Acara By: Fadzlena Jafar June 24, 2019 @ 2:41pm

Bengkel i-Skil Hijab & Heels-ASNB bantu lahir usahawan wanita

Seramai hampir 150 wanita menyertai Bengkel i-Skil Hijab & Heels yang dibawakan oleh Amanah Saham Nasional Berhad (ASNB) dengan kerjasama Institut Pendidikan Guru (IPG) Kampus Bahasa Antarabangsa (IPGKBA), baru-baru ini.

Program yang membabitkan tiga kemahiran asas iaitu Lukisan Henna, Tatarias dan Pengacaraan itu berlangsung selama dua hari di IPGKBA Kuala Lumpur.

Kursus Pengacaraan dikenalikan Azimin berjaya tingkatkan keyakinan peserta.

Bagi Kursus Pengacaraan, peserta didedahkan dengan teknik lontaran suara dan cara menghasilkan skrip bagi meningkatkan keyakinan peserta untuk mengacarakan majlis khususnya acara rasmi dan separa rasmi.

Kursus berkenaan yang dikendalikan oleh Mohd Anizi Ikman Amran daripada Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) turut menyediakan sesi latihan amali apabila setiap peserta dikehendaki mengacarakan majlis sepanjang sesi berkenaan.

Kursus Tatarias sempena Bengkel i-Skil Hijab&Heels- ASNB dikendalikan Mea Sukri.

Kursus Tatarias yang dikendalikan Mea Sukri daripada Mea Sukri Makeup Academy menyediakan panduan dan teknik solekan bagi solekan harian dan solekan majlis rasmi, manakala Lukisan Henna dikendalikan Norren Samat yang menyediakan modul bagi membantu peserta mahir melukis pelbagai corak menarik sama ada untuk majlis ataupun perkahwinan.

Noreen membantu peserta untuk menghasilkan lukisan henna.

Seorang peserta Kursus Lukisan Henna menunjukkan corak inai yang dihasilkannya.

Bengkel i-Skil Hijab & Heels kali kelima anjuran Unit Gaya Hidup Jabatan Pembangunan Perniagaan Digital The New Straits Times Press itu diharap dapat membantu wanita dan pelajar institusi pengajian tinggi menjana pendapatan sampingan menerusi kemahiran yang dipelajari.

Sebelum ini program sama turut diadakan di Universiti Utara Malaysia, Universiti Multimedia Melaka, IPG Temenggung Ibrahim dan Universiti Kebangsaan Malaysia.

Peserta Kursus Tatarias bergambar kenangan sejurus tamat kursus.

Sementara itu, ASNB turut menganjurkan program tanggungjawab sosial korporatnya, Kem Genius Labur khusus untuk calon Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) membabitkan kira-kira 270 murid dari sekolah-sekolah di sekitar Kuala Lumpur.

Program dua hari yang diadakan dengan kerjasama Jabatan Pendidikan Negeri Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur itu membabitkan pengisian seperti ceramah Pengurusan Kewangan oleh ASNB untuk ibu bapa peserta dan teknik menjawab soalan bagi empat mata pelajaran.

Sebahagian daripada 270 calon UPSR yang menghadiri Kem Genius Labur kendalian ASNB.

Selain itu, peserta Bengkel i-Skil dan ibu bapa peserta Kem Genius Labur turut berpeluang membuka akaun serta mengemas kini pelaburan yang dikendalikan kakitangan ASNB.

 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Acara Fri, 13 Dec 2019

MSU angkat motif songket dalam larian antarabangsa

International Songket Run 2.0 diiktiraf MBR

Featured Sat, 11 Sep 2021

BPR Rayuan, BPR Fasa 3 Dan BKC Disalurkan Berterusan Sehingga Akhir Tahun

Kerajaan akan terus menyalurkan bantuan secara berterusan sehingga akhir tahun kepada rakyat menerusi Bantuan Khas COVID-19 (BKC) adalah  Menteri Kewangan, Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz, berkata bantuan tunai yang disediakan kerajaan kepada hampir […]

Eat Travel Sun, 10 May 2020
Acara Tue, 7 Aug 2018

Mahu Wanita Berkeyakinan Dan Tampil Cantik Dengan MF Cosmetique – Maria Farida

Booth Hijab & Heels menerima kunjungan Datin Seri Maria Farida Atienza (Maria) di Karnival Jom Heboh (KJH) baru-baru ini.

Eat Travel Thu, 2 Apr 2020
Featured Wed, 29 Apr 2020

| Live TV