Acara By: tex_admin September 10, 2019 @ 12:12am

Lagu rasmi Tahun Melawat Malaysia 2020 dilancar

Oleh Mohamad Amnan Ibrahim

Tahun 2020 bukan saja istimewa kerana Wawasan 2020 yang menjadi hala tuju dalam agenda pembangunan negara, tetapi juga penganjuran Tahun Melawat Malaysia yang diharap mampu menarik kira-kira 30 juta pelancong luar negara. 

Bagi merancakkan kempen Tahun Melawat Malaysia 2020, Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya melancarkan lagi rasmi bertajuk Visit Truly Asia-Malaysia yang menampilkan melodi indah dan seni kata yang membelai jiwa.

Mohamaddin (tengah), Muhammad Bakhtiar (empat dari kiri) dan Idayu menunjukkan cakera padat lagi rasmi Tahun Melawat Malaysia 2020 pada sidang media selepas Majlis Pelancaran Lagu Rasmi ‘Visit Malaysia 2020’ di Istana Budaya. NSTP/ASYRAF HAMZAH.

Menteri Pelancongan, Seni dan Budaya, Datuk Mohammaddin Ketapi, berkata pelancaran lagu terbabit penting dalam usaha untuk merancakkan promosi dan pemasaran kempen Tahun Melawat Malaysia 2020.

“Lagu ini menampilkan pelbagai unsur bunyian tradsional did negara ini yang menggambarkan kepelbagaian budaya sedia ada di Malaysia kepada pelancong luar negara dan saya yakin ini mampu menarik minat mereka untuk merasai sendiri pengalaman unik di Malaysia.

“Saya juga menggalakkan semua pihak untuk menggunakan logo promosi dan memainkan lagu ini untuk merancakkan lagi kempen Tahun Melawat Malaysia sama ada pada peringkat kebangsaan mahupun antarabangsa,” katanya ketika ditemui sejurus menyempurnakan pelancaran lagu berkenaan di Istana Budaya, baru-baru ini.

Yang turut hadir ialah Timbalan Menteri Pelancongan, Seni dan Budaya, Muhammad Bakhtiar Wan Chik; Ketua Setiausaha Kementerian Pelancongan, Seni, dan Budaya, Isham Ishak dan Ketua Pengarah Tourism Malaysia, Datuk Musa Yusof.

Idayu menyanyikan lagu rasmi ‘Visit Malaysia 2020’ pada Majlis Perasmian Lagu, di Istana Budaya. NSTP/ASYRAF HAMZAH.

Lagu Visit Truly Asia-Malaysia dinyanyikan oleh Idayu AF yang dihasilkan oleh Dekan Fakulti Muzik di Akademi Seni Budaya dan Warisan Kebangsaan (ASWARA), Ramlan Mohd Imam, dengan lirik bahasa Melayunya ditulis oleh Normah Kechut, manakala James Boyle untuk versi bahasa Inggeris.

Antara alat muzik yang digunakan ialah bungkau daripada budaya Kadazandusun, seruling buluh (Melayu), tabla dan sitar (India) serta erhu (Cina) yang menghasilkan melodi indah.

Mohamaddin berkata, pihaknya berharap semua pihak turut membantu dalam mempromosikan tahun Melawat Malaysia 2020 yang bakal menampilkan pelbagai acara istimewa bagi menarik lebih ramai pengunjung.

“Saya ingin mengulangi saranan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad supaya sektor swasta dan awam menjadikan usaha menjayakan kempen melawat Malaysia sebagai tanggungjawab bersama.

“Kita tahu, pelancong datang ke Malaysia kerana budaya kita yang unik, tetapi pihak kementerian dan kerajaan negeri turut mengambil inisiatif menganjurkan pelbagai acara istimewa bagi merancakkan kedatangan pelancong,” katanya.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Acara Mon, 17 Feb 2020

Hospital Islam Az-Zahrah lancar Program Detik Kehamilan

Sedia pelbagai pakej untuk bakal ibu

Acara Fri, 18 Oct 2019

Menu popular Kenny Rogers Roasters buat kemunculan semula

Garlic Butter Chicken, ayam panggang yang dilimpahi dengan sos berkrim mentega dan bawang putih

Acara Sun, 12 Aug 2018

10 Lokasi Route Basikal Popular & Selamat Yang Wajib Anda Explore. Jom Kayuh!

Tiada lagi kekangan untuk anda melakukan aktiviti berbasikal bersama keluarga dan rakan-rakan.

Acara Thu, 12 Dec 2019
Acara Fri, 4 May 2018

Setahun Menyepi, Maria Farida Lancar Produk Kosmetik Sendiri

Maria Farida muncul dengan produk kosmetik yang unik!

Acara Wed, 8 Aug 2018

Ladies, Jom Serbu Konsert Anuar Zain Di Singapura Oktober Ini!

Anuar Zain Cinta Takkan Beakhir Live In Singapore 2018 akan diadakan pada 26 Oktober 2018, 8.30 malam di The Start Theatre @ The Star Performing Arts Centre, Singapura.

Acara Thu, 5 Sep 2019
Acara Mon, 7 Oct 2019
Acara Mon, 14 Oct 2019

Pelancaran taman tema air Angry Birds pertama di dunia

Aktiviti yang sesuai untuk seisi keluarga pada musim cuti persekolahan!

Acara Mon, 9 Sep 2019

Ensemble, pasar kreatif unik Artbox Malaysia

Kedai dalam kontena yang patut dikunjungi hujung minggu ini!

| Live TV