Featured By: tex_admin November 20, 2019 @ 12:51pm

Bandar raya lestari inspirasi koleksi terbaharu Uniqlo Malaysia

Oleh Amnan Hibrahim

Jenama fesyen terkenal, Uniqlo memperkenalkan Koleksi LifeWear Uniqlo Musim Bunga/Panas 2020 yang diinspirasi daripada idea bandar raya lestari.

Koleksi baharu Uniqlo itu menampilkan tiga konsep yang menjanjikan kelainan kepada pengguna iaitu aktiviti luar, kerjaya dan kraf serta seni dan reka bentuk. 

Pengurus Pemasaran Uniqlo Malaysia, Dawn Chow, berkata Uniqlo sentiasa memberi penekanan kepada prinsip utamanya dalam menghasilkan koleksi pakaian bagi memenuhi kehendak gaya hidup pengguna.

Model memperagakan Koleksi LifeWear Uniqlo Musim Bunga/Panas 2020. NSTP/MAHZIR MAT ISA

“Berdasarkan prinsip yang mengutamakan gaya hidup pengguna itu, sejak koleksi sebelum ini lagi Uniqlo Malaysia telah memperkenalkan tiga konsep asas dalam rekaan iaitu aktiviti luar, kerjaya dan kraf serta seni dan reka bentuk.

“Kami mengkaji keperluan gaya hidup pengguna berasaskan ketiga-tiga konsep itu supaya setiap rekaan yang dihasilkan menepati kehendak dan keperluan pengguna,” katanya ketika berucap pada majlis pelancaran koleksi pakaian berkenaan yang berlangsung di Subang Jaya, Selangor, baru-baru ini.

Yang turut hadir ialah atlet kapal layar, Danial Najmuddin; Pengasas Stephanie Ng Design, Stephanie Ng dan wakil daripada CityFarm Malaysia, Johansen Chew, Looi Choon Beng serta Jayden Koay.

ARTIKEL BERKAITAN: Butik Pop-Up Fred Perry Dibuka Di RexKL

Pengurus Pemasaran Uniqlo Malaysia, Dawn Chow (berpakaian hitam) bergambar bersama-sama model ketika majlis pelancaran Koleksi Musim Bunga/Sejuk Uniqlo 2020. NSTP/MAHZIR MAT ISA

Mengulas mengenai pembaharuan yang diperkenalkan untuk koleksi terbaharu Uniqlo itu, Dawn berkata, konsep bandar raya lestari dipilih bagi mengiringi tiga konsep asas yang sudah sedia digunakan dalam koleksi sebelum ini.

“Dalam koleksi pakaian konsep aktiviti luar yang lepas, rekaannya dilihat lebih menyentuh mengenai elemen yang berkaitan dengan alam sekitar, hutan belantara, kawasan kerja dan ruang awam, manakala rekaan terbaharu ini pula menekankan pada perhubungan interaksi antara alam semula jadi dan juga manusia. 

“Oleh itu, kita dapat melihat dalam rekaan ini bagaimana elemen berkenaan dijalinkan melalui pemilihan warna dan fabrik yang digunakan,” katanya.

Elemen berkenaan jelas dilihat melalui pemilihan warna yang mempunyai kaitan dengan alam semula jadi seperti laut dan juga air. Misalnya, warna yang berkaitan dengan laut atau air lazimnya berwarna biru atau kelabu lembut, namun koleksi berkenaan turut menerapkan penggunaan warna lebih berkilauan sebagai tarikan.

Penggunaan warna lembut yang diserikan dengan warna berkilaian seperti merah menjadi tarikan bagi Koleksi LifeWear Uniqlo Musim Bunga/Panas 2020. NSTP/MAHZIR MAT ISA

Dawn berkata, pemilihan konsep yang diolah berdasarkan tema bandar raya lestari iaitu seni dan reka bentuk dapat dilihat menerusi penggunaan bahan dalam penghasilan pakaian berkenaan.

“Untuk fabrik yang digunakan bagi koleksi ini, kami menggunakan bahan campuran yang boleh dikitar semula, justeru setiap helaian pakaian diperbuat daripada fabrik yang asli dan organik.

“Saya yakin, pembaharuan dalam rekaan pakaian jenama kami ini pasti memberikan keselesaan dan juga memudahkan pengguna kami dalam kerja-kerja harian mereka mahupun aktiviti mengisi masa lapang,” katanya.

Danial Najmuddin (tengah), bergambar bersama model ketika acara pengenalan koleksi pakaian musim bunga dan musim sejuk UNIQLO 2020. NSTP/MAHZIR MAT ISA

Sementara itu, Stephanie yang bertanggungjawab dalam menghasilkan rekaan bagi pentas peragaan berkenaan berkata, masyarakat seharusnnya lebih peka terhadap bahan-bahan yang digunakan dalam produk harian mereka.

“Kesedaran dalam kalangan masyarakat adalah sesuatu yang amat penting dalam usaha kita untuk memelihara kelestarian alam sekitar.

“Oleh itu, memiliki produk harian yang diperbuat daripada bahan yang menyumbang kepada kelestarian alam sekitar adalah sesuatu yang sangat penting bagi menyokong usaha berkenaan,” katanya.

Stephane Ng (tengah), bergambar bersama model yang memperagakan koleksi baharu Uniqlo 2020. NSTP/MAHZIR MAT ISA

 

Selain itu, koleksi baharu Uniqlo itu turut menitikberatkan rekaan yang sesuai untuk individu yang sentiasa aktif dan menggemari aktiviti lasak.

Danial yang juga penggemar jenama Uniqlo berkata, sebagai atlet kapal layar beliau memerlukan pakaian yang direka khusus untuk individu yang sering aktif dalam aktiviti sukan.

“Bagi pakaian yang menawarkan rekaan yang ringkas, Uniqlo adalah jenama yang terbaik. Selain rekaannya yang ringkas, pakaian jenama ini juga tahan lama, selesa dan sangat mampu milik,” katanya ketika ditemui.

Koleksi terbaharu daripada Uniqlo Malaysia ini akan mula berada di pasaran bulan Disember 2019.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Sun, 17 May 2020
Featured Fri, 23 Feb 2018

Lipstick Anda Patah Dua? Ini Cara Mudah Untuk ‘Cantumkan’ Semula Guna Lighter

Nak pilih lipstick yang perfect punyalah susah! Jadi kalau ia patah, mesti anda akan fikir dua tiga kali untuk buang atau simpan; lebih-lebih lagi kalau anda telah mengeluarkan wang yang banyak untuknya.

Featured Sat, 22 Sep 2018

Peluang Kolaborasi Dengan Siti Nurhaliza, Wish List Hael Husaini Dimakbul Tuhan!

#AntaPermana trending ‘worldwide’ di laman Twitter sejak tengah malam tadi.

Featured Sat, 2 May 2020

Kejayaan memerangi COVID-19 bergantung pada kerjasama masyarakat

Kerajaan sudah memainkan peranan sepatutnya

Featured Mon, 13 Sep 2021

Sertai Jemaah Tabligh, Video Anuar Zain Menyanyi Sambil Hidang Teh Tarik Curi Perhatian Ramai

Video penyanyi terkenal, Anuar Zain menghidangkan teh tarik kepada rakan artis, Nabil Ahmad menjadi bualan di media sosial semenjak semalam. Namun apa yang paling mencuri tumpuan adalah suara Anuar dengan bersahaja menyanyikan lagu Lelaki Ini […]

familuv Tue, 31 Mar 2020
Featured Mon, 6 May 2019

Inilah perbezaan di antara Krim BB dengan Krim CC. Jangan tersalah pakai!

Pilih produk yang betul dan yang kulit anda perlukan!

Featured Sun, 5 Sep 2021

Aktif Dalam Pementasan Teater Di Australia, Raja Emina Ashman Warisi Jiwa Seni Ibu

Personaliti dan jiwa seni yang dimiliki Raja Emina Aliyyah Raja Ashman Shah menjadikan beliau lebih menyerlah. Kini bergiat aktif dalam pementasan teater, puisi karya wanita yang dikenali dengan nama Emina Ashman ini semakin mendapat perhatian […]

Featured Wed, 25 Aug 2021

Taufik Hidayat & Lee Chong Wei Enggan Dedah Nama Individu Tawar Rasuah Perlawanan Sukan Asia Doha

Jaguh badminton Indonesia, Taufik Hidayat, semalam membuat pendedahan yang mengejutkan apabila memberitahu terdapat cubaan mempengaruhi perlawanan dengan bayaran wang pada Sukan Asia Doha 2006 antara dirinya dan Lee Chong Wei dari Malaysia. Menerusi temubual di […]

| Live TV