Acara By: tex_admin September 10, 2019 @ 12:12am

Lagu rasmi Tahun Melawat Malaysia 2020 dilancar

Oleh Mohamad Amnan Ibrahim

Tahun 2020 bukan saja istimewa kerana Wawasan 2020 yang menjadi hala tuju dalam agenda pembangunan negara, tetapi juga penganjuran Tahun Melawat Malaysia yang diharap mampu menarik kira-kira 30 juta pelancong luar negara. 

Bagi merancakkan kempen Tahun Melawat Malaysia 2020, Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya melancarkan lagi rasmi bertajuk Visit Truly Asia-Malaysia yang menampilkan melodi indah dan seni kata yang membelai jiwa.

Mohamaddin (tengah), Muhammad Bakhtiar (empat dari kiri) dan Idayu menunjukkan cakera padat lagi rasmi Tahun Melawat Malaysia 2020 pada sidang media selepas Majlis Pelancaran Lagu Rasmi ‘Visit Malaysia 2020’ di Istana Budaya. NSTP/ASYRAF HAMZAH.

Menteri Pelancongan, Seni dan Budaya, Datuk Mohammaddin Ketapi, berkata pelancaran lagu terbabit penting dalam usaha untuk merancakkan promosi dan pemasaran kempen Tahun Melawat Malaysia 2020.

“Lagu ini menampilkan pelbagai unsur bunyian tradsional did negara ini yang menggambarkan kepelbagaian budaya sedia ada di Malaysia kepada pelancong luar negara dan saya yakin ini mampu menarik minat mereka untuk merasai sendiri pengalaman unik di Malaysia.

“Saya juga menggalakkan semua pihak untuk menggunakan logo promosi dan memainkan lagu ini untuk merancakkan lagi kempen Tahun Melawat Malaysia sama ada pada peringkat kebangsaan mahupun antarabangsa,” katanya ketika ditemui sejurus menyempurnakan pelancaran lagu berkenaan di Istana Budaya, baru-baru ini.

Yang turut hadir ialah Timbalan Menteri Pelancongan, Seni dan Budaya, Muhammad Bakhtiar Wan Chik; Ketua Setiausaha Kementerian Pelancongan, Seni, dan Budaya, Isham Ishak dan Ketua Pengarah Tourism Malaysia, Datuk Musa Yusof.

Idayu menyanyikan lagu rasmi ‘Visit Malaysia 2020’ pada Majlis Perasmian Lagu, di Istana Budaya. NSTP/ASYRAF HAMZAH.

Lagu Visit Truly Asia-Malaysia dinyanyikan oleh Idayu AF yang dihasilkan oleh Dekan Fakulti Muzik di Akademi Seni Budaya dan Warisan Kebangsaan (ASWARA), Ramlan Mohd Imam, dengan lirik bahasa Melayunya ditulis oleh Normah Kechut, manakala James Boyle untuk versi bahasa Inggeris.

Antara alat muzik yang digunakan ialah bungkau daripada budaya Kadazandusun, seruling buluh (Melayu), tabla dan sitar (India) serta erhu (Cina) yang menghasilkan melodi indah.

Mohamaddin berkata, pihaknya berharap semua pihak turut membantu dalam mempromosikan tahun Melawat Malaysia 2020 yang bakal menampilkan pelbagai acara istimewa bagi menarik lebih ramai pengunjung.

“Saya ingin mengulangi saranan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad supaya sektor swasta dan awam menjadikan usaha menjayakan kempen melawat Malaysia sebagai tanggungjawab bersama.

“Kita tahu, pelancong datang ke Malaysia kerana budaya kita yang unik, tetapi pihak kementerian dan kerajaan negeri turut mengambil inisiatif menganjurkan pelbagai acara istimewa bagi merancakkan kedatangan pelancong,” katanya.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Acara Wed, 4 Apr 2018

Apo Kono Eh Jang Duduk Rumah Ajo. Jom Poie Gegaria Fest Seremban 7 April Ini!

Kini giliran orang Seremban pula! Gegaria Fest akan berlangsung pada Sabtu ini (7 April) di Dataran Centrio Seremban 2.

Acara Thu, 27 Feb 2020
Acara Fri, 19 Jan 2018

AJL 32 Angkat Tema Fesyen dan Muzik

Anugerah Juara Lagu ke-32 (AJL 32) yang bakal berlangsung pada 11 Februari depan menyaksikan Fesyen dan Muzik diangkat sebagai tema utama. 

Acara Thu, 5 Dec 2019
Acara Fri, 24 May 2019
Acara Tue, 30 Oct 2018

Kehangatan Karnival Jom Heboh Di Angsana Johor Bahru Turut Dirasai Di Booth Hijab & Heels

Sama seperti edisi Jom Heboh sebelum ini, acara ini memang seronok.

Acara Fri, 13 Mar 2020
Acara Sat, 9 Nov 2019
Acara Thu, 18 Jun 2020

Piza Nasi Lemak, cita rasa unik terbaharu daripada Pizza Hut

Kombinasi harmoni piza dan nasi lemak mesti cuba!

| Live TV