Eat Travel By: Fadzlena Jafar March 31, 2020 @ 11:56am

Cara buat roti jala corak segi empat

Roti jala yang dianggap antara juadah istimewa masyarakat Malaysia enak dimakan sama ada dengan kari ayam ataupun serawa durian.

Begitupun, ada yang menggemari roti jala yang bertekstur lembut, tidak kurang juga yang lebih meminati tekstur sedikit garing. Oleh itu, resipi dan cara penyediaan memainkan peranan penting dalam menentukan tekstur roti jala.

Bagaimanapun perkongsian pemilik akaun Facebook, Mariana Zainal baru-baru ini menjadi tular berikutan corak roti jala yang dihasilkan berbentuk segi empat.

Corak unik dihasilkan Mariana itu berbeza daripada roti jala yang lazimnya dikirai dalam bentuk bulatan tanpa aturan tertentu, justeru ramai warganet memuji kaedah yang dikongsi Mariana Zainal itu.

Perkongsiannya dalam kumpulan Masak Apa Hari Ini yang mempunyai lebih 1.4 juta ahli mendapat sambutan hangat apabila ramai warganet memuji roti jala yang dihasilkan tampak tersusun kemas.

Berikutan permintaan ramai, Mariana turut menghasilkan video cara mengirai  roti jala bagi membentuk corak segi empat itu.

Dalam video berdurasi hampir 23 minit itu, Mariana menunjukkan cara mudah bagi menghasilkan bentuk berkenaan yang hanya menggunakan botol tiga lubang.

Mariana turut berkongsi resipinya yang menggunakan susu cair bagi menjadikan rasa lebih berlemak.

Mariana berkata, resipi berkenaan tidak mudah basi meskipun menggunakan susu, malah boleh disediakan semalaman sekiranya hendak dinikmati pada awal pagi.

“Jika tempahan banyak dan pelanggan menempah untuk penghantaran pagi, anda boleh mula menghasilkan adunan seawal jam 10 malam dan terus dikirai.

“Pastikan roti jala yang sudah siap dimasak itu dibiarkan sejuk sebelum disimpan dalam bekas bertutup. Setakat ini tidak pernah basi apabila dinikmati keesokan hari,” katanya bagi menjawab soalan warganet dalam perkongsian berkenaan.

Beliau berkata, bagi resipi yang dikongsinya itu, lazimnya beliau mampu menghasilkan 85 gulung roti jala.

Berikut dikongsikan resipi roti jala Mariana Zainal.

Roti jalan segi empat Mariana Zainal. (Gambar daripada Facebook Mariana Zainal)

Bahan-bahan:

1 kg tepung gandum
2 biji telur gred A
1/2 tin susu cair (bersamaan 1 cawan)
150 ml minyak masak
1,500 ml air
Sedikit garam
Pewarna kuning telur

Cara penyediaan:

  1. Satukan semua bahan dan kisar sehingga sebati.
  2. Apabila adunan nampak sebati, anda boleh mula mengirai.
  3. Guna kuali tidak melekat (non stick frying pan), namun jika anda hanya mempunyai kuali leper yang sering digunakan bagi memasak daging burger, anda dinasihatkan supaya meletakkan sedikit minyak masak pada kiraian yang pertama

Kredit gambar utama: Facebook Mariana Zainal 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Fri, 15 May 2020

Denda RM1,000 atau 6 bulan penjara jika ingkar PKPB

Orang ramai diminta patuh arahan, elak dipenjara

Featured Wed, 18 Mar 2020

Telekung bertangan mudahkan wanita jalani pelbagai aktiviti

Hijabista pasti perlukan persalinan sebegini

Featured Thu, 10 Jan 2019
Featured Mon, 30 Mar 2020
familuv Fri, 20 Jul 2018
Featured Fri, 27 Mar 2020
Eat Travel Sat, 23 May 2020
Featured Thu, 23 Apr 2020

“Yang duduk di bandar nak balik ke kampung tak boleh…tidak boleh,” – Ismail Sabri

Tolonglah jangan galak sangat nak balik kampung masa Ramadan ni

Featured Mon, 11 Nov 2019

Pengkaji temui formula baharu kesan kanser payudara lebih awal

Ujian darah mudahkan pengesanan kanser payudara

Featured Mon, 5 Nov 2018

Jangan Buat Perkara Ini Ketika Berada Dalam Kapal Terbang Kalau Tak Nak Terhempas!

Kerana perbuatan anda, kapal terbang boleh terhempas!

| Live TV