familuv By: Yanie Baharom August 10, 2018 @ 10:00am

Adakah Anda Memiliki 9 Ciri Ini? Jika Ya, Anda Adalah Seorang Supermum!

‘Supermum’ ialah seorang wanita yang bertanggungjawab dalam menjaga emosi dan kesihatan fizikal anak-anak tanpa mementingkan diri serta mampu melaksanakan tanggungjawab dalam rumah tangga dengan baiknya.

Istilah supermum telah diperkenalkan pada tahun 1974 yang membawa maksud seorang ibu yang boleh dijadikan teladan yang bertanggungjawab dalam melaksanakan tugas-tugas penjagaan rumah tangga dan mendidik anak-anak serta pada masa yang sama bekerja sepenuh masa.

Supermum juga turut dikenali sebagai Super Multiple Mumatau – “Ibu hebat yang pelbagai” yang mana mereka melakukan pelbagai tugas dalam kehidupan seharian dan mampu seimbangkannya dengan kerjaya.

Supermum ialah seorang wira hebat yang mampu melakukan pelbagai tugas tanpa perasaan bangga mahupun rungutan. Supermum sering dirujuk sebagai amalan tradisional keibubapaan.

Secara asasnya, supermum mempunyai dua pekerjaan iaitu menjadi seorang ibu dan seorang pekerja. Sebagai seorang pekerja, dia mungkin mampu meninggalkan tugasannya di pejabat tetapi belum tentu mampu sepenuhnya meninggalkan keluarganya di rumah.

Supermum mengambil alih kesemua tugas-tugas wanita dalam satu masa melakukan pelbagai tugas (multitasking) dengan cekap dan pantas. Kerjaya sepenuh masa tidak menghalang mereka menjadi ibu yang berjaya.

Foto: PinsDaddy

Adakah anda mempunyai kualiti seorang super mum?

1. Supermum akan memastikan segala tugasan disiapkan

Salah satu kualiti supermum adalah kebolehan untuk melakukan tugasan sehingga siap. Sama ada kerja-kerja di rumah, projek di tempat kerja ataupun berdepan dengan isu kekeluargaan, supermum tahu bagaimana untuk mencari jalan penyelesaian untuk setiap masalah yang dihadapi.

2. Supermum berani untuk berkata “TIDAK”

Supermum ialah seorang yang pandai menolak ajakan kawan-kawan, saudara mara dan rakan sekerja yang mengambil kesempatan ke atas dirinya dari segi masa mahupun tenaga. Masa yang diperoleh daripada hasil tersebut dapat digunakan untuk menyelesaikan tugas-tugasan yang dikira lebih penting baginya dan juga ahli keluarganya.

3. Supermum tahu saat bila dia memerlukan bantuan

Supermum sentiasa peka setiap masa. Dia perlu tahu bila dia berasa tertekan atau letih dan segera mencari bantuan. Adalah penting bagi dirinya untuk mendapatkan bantuan dan sokongan luar supaya dia berasa lebih bertenaga dan kekal segar.

4. Supermum ialah seorang ibu yang penyayang dan menyenangkan

Supermum mempunyai kedua-dua jenis personaliti iaitu berjiwa lembut, penyayang dan ambil berat tetapi pada masa yang sama, dia juga meletakkan peraturan yang adil dan seimbang, dalam menentukan kerja-kerja rumah yang bersesuaian dengan umur serta sikap anak mereka.

5. Supermum boleh seimbangkan antara keluarga dan kerjaya

Supermum tidak mudah berputus asa atas minat dan cita-citanya apabila mereka dibebani oleh tanggungjawab sebagai seorang ibu dan isteri. Dalam masa yang sama supermum sentiasa belajar untuk seimbangkan kedua-duanya tanpa terlalu banyak kompromi.

6. Supermum percaya akan firasatnya

Supermum sentiasa mempertimbangkan setiap perwatakan unik dalam diri anak-anaknya supaya diri mereka menjadi individu yang tersendiri. Dia menghormati perbezaan anak-anaknya dan bertindak untuk memberi respon mengikut keperluan mereka.

7. Supermum lebih menghargai perkara yang lebih besar dan penting

Supermum tidak mengambil kira kesalahan-kesalahan kecil yang dilakukan oleh pasangan hidupnya tetapi sentiasa cuba untuk lebih fokus kepada kebaikan ahli keluarganya secara menyeluruh.

8. Supermum bijak mengagihkan tugasan kepada orang lain

Supermum bijak membahagikan tugasnya dan tidak melakukan kesemuanya seorang diri. Dia lebih mengetahui masa yang sesuai untuk memberi dan membenarkan orang lain mengambil alih tugasnya serta menjalankan peranan masing-masing.

9. Supermum berasa seronok menjadi seorang ibu

Terakhir, tidak kira sesibuk mana jadual mereka, supermum tidak akan sesekali melepaskan peluang untuk bersama dengan anak-naknya dan akan menggunakan setiap saat bersama mereka dengan lebih bermakna.

Sumber : Myhealth

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

familuv Thu, 9 Aug 2018

Susu Badan Boleh Tahan Berapa Lama Selepas Ia Diperah? Semua Ibu Perlu Tahu

Memanglah ia boleh disimpan dalam peti ais tapi sampai bila?

familuv Wed, 19 Dec 2018

7 Tahun Berkahwin Dan Belum Ada Zuriat, Mizz Nina Tetap Happy!

Mizz Nina, kisah hidupnya jadi inspirasi ramai.

familuv Thu, 16 May 2019

Adakah roti selamat untuk dimakan oleh bayi?

Ketahui juga beberapa menu ringkas untuk si kecil.

familuv Mon, 16 Jul 2018

Ikuti 5 Tip Penting Sebelum Membeli Katil Untuk Bayi Anda

Jangan main beli saja. Keselamatan bayi anda perlu diutamakan!

familuv Tue, 17 Mar 2020

Ambil peduli apabila anak buat perangai!

Kanak-kanak faham jika dididik sejak kecil.

familuv Fri, 8 Mar 2019

Ikuti cara Rasulullah SAW melayan isterinya. Cukup indah!

Khas buat suami isteri yang ingin hangatkan rumah tangga.

familuv Thu, 10 Jan 2019

5 Weird Rules Babysitters Have Been Asked To Follow By Parents

See if you think they’re reasonable, or just plain odd.

familuv Fri, 22 Jun 2018

Menabur Bedak Pada Bayi Anda Sebenarnya Merbahaya! Ini 4 Sebabnya

“Eh, busuknya anak awak! Tak pakaikan bedak ke lepas mandi?!”

Haaa, ibu-ibu mesti tidak suka kan kalau anak korang kena kutuk bau busuk kalau tidak memakai bedak? Memang lumrah sebenarnya, ibu-ibu yang ada anak kecil memang suka sapu bedak pada anggota badan anak mereka supaya tak nak bau busuk.

familuv Wed, 2 May 2018

Para Ibu Perlu Tahu, Aktiviti Melihat Cermin Bantu Rangsang Minda Bayi

Cubalah aktiviti melihat cermin bersama bayi anda, pasti akan merangsang minda mereka!

familuv Tue, 15 May 2018

Kekalkan Hubungan Yang Erat, 10 Cara Ini Mewujudkan Bonding Di Antara Ahli Keluarga

Dalam mengharungi era globalisasi dan teknologi yang semakin canggih, hubungan kekeluargaan bagaikan ampuh.

| Live TV