Roti jala yang dianggap antara juadah istimewa masyarakat Malaysia enak dimakan sama ada dengan kari ayam ataupun serawa durian.
Begitupun, ada yang menggemari roti jala yang bertekstur lembut, tidak kurang juga yang lebih meminati tekstur sedikit garing. Oleh itu, resipi dan cara penyediaan memainkan peranan penting dalam menentukan tekstur roti jala.
Bagaimanapun perkongsian pemilik akaun Facebook, Mariana Zainal baru-baru ini menjadi tular berikutan corak roti jala yang dihasilkan berbentuk segi empat.
Corak unik dihasilkan Mariana itu berbeza daripada roti jala yang lazimnya dikirai dalam bentuk bulatan tanpa aturan tertentu, justeru ramai warganet memuji kaedah yang dikongsi Mariana Zainal itu.
Perkongsiannya dalam kumpulan Masak Apa Hari Ini yang mempunyai lebih 1.4 juta ahli mendapat sambutan hangat apabila ramai warganet memuji roti jala yang dihasilkan tampak tersusun kemas.
Berikutan permintaan ramai, Mariana turut menghasilkan video cara mengirai roti jala bagi membentuk corak segi empat itu.
Dalam video berdurasi hampir 23 minit itu, Mariana menunjukkan cara mudah bagi menghasilkan bentuk berkenaan yang hanya menggunakan botol tiga lubang.
Mariana turut berkongsi resipinya yang menggunakan susu cair bagi menjadikan rasa lebih berlemak.
Mariana berkata, resipi berkenaan tidak mudah basi meskipun menggunakan susu, malah boleh disediakan semalaman sekiranya hendak dinikmati pada awal pagi.
“Jika tempahan banyak dan pelanggan menempah untuk penghantaran pagi, anda boleh mula menghasilkan adunan seawal jam 10 malam dan terus dikirai.
“Pastikan roti jala yang sudah siap dimasak itu dibiarkan sejuk sebelum disimpan dalam bekas bertutup. Setakat ini tidak pernah basi apabila dinikmati keesokan hari,” katanya bagi menjawab soalan warganet dalam perkongsian berkenaan.
Beliau berkata, bagi resipi yang dikongsinya itu, lazimnya beliau mampu menghasilkan 85 gulung roti jala.
Berikut dikongsikan resipi roti jala Mariana Zainal.
Bahan-bahan:
1 kg tepung gandum
2 biji telur gred A
1/2 tin susu cair (bersamaan 1 cawan)
150 ml minyak masak
1,500 ml air
Sedikit garam
Pewarna kuning telur
Cara penyediaan:
- Satukan semua bahan dan kisar sehingga sebati.
- Apabila adunan nampak sebati, anda boleh mula mengirai.
- Guna kuali tidak melekat (non stick frying pan), namun jika anda hanya mempunyai kuali leper yang sering digunakan bagi memasak daging burger, anda dinasihatkan supaya meletakkan sedikit minyak masak pada kiraian yang pertama
Kredit gambar utama: Facebook Mariana Zainal