Eat Travel By: Yanie Baharom December 20, 2019 @ 3:36pm

Tahukah anda nutritional yeast lebih sedap daripada MSG? Sihat pula tu!

Menambah perisa makanan ke dalam masakan, tidak dinafikan boleh membuatkan sesuatu hidangan lebih sedap rasanya!

Oleh kerana itu, ramai yang seolah ketagih menggunakannya lalu menolak untuk meng ambil tahu kesan mudarat akibat pengambilan bahan perisa yang kebanyakannya mengandungi bahan dinamakan Monosodium Glutamate (MSG).

Dapat kita lihat bahan ini  masih digunakan secara berleluasa khususnya di dalam produk makanan segera.

Sesetengah pihak menganggap hal ini terlalu remeh untuk dibincangkan. Alasan mereka, bahan berkenaan hanya digunakan sedikit sahaja , satu sudu kecil untuk satu hidangan! Sehinggakan makanan untuk bayi mereka juga diletakkan bahan perasa.

Jika sayangkan anak, tiba masanya untuk ibu bapa mengubah pemikiran mereka. Pernah dengar atau tidak perihal nutritional yeast atau serbuk perasa yang lebih sihat?

Nutritional yeast adalah produk yang diperbuat daripada bahan semula jadi seperti ekstrak cendawan yang berfungsi sebagai campuran makanan.

Foto: Medical News Today

Ragi cendawan ditanam selama beberapa hari dalam kandungan gula, misalnya dalam tebu gula. Kemudian ragi dipanaskan, dituai, dibasuh, dikeringkan, dihancurkan, kemudian dibungkus untuk diedarkan. Ia berbentuk serbuk dengan bijian yang sedikit kasar.

Serbuk perasa cendawan turut digunakan oleh mereka yang vegetarian untuk memenuhi keperluan nutrisi pemakanan mereka selain dari penambah rasa dalam makanan.

Kebiasaannya, produk ini memiliki rasa lazat yang sama seperti MSG, namun ia mempunyai beberapa manfaat kesihatan untuk badan seperti meningkatkan tenaga dan menyokong sistem imunisasi.

Ini kerana ia membekalkan banyak mineral kepada tubuh seperti vitamin B1, B2, B3, B6 dan B12, zink dan selenium.

Manfaat serbuk perasa cendawan Nutritional Yeast?

1. Memenuhi zat diperlukan badan

Serbuk perasa cendawan mengandungi asid amino penting diperlukan oleh tubuh. Asid amino tidak boleh dihasilkan secara semula jadi oleh badan, jadi pengeluaran asid ini sangat dipengaruhi oleh pengambilan makanan seharian.

Berdasarkan lapora Jabatan Pertanian Amerika Syarikat (USDA), satu sudu perasa cendawan mengandungi 2 gram protein, yang dapat membantu vegetarian memenuhi protein yang diperlukan mereka.

2. Menambah sumber vitamin B12

Bagi mereka yang berstatus vegetarian yang menolak makanan seperti daging, cukup memerlukan sumber vitamin B12 yang sangat penting bagi mengekalkan sistem saraf, pengeluaran DNA, pembentukan sel darah merah dan meningkatkan metabolisma tenaga.

Semua ini dapat dipenuhi dengan menambah serbuk perasa cendawan..

3. Menyokong sistem imunisasi

Bermanfaat untuk merawat cirit-birit, serbuk cendawan mampu menyokong sistem imunisasi dan mengurangkan keradangan yang disebabkan oleh jangkitan bakteria. Hal ini dibuktikan dalam sebuah penyelidikan membabitkan bahan nutritional yeast iaitu S cerevisiae.

4. Sumber makanan yang memelihara kesihatan kulit

Siapa tidak mahu memiliki kulit cantik! Melalui kajian yang dijalankan pakar nutrisi makanan mendapati serbuk perasa cendawan mempunyai kebaikan untuk mengurangkan masalah seperti jerawat, selain menghalang masalah kuku menjadi rapuh dan keguguran rambut.

5. Nutritional yeast membantu kehamilan yang sihat

Nutritional yeast menjadikan kehamilan lebih sihat. Pasukan Petugas Perkhidmatan Pencegahan Amerika Syarikat mengesyorkan semua wanita yang merancang kehamilan perlu mengambil 400-800 mcg asid folik sehari untuk mencegah keabnormalan dan merangsang pertumbuhan janin.

Beberapa jenama serbuk perasa cendawan mungkin mengandungi lebih daripada satu bahagian standard asid folik.

Adakah penggunaan nutritional yeast mempunyai risiko?

Meskipun serbuk perasa cendawan ini memiliki pelbagai manfaat yang diperlukan oleh badan, namun tidak semua orang sesuai mengambilnya terutama mereka yang menghidapi penyakit usus radang (IBD), tekanan darah tinggi dan gout.

Ini kerana penggunaan serbuk perasa cendawan ini boleh menyebabkan penyakit mereka lebih teruk.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Eat Travel Tue, 20 Nov 2018
Eat Travel Fri, 3 Apr 2020
Eat Travel Thu, 17 Jan 2019

Terjunan bungee bukan berasal dari New Zealand tetapi Republik Vanuatu

Apa ikat kaki menggunakan akar kayu? Ngerinya!

Eat Travel Sat, 28 Sep 2019

Cara yang kreatif untuk anda memasak kubis bunga

Bukan sekadar lazat malah baik untuk kesihatan anda!

Eat Travel Wed, 4 Mar 2020
Eat Travel Thu, 12 Jul 2018
Eat Travel Fri, 1 Jun 2018

Restoran Ini Perkenalkan Menu Burger Yang Disaluti Kentang Putar & Keju, Gerenti Terliur!

Berasal dari Perancis, hidangan seperti ini dinamakan Aligot Burger.

Eat Travel Sat, 14 Dec 2019
Eat Travel Mon, 13 Apr 2020

| Live TV