Trending Hari Ini By: Aisyah Badrul June 15, 2020 @ 11:46am

Selangor Kini Bebas Zon Merah

Sehingga jam 12 tengah hari kelmarin, daerah Hulu Langat Selangor telah merekodkan penurunan aktif yang mendadak. Hal ini telah menjadikan negeri Selangor telah bebas daripada Zon Merah.

Daerah Hulu Langat kini merekodkan 11 kes aktif berbanding 62 kes kelmarin dan secara keseluruhan sebanyak 629 kes dicatat di daerah itu. Rekod ini telah dikongsi oleh Pasukan Petugas Pencegahan Covid-19 Selangor (STFC) menerusi Facebook.

Hulu Langat menjadi daerah tunggal yang berada dalam zon merah selepas Sepang memasuki zon kuning kelmarin.

“Berita baik! Kes sembuh yang tinggi menjadikan mukim Semenyih bertambah baik ke zon kuning dan mukim Cheras pula bersih dari kes aktif untuk menjadi zon hijau. Ini sekali gus mengeluarkan daerah Hulu Langat dari zon merah ke kuning.

“Dengan perkembangan positif ini, daerah di Selangor kini kembali bebas dari zon merah sejak kali terakhir iaitu 23 hari lalu. Tahniah warga Selangor!

“Patuhi normal baharu dalam Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP). Jangan bagi ruang Covid-19 untuk merebak semula, kita mesti menang!,” katanya.

Selain Hulu Langat, lapan daerah lain turut berada di zon kuning dan terus menunjukkan penurunan dalam kes aktif adalah Gombak (12), Sepang (12), Kuala Langat (11), Petaling (7), Kuala Selangor (4), Sabak Bernam (3), Hulu Selangor (2) dan Klang (1).

Sehingga kini, Selangor merekodkan jumlah keseluruhan kes sebanyak 1,996 kes manakala 1,793 adalah kes sembuh, 63 kes aktif dan 24 kematian.

Sumber: Harian Metro

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Wed, 21 Nov 2018

Park Hae Jin Absent from Filming of Four Sons for 20 Days!

But it apparently isn’t really the actor’s fault…

Hiburan Sun, 5 Jan 2020
TECH Sun, 7 Oct 2018

Gunakan iPhone Seperti Seorang Jurugambar Pro Dengan 3 Lensa Kamera Ini

Adakah anda gemar bergambar menggunakan Iphone anda dan ingin meningkatkan lagi kecantikan gambar anda?Anda boleh cuba beberapa ‘item’ tambahan yang dianjurkan dalam artikel ini.

TECH Mon, 31 Dec 2018

Cara Buang Latar Belakang Foto di Android

Pertama download dulu aplikasi Background Eraser dan install seperti biasa di Android

Hiburan Fri, 8 Jun 2018

‘Police Entry’ Taruhan Terbaru Elizabeth Tan

Tambah Elizabeth, selepas bernaung di bawah Warner Music, dia mula fokus dengan perancangan masa depan dalam industri.

Hiburan Mon, 30 Sep 2019
Hiburan Fri, 13 Dec 2019
Events Fri, 7 Sep 2018

Jurnal Minggu Ke-8 : #daiTV3 Beriadah Sambil Terokai Pengalaman Jadi Buruh Binaan

Saksikan jurnal Da’i bagi mengetahui aktiviti Para Da’i kita sepanjang minggu sebelum ke pentas Pendakwah Nusantara Musim Ke-6

Hiburan Mon, 17 Dec 2018

#Mentor 7: Tiada Penyingkiran Minggu Ketujuh, Lima Protege Ke Separuh Akhir

Lima protege mempamerkan persembahan hebat malam tadi. Siapa agaknya yang layak ke pentas final? Jangan lupa saksikan konsert Mentor 7 separuh akhir pada 23 Disember pada jam 9 malam di TV3. Tak sabarnya!

| Live TV