Acara By: tex_admin September 10, 2019 @ 12:12am

Lagu rasmi Tahun Melawat Malaysia 2020 dilancar

Oleh Mohamad Amnan Ibrahim

Tahun 2020 bukan saja istimewa kerana Wawasan 2020 yang menjadi hala tuju dalam agenda pembangunan negara, tetapi juga penganjuran Tahun Melawat Malaysia yang diharap mampu menarik kira-kira 30 juta pelancong luar negara. 

Bagi merancakkan kempen Tahun Melawat Malaysia 2020, Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya melancarkan lagi rasmi bertajuk Visit Truly Asia-Malaysia yang menampilkan melodi indah dan seni kata yang membelai jiwa.

Mohamaddin (tengah), Muhammad Bakhtiar (empat dari kiri) dan Idayu menunjukkan cakera padat lagi rasmi Tahun Melawat Malaysia 2020 pada sidang media selepas Majlis Pelancaran Lagu Rasmi ‘Visit Malaysia 2020’ di Istana Budaya. NSTP/ASYRAF HAMZAH.

Menteri Pelancongan, Seni dan Budaya, Datuk Mohammaddin Ketapi, berkata pelancaran lagu terbabit penting dalam usaha untuk merancakkan promosi dan pemasaran kempen Tahun Melawat Malaysia 2020.

“Lagu ini menampilkan pelbagai unsur bunyian tradsional did negara ini yang menggambarkan kepelbagaian budaya sedia ada di Malaysia kepada pelancong luar negara dan saya yakin ini mampu menarik minat mereka untuk merasai sendiri pengalaman unik di Malaysia.

“Saya juga menggalakkan semua pihak untuk menggunakan logo promosi dan memainkan lagu ini untuk merancakkan lagi kempen Tahun Melawat Malaysia sama ada pada peringkat kebangsaan mahupun antarabangsa,” katanya ketika ditemui sejurus menyempurnakan pelancaran lagu berkenaan di Istana Budaya, baru-baru ini.

Yang turut hadir ialah Timbalan Menteri Pelancongan, Seni dan Budaya, Muhammad Bakhtiar Wan Chik; Ketua Setiausaha Kementerian Pelancongan, Seni, dan Budaya, Isham Ishak dan Ketua Pengarah Tourism Malaysia, Datuk Musa Yusof.

Idayu menyanyikan lagu rasmi ‘Visit Malaysia 2020’ pada Majlis Perasmian Lagu, di Istana Budaya. NSTP/ASYRAF HAMZAH.

Lagu Visit Truly Asia-Malaysia dinyanyikan oleh Idayu AF yang dihasilkan oleh Dekan Fakulti Muzik di Akademi Seni Budaya dan Warisan Kebangsaan (ASWARA), Ramlan Mohd Imam, dengan lirik bahasa Melayunya ditulis oleh Normah Kechut, manakala James Boyle untuk versi bahasa Inggeris.

Antara alat muzik yang digunakan ialah bungkau daripada budaya Kadazandusun, seruling buluh (Melayu), tabla dan sitar (India) serta erhu (Cina) yang menghasilkan melodi indah.

Mohamaddin berkata, pihaknya berharap semua pihak turut membantu dalam mempromosikan tahun Melawat Malaysia 2020 yang bakal menampilkan pelbagai acara istimewa bagi menarik lebih ramai pengunjung.

“Saya ingin mengulangi saranan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad supaya sektor swasta dan awam menjadikan usaha menjayakan kempen melawat Malaysia sebagai tanggungjawab bersama.

“Kita tahu, pelancong datang ke Malaysia kerana budaya kita yang unik, tetapi pihak kementerian dan kerajaan negeri turut mengambil inisiatif menganjurkan pelbagai acara istimewa bagi merancakkan kedatangan pelancong,” katanya.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Acara Fri, 13 Sep 2019

ABPBH32: Siapa akan dinobat juara Kategori Online?

Undi artis kesayangan anda sebelum tarikh undian ditutup!

Acara Fri, 13 Dec 2019

MSU angkat motif songket dalam larian antarabangsa

International Songket Run 2.0 diiktiraf MBR

Acara Wed, 22 Jan 2020
Acara Sun, 22 Sep 2019

Mira Filzah lancar Honor 20 Pro Icelandic Frost

Warna merah jambu berkilau memikat wanita

Acara Thu, 30 Apr 2020

Telekung Siti Khadijah lancar sejadah SK X AMRU

Saiz mini tarik perhatian untuk dimiliki

Acara Mon, 25 Jun 2018

Promosi Filem Pulang Di Pavilion Kuala Lumpur Happening!

Membayangkan detik cemas dipukul ombak di tengah lautan tanpa mengetahui setinggi dan sebesar mana gelombang ombak, menuntut imaginasi besar buat Remy.

Acara Fri, 25 May 2018

Dari Siri TV, Mak Cun Tampil Dengan Permainan Digital

Ceriakan hari anda dengan permainan digital Mak Cun’s Adventure!

Acara Thu, 25 Jul 2019

| Live TV