Eat Travel By: Ad Ops March 7, 2019 @ 11:00am

Dua bahan sahaja untuk dadih buah sejuk beku yang enak, senang sangat!

Memandangkan Malaysia sekarang ini sedang mengalami cuaca panas, snek sejuk beku pasti menggamit selera anda.

Pastinya pilihan pertama yang muncul dalam minda ialah aiskrim kerana rasanya yang sejuk dapat memberi ketenangan. Tetapi daripada memilih snek yang mengandungi gula, apa kata anda pilih variasi yang lebih menyihatkan, iaitu dadih buah-buahan segar yang telah disejukbekukan.

Gabungan kedua-dua ramuan dadih dan buah sejuk memberikan tekstur lembut yang lebih kurang sama dengan tekstur aiskrim.

Rasanya pula cukup sedap, jadi kanak-kanak pasti suka! Lagipun, buah-buahan itu diimbangi kandungan protein dan anda tidak perlu bimbang jika mereka terlebih makan gula.

Tambahan pula, anda boleh menyediakan hidangan snek ini bersama-sama dengan anak anda kerana langkahnya sangat mudah.

Foto: Yummy Toddler Food

Anda hanya memerlukan dua bahan sahaja, iaitu buah dan dadih. Masukkan kedua-dua bahan berkenaan ke dalam mesin pengisar!

Anda boleh menggunakan sebarang jenis buah beri, mangga, pisang atau nanas yang disejukbekukan. Sebaik-baiknya pilih apa yang anda dan keluarga gemari.

Anda boleh menggunakan dadih asas sebarang jenama dan jika  ingin menambah pemanis, masukkan sedikit madu atau esen vanila.

Bahan:

  • 1 cawan kepingan buah yang disejuk beku
  • ½ cawan dadih

Cara penyediaan:

1. Kisar buah dan dadih dengan mesin pengisar berkuasa tinggi.

2. Kisar hingga lembut dan halus. Hentikan kisaran dan kacau untuk memastikan semua kepingan hancur sempurna .

3. Hidang.

Panduan:

Bagi tujuan penyimpanan, masukkan dadih ini di dalam bekas kedap udara dan bekukan hingga tiba masa untuk menghidangkannya.

Biarkan cair sedikit pada suhu bilik selama 10 ke 20 minit sebelum dihidangkan.

Sumber: Yummy Toddler Food

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Eat Travel Thu, 21 May 2020

Rumah Kebun, percutian semula jadi yang mengasyikkan

Sesuai untuk keluarga besar berkumpul

Eat Travel Tue, 3 Jul 2018

Loteng Tempat Lepak Hipster Tepi Pantai Paling ‘Win’ Di Teluk Cempedak

Memang awesome restoran Loteng yang terletak di tepi pantai Teluk Cempedak ini.

Eat Travel Mon, 11 Nov 2019
Eat Travel Sat, 28 Jul 2018

Tak Usah Gusar Jerawat Atau Masalah Gout Bila Makan Apam Balik Istana

“Saya guna bijirin kering atau ‘nestum’ dan tak pakai kacang. Sebab kacang, orang tua tak boleh makan, takut dapat sakit gout dan perempuan pula tak gemar kerana naik jerawat” – Bob

Eat Travel Fri, 7 Sep 2018

Anda Mungin Gunakan Cara Salah Untuk Makan Sushi, Chef Sushi Ini Ajarkan Cara Betul

Ha, check sama ada anda ada tersalah atau tidak selama ini.

Eat Travel Thu, 14 Jun 2018

Sebelum Bertempur Di Dapur, Jom Jenguk-Jenguk Resepi Tradisi Rendang Tok

Tanpa hidangan yang satu ini iaitu rendang, perayaan Aidilfitri anda pastinya hambar.

Eat Travel Thu, 15 Nov 2018

Ixora Hotel Penang, Hotel Pertama Menyediakan Perkhidmatan Telefon Pintar Untuk Tetamu

Setiap bilik penginapan dilengkapi dengan perkhidmatan WiFi percuma, peti simpanan deposit, televisyen satelit dengan skrin rata serta peti ais mini yang pastinya menjanjikan kepuasan buat pengunjung.

Eat Travel Fri, 26 Oct 2018

Ini Resipi Ayam Bersalut Sos Teriyaki Yang Ringkas & Mudah Untuk Anda Cuba

Sos ini manis-manis dan memang kena dengan ayam.

Eat Travel Fri, 26 Oct 2018

5 Tip Untuk Pengalaman Melancong Secara Solo Yang Lancar & Selamat

Tak perlu risau, ikuti saja panduan dan tip-tip ini.

Eat Travel Thu, 20 Dec 2018

‘Tis The Season To Have A Yummy ‘Kissmas Feast’ With A Little Asian Twist!

You don’t need to celebrate Christmas to enjoy it!