Trending By: SGMS Enal January 21, 2018 @ 6:12pm

Uruskan ‘Parcel’ Di China Menggunakan Robot Untuk Online Shoppers

 Sudah menjadi kegilaan masa kini untuk membeli-belah secara dalam talian. Pengguna lebih gemar untuk membeli barang-barang yang diidamkan dengan hanya dihujung jari sahaja.

Laman web membeli-belah dalam talian seperti telah menjadi pilihan rakyat Malaysia untuk membeli apa sahaja yang mereka impikan.

Dari kelengkapan diri sehingga lah kelengkapan rumah, semua boleh didapati melalui laman web tersebut. Cari sahaja apa yang terlintas di hati pasti anda akan jumpa dengan harga yang ditawarkan lebih rendah dari membelinya di kedai. 

Ada sesetengah barang yang dijual oleh laman web membeli-belah datangnya dari luar negara terutamanya negara China. Jika anda membeli produk dari negara China, anda terpaksa menunggu dalam tempoh sekurang-kurangnya 2 minggu.

Seorang pengguna Facebook, Hadrey Ali memuat naik sebuah video yang menunjukkan bagaimana gudang pengurusan bungkusan di China untuk dihantar ke merata dunia.

Di China, mereka menyusun bungkusan itu mengikut negara yang tertulis di bahagian alamat dengan menggunakan robot khas. Robot ini boleh mengesan alamat anda dan menyusun bungkusan-bungkusan ini mengikut negara yang perlu dihantar.

Perjalanan dari China ke Malaysia juga memakan masa sedikit dan pusat pengurusan di China menerima jutaan bungkusan setiap hari untuk disusun.

Jadi, jika anda memilih untuk membeli barangan di China, anda perlu memiliki sedikit kesabaran untuk bungkusan sampai ke depan pintu rumah anda

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Sun, 6 Jan 2019

Yang di-Pertuan Agong Letak Jawatan

SULTAN Muhammad V meletakkan jawatan sebagai Yang di-Pertuan Agong berkuat kuasa serta-merta, hari ini.

Trending Wed, 4 Jul 2018

‘Fikirkan Pengorbanan Ayah Saya…’ – Anak Perempuan Najib Razak

Yana Najib anak kepada bekas perdana menteri Malaysia telah memuatnaik pandangannya mengenai Najib Razak, menyeru rakyat Malaysia untuk mengenang jasanya……

Trending Sun, 29 Dec 2019
Trending Wed, 3 Oct 2018

Rosmah Ke SPRM Kali Ketiga

Ini kali ketiga beliau hadir memberi keterangan di sini dan difahamkan, mungkin kali terakhir Rosmah dipanggil untuk memberi keterangan sebelum dihadapkan ke mahkamah terhadap beberapa pertuduhan membabitkan pengubahan wang haram.

Trending Sat, 22 Jun 2019

世界最孤独房屋!独享「全岛海景」却没人敢住

拥有开阔视野的「海景房」在旅游时通常特别受人欢迎,但冰岛却有一栋乏人问津的海景房,并不是每个人都能忍受得了的。

Trending Fri, 12 Jan 2018

Lakukan 22 Perkara Ini, Anda Akan Dapat Perlepasan Dari Membayar Cukai

Lakukan 22 Perkara Ini, Anda Akan Dapat Perlepasan Dari Membayar Cukai

Trending Tue, 9 Oct 2018

Kali Ini Ammar Alfian Pula Bikin Aksi Lucah

Korang confirm ke itu Ammar Alfian?

Trending Wed, 21 Feb 2018

亚裔爸爸失业2年被人资酸「不会英文就滚」女儿伤心贴网后……

人资代表了一间公司的门面,但也绝非每位人资都非常亲切友善。美国一位网友就因为越南裔的爸爸在找工作时,受到人资经理的污辱,气愤地把事情经过PO上网,引发热议,后续还发生了不可思议的效应!

Trending Wed, 21 Feb 2018

Bimbang Masa Depan Elfira, Punca Sufian dan Elfira Putus Tunang???

Penyanyi  Sufian Suhaimi dan Elfira Loy, sah putus tunang! dan berita duka cita itu disahkan sendiri oleh ibu Elfira, Filzah Yusof, 52.

| Live TV