Trending By: SGMS Enal January 21, 2018 @ 6:12pm

Uruskan ‘Parcel’ Di China Menggunakan Robot Untuk Online Shoppers

 Sudah menjadi kegilaan masa kini untuk membeli-belah secara dalam talian. Pengguna lebih gemar untuk membeli barang-barang yang diidamkan dengan hanya dihujung jari sahaja.

Laman web membeli-belah dalam talian seperti telah menjadi pilihan rakyat Malaysia untuk membeli apa sahaja yang mereka impikan.

Dari kelengkapan diri sehingga lah kelengkapan rumah, semua boleh didapati melalui laman web tersebut. Cari sahaja apa yang terlintas di hati pasti anda akan jumpa dengan harga yang ditawarkan lebih rendah dari membelinya di kedai. 

Ada sesetengah barang yang dijual oleh laman web membeli-belah datangnya dari luar negara terutamanya negara China. Jika anda membeli produk dari negara China, anda terpaksa menunggu dalam tempoh sekurang-kurangnya 2 minggu.

Seorang pengguna Facebook, Hadrey Ali memuat naik sebuah video yang menunjukkan bagaimana gudang pengurusan bungkusan di China untuk dihantar ke merata dunia.

Di China, mereka menyusun bungkusan itu mengikut negara yang tertulis di bahagian alamat dengan menggunakan robot khas. Robot ini boleh mengesan alamat anda dan menyusun bungkusan-bungkusan ini mengikut negara yang perlu dihantar.

Perjalanan dari China ke Malaysia juga memakan masa sedikit dan pusat pengurusan di China menerima jutaan bungkusan setiap hari untuk disusun.

Jadi, jika anda memilih untuk membeli barangan di China, anda perlu memiliki sedikit kesabaran untuk bungkusan sampai ke depan pintu rumah anda

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Wed, 12 Sep 2018

Panggang, Rebus Atau Kukus, Penduduk Hanoi Digesa Henti Makan Daging Anjing

‘ Tolong Berhenti Makan Daging Anjing’, itu peringatan pihak berkuasa Hanoi yang segera menggesa penduduk di sana supaya tamatkan aktiviti tersebut. Daging anjing yang menjadi ‘kegemaran’ penduduk di sana dilaporkan menjejaskan imej bandar terbabit selain […]

Featured Fri, 14 Sep 2018

Coretan Indah Fazura Buat Fattah Sempena Ulang Tahun Ke-28 Suaminya. Happy Birthday Fattah!

Fazura mengusik hati netizen dengan beberapa posting romantis di Instagram sempena ulang tahun kelahiran suaminya, Fattah Amin.

Trending Thu, 14 Jun 2018

最强防偷伞绝招!打开狂下「蟑螂雨」吓坏偷伞贼

最近天气状况反复不定,突然就下起大雨。有时候如果遇上超没公德心的偷伞贼就更惨,不过到底有没有什么能够避免雨伞被偷呢?

Featured Tue, 21 Apr 2020
Trending Mon, 13 Jan 2020
Trending Wed, 7 Aug 2019

Kali Terakhir Dilihat Hanya Berpakaian Dalam, Di Mana Jejak Nora Anne Quoirin?

Dikatakan hilang di hutan Negeri Sembilan, di mana jejak gadis Ireland ini?

Trending Sat, 28 Apr 2018

Selamat Jalan, Alfie…

Pakar perubatan di Britain berpendapat bahawa rawatan selanjutnya adalah sia-sia, namun ibu bapanya ingin membawa Alfie ke Rom, selepas mendapat tawaran rawatan di hospital Vatican Bambino Gesu.

Trending Sun, 1 Sep 2019

YDP Agong Buat Adam Corrie Terkejut

Pertemuan bersama YDP Agong membuatkan Adam Corrie terharu.

Trending Sun, 16 Aug 2020

| Live TV