiburan Tue, 7 May 2019

Lebih Interaktif, Berita TV9 Kini Berwajah Baru!

Program-program berita TV9 masih mengekalkan penyampai beritanya seperti Amin Hayat Abdul Rahim, Zuhaira Mustafa Al Hussin, Affizza Azmi, Suzila Idayu Yaacob, Zaira Sri Zakaria, dan Taufek Mohd Noh.

Hiburan Tue, 10 Sep 2019

JLo Berbulu Bila Di Serang….

Siapa yang serang JLo?

Hiburan Mon, 16 Dec 2019

Menang RM100,000, Apex Tajudin Mahu Beri Kejutan Buat Isteri

Semoga bertambah-tambah rezeki Apex dan keluarga…

Hiburan Fri, 23 Mar 2018

An Honest Mistake To Release Epic EP Album of All Your Favourite Songs

This epic band is basically standing up against all the ignorant people through their album. Plus, you can meet them and even get the chance to chill out with them!

| Live TV