Eat Travel By: Ad Ops May 28, 2018 @ 9:00am

Tak Tahu Nak Sediakan Dessert Apa Untuk Berbuka? Cuba Resipi Pengat Pisang Ini

Siapa sini peminat pengat pisang? Kita geng!

Kombinasi rasa manis yang datang dari pisang dan rasa lemak masin dari kuahnya memang ngam. Semangkuk kecil memang tak cukuplah!

Nak masak pengat pisang pun tersangatlah senang. Campak saja bahan-bahannya ke dalam periuk dan letak di atas api sampai masak.

Pisang yang boleh digunakan ialah seperti pisang abu, pisang nangka, pisang berangan dan pisang tanduk.

Jom cuba sendiri!

Anda akan perlukan:

  • 5 biji pisang
  • 2 mangkuk santan pekat *
  • 2 mangkuk santan cair *
  • ½ cawan sagu, dibersihkan
  • 2 atau 3 keping gula Melaka
  • 1/3 cawan gula pasir
  • 2 helai daun pandan, disimpulkan
  • garam

* Kedua-dua jenis santan ini boleh digantikan dengan 2 santan kotak dan 2 cawan air

Cara-caranya:

  1. Buang kulit pisang dan hiris setebal lebih kurang 1cm.
  2. Masukkan pisang, santan cair, sagu, gula melaka, gula pasir, daun pandan dan garam secukup rasa ke dalam periuk. Letakkan di atas api perlahan. Kacau selalu perlahan-lahan supaya santan tak berketul-ketul.
  3. Tambahkan santan pekat dan kacau. Sebaik saja kuah ini mula mendidih, tutup api. Check jika ia cukup masin atau tidak dan adjust jika perlu. Dah siap!

Senang, kan? Selamat mencuba!

Sumber: iResipi.com

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Eat Travel Tue, 5 Feb 2019

Raikan Tahun Baru Cina di Sunway Lost World Of Tambun untuk menangi hadiah menarik!

Mari bergembira di taman tema ini bersama keluarga atau rakan.

Eat Travel Thu, 16 Aug 2018

Kari Laksa Malaysia Tersenarai Dalam Top 5 Makanan Terbaik Dunia, Cayalah!

Terdapat 10 makanan Malaysia lain yang turut tersenarai!

Eat Travel Fri, 24 Aug 2018
Eat Travel Thu, 15 Nov 2018

Ixora Hotel Penang, Hotel Pertama Menyediakan Perkhidmatan Telefon Pintar Untuk Tetamu

Setiap bilik penginapan dilengkapi dengan perkhidmatan WiFi percuma, peti simpanan deposit, televisyen satelit dengan skrin rata serta peti ais mini yang pastinya menjanjikan kepuasan buat pengunjung.

Eat Travel Sun, 10 Feb 2019

Kek coklat ini tidak menggunakan sebarang ramuan tenusu atau telur, tetapi rasanya penuh nikmat!

Sesuai untuk masalah intolerans laktosa atau mempunyai alahan!

Eat Travel Mon, 3 Jun 2019
Eat Travel Tue, 4 Dec 2018
Eat Travel Sun, 22 Mar 2020
Eat Travel Sat, 2 Jun 2018

Raikan Hari Raya Anda Dengan Hidangan Kuih Conflakes Madu Yang Rangup Ini

Tak lengkap hari raya, kalau tak ada kuih Cornflakes Madu ini.

Eat Travel Fri, 8 Jun 2018