Empat belas jam! Enam jam merebus daging dan lapan jam keesokan harinya pula untuk memasak serunding. Itu belum dikira urusan penyediaan pelbagai rempah-ratus dan melerai atau menyiat daging yang sudah direbus supaya menjadi carikan halus.
Melihat bagaimana proses serunding dibuat, maka tidak hairanlah mengapa hidangan ini sangat lazat dengan aromanya yang mewah.
Menjadi pilihan tatkala Syawal, serunding boleh dimakan bersama ketupat dan lemang. Malah, kalau sudah jemu menimatinya bersama hidangan diatas, makan bersama nasi panas dan kicap atau sambal juga memang terbaik!
Istimewa buat anda, Hijab & Heels ingin berkongsikan lima resepi serunding enak buat membangkitkan selera seisi
keluarga dan tetamu yang bertandang.
Bahan-bahan
• 1 kg daging batang pinang
• Minyak masak untuk menumis
• 5 senduk cili boh
• 1 kg santan
• Gula merah dan garam secukupnya
• Sepeket kerisik
• Secawan air asam jawa
Bahan A
• ½ kg bawang besar
• 10 ulas bawang putih
• 5 batang serai
• 2 cm kunyit hidup
• 2 cm lengkuas
• Bahan B
• 2 genggam jintan manis
• 2 genggam ketumbar
Cara memasak:
1. Rebus daging sehingga empuk dan disiat halus.
2. Kisar semua bahan A.
3. Goreng bahan B tanpa minyak dan kemudian dikisar kasar.
4. Tumis bahan A bersama cili boh sehingga naik minyak.
5. Kemudian masukkan bahan B dan santan. Kacau sebati.
6. Masukkan daging yang telah disiat.
7. Masukkan gula, garam dan kerisik.
8. Masukkan air asam jawa.
9. Masak dengan api perlahan sehingga garing dan angkat.
Info cef: Ketuk daging yang telah direbus tadi hingga lembut bagi memudahkan proses menyiat daging.
Bahan-bahan
• 1 kg ayam
• Minyak masak untuk menumis
• 5 senduk cili boh
• 1 kg santan
• Gula merah dan garam secukupnya
• Sepeket kerisik
• Secawan air asam jawa.
Bahan A
• ½ kg bawang merah
• 10 ulas bawang putih
• 2 batang serai
• 2 cm lengkuas
Bahan B
• 3 genggam jintan manis
• 3 genggam ketumbar
Cara memasak:
1. Rebus isi ayam sehingga empuk dan disiat halus.
2. Kisar semua bahan A.
3. Goreng bahan B tanpa minyak dan kemudian dikisar kasar.
4. Tumis bahan A bersama cili boh sehingga naik minyak.
5. Kemudian masukkan bahan B dan kacau.
6. Masukkan santan dan kacau sebati.
7. Masukkan isi ayam yang telah disiat.
8. Masukkan gula, garam dan kerisik.
9. Masukkan air asam jawa.
10. Masak sehingga garing dan angkat.
Info chef: Anda boleh menggunakan api yang perlahan ketika mereneh rendang. Semakin rendang di masak lama, semakin enak rasanya.
Bahan-bahan
• 2 kg ikan
• Minyak masak untuk menumis
• 5 senduk cili boh
• 1 kg santan
Bahan A
• 1/2 kg ulas bawang besar
• 10 ulas bawang putih
• 5 batang serai
• 2 cm kunyit hidup
• 2 cm halia
• 2 cm lengkuas
• Bahan B
• 3 genggam jintan manis
• 3 genggam ketumbar
Cara memasak:
1. Rebus ikan dan asingkan bahagian isi dan tulang.
2. Kisar semua bahan A.
3. Goreng bahan B tanpa minyak dan kemudian dikisar kasar.
4. Tumis bahan A bersama cili boh sehingga naik minyak.
5. Kemudian masukkan bahan B dan kacau.
6. Masukkan santan dan kacau sebati.
7. Masukkan isi ikan yang telah diasingkan tulang.
8. Masukkan gula, garam dan kerisik.
9. Masukkan air asam jawa.
10. Masak dengan api perlahan sehingga garing dan angkat.
Info chef: Serunding ikan sesuai juga dimakan bersama roti dan dijadikan inti kuih muih.
Bahan-bahan
• 250 gm ikan bilis putih
• Minyak masak untuk menumis
• 5 senduk cili boh
• Gula merah dan garam secukupnya
• Sebiji kelapa parut
• Sepeket kerisik
• Secawan air asam jawa
Bahan A
• ½ kg bawang merah
• 10 ulas bawang putih
• 5 batang serai
• 2 cm kunyit hidup
• 2 cm halia
• 2 cm lengkuas
Bahan B
• 3 genggam jintan manis
• 3 genggam ketumbar
Cara membuat:
1. Rendam ikan bilis putih dan kisar.
2. Kisar bahan A.
3. Goreng bahan B tanpa minyak dan kemudian dikisar kasar.
4. Tumis bahan A bersama cili boh sehingga naik minyak.
5. Kemudian masukkan bahan B dan kacau sebati.
6. Masukkan ikan bilis yang telah dikisar kasar.
7. Masukkan gula merah, garam, kelapa parut dan kerisik.
8. Masukkan air asam jawa.
9. Masak dengan api perlahan sehingga garing dan angkat.
Info Chef: Pilih ikan bilis yang berkualiti untuk menghasilkan serunding yang sedap.
Bahan-bahan
• 250 gm udang geragau
• Minyak masak untuk menumis
• 5 senduk cili boh
• Gula merah dan garam secukupnya
• Sebiji kelapa parut
• Sepeket kerisik
• Secawan air asam jawa
Bahan A
• ½ kg bawang besar
• 10 ulas bawang putih
• 5 batang serai
• 2 cm kunyit hidup
• 2 cm halia
• 2 cm lengkuas
Bahan B
• 3 genggam jintan manis
• 3 genggam ketumbar
Cara memasak:
1. Rendam udang geragau dan kisar kasar.
2. Kisar bahan A.
3. Goreng bahan B tanpa minyak dan kemudian dikisar kasar.
4. Tumis bahan A bersama cili boh sehingga naik minyak.
5. Kemudian masukkan bahan B dan kacau sebati.
6. Masukkan udang geragau yang telah dikisar kasar.
7. Masukkan gula merah, garam, kelapa parut dan kerisik.
8. Masukkan air asam jawa.
9. Masak dengan api perlahan sehingga garing dan angkat.
Info Chef: Pastikan serunding betul-betul kering supaya anda dapat menyimpannya untuk tempoh yang lama
Sumber: Rasa
Pandangan mata Bella tu penuh dengan rasa cinta untuk Aliff Aziz 🥲🥹 Sedihnya..
Kita tak rasa apa yang isteri Caprice lalui..
Gila betul orang zaman sekarang ni ek 🥵
Alhamdulillah tahniah Tyra dan Emran
Kenapa takut tu? Suara Bella cute je min dengar 😅