Featured By: Ad Ops January 22, 2018 @ 8:22am

Endometriosis

Setiap kali kedatangan haid, pasti ada segelintir wanita yang mengalami masalah senggugut yang sangat teruk. Namun, kebanyakan wanita hanya menganggap ia adalah satu rutin atau menjadi kelaziman setiap kali kedatangan haid.

Faktor kurangnya ilmu tentang apa itu endometriosis juga membuatkan mereka hanya menahan kesakitan dan menganggap ia perkara biasa. Namun, tahukah anda masalah senggugut juga mungkin menjadi antara punca anda mengalami masalah endometriosis.

Menurut panel jemputan program Wanita Hari Ini, Prof Dr. Lim Pei Shan yang merupakan Pakar Perunding Obstetrik & Ginekologi di Hospital Canselor Tuanku Muhkriz PPUKM, endometriosis juga boleh menyebabkan seseorang wanita itu sukar untuk hamil. Tambah Dr. Lim lagi, agak sukar untuk mengetahui punca sebenar gejala ini kerana terlalu banyak teori yang dibuat. Namun, teori yang senang difahami ialah apabila seseorang wanita itu datang haid pada setiap bulan, darah tersebut akan keluar melalui faraj.

Wanita juga mempunyai tiub falapio yang disambung ke dalam perut. Ada sebahagian besar darah akan terus turun ke faraj, namun ada sebahagian kecil akan melalui tiub falapio dan masuk ke dalam perut. Sel selaput darah dari dinding rahim ini kemudiannya akan melekat dalam perut. Bagi mereka yang tidak mempunyai masalah, ada satu ‘cleaner’ yang akan membersihkan sel darah tersebut.

Namun, untuk sebahagian wanita yang tidak dapat menghilangkan sel ini, ia akan membuatkan sel ini semakin membesar dan darah itu akan membuatkan iritasi. Dalam kes ini, 20-25% tidak menunjukkan sebarang simptom dan hanya dapat dikesan setelah membuat pemeriksaan perubatan. Rawatan juga bergantung kepada apa masalah yang dihadapi oleh wanita itu. Jika sakit sahaja, doktor hanya akan fokus pada kesakitan itu dan memberi ubat tahan sakit.

Jika wanita itu mahu mengandung, doktor akan fokus pada cara-cara agar wanita itu dapat mengandung. Setiap wanita perlu tahu, pengambilan ubat tahan sakit tidak akan memberhentikan penyakit ini. Malah, selalu mengambil ubat tahan sakit yang kuat boleh mengakibatkan sakit gastrik atau lebih teruk boleh menjejaskan buah pinggang.

Menurut Dr. Lim, endometriosis boleh dirawat dengan membuat pembedahan melalui laparoscopic. Walau bagaimanapun, risiko penyakit ini berulang akan ada selagi seseorang wanita itu masih datang haid.

Menerusi siaran WHI episod ini, pasangan Fizo Omar dan isteri, Mawar Abdul Karim juga dijemput untuk berkongsi pengalaman mereka tentang endometriosis. Mawar memberitahu dia mengalami masalah senggugut sebelum berkahwin lagi, namun menganggap ia perkara biasa. Pada tahun kedua perkahwinan, dia melakukan pemeriksaan doktor dan hasil imbasan mendapati dia mempunyai cyst sebesar 4 dan 6 sentimeter.

Selepas membuang cyst, akhirnya Mawar disahkan hamil. Fizo turut memberi nasihat kepada para suami supaya mengambil tahu tentang apa itu endometriosis. Jangan hanya menganggap isteri mengada-ngada kerana setiap bulan akan selalu sakit kerana masalah senggugut. Fizo turut menyarankan kepada suami supaya cepat membawa isteri berjumpa dengan doktor jika selalu melihat isteri mengalami masalah senggugut. Apa yang penting, jangan stress dan terus berusaha jika masih tidak dikurniakan cahaya mata lagi.

Sumber : Aplikasi Wanita 

Muat turun secara percuma di :

Google Play – http://bit.ly/WanitaAndroid 

AppStore – http://bit.ly/WanitaApple

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Mon, 17 Dec 2018

Figura: I Used To Be An Active Student – Sarah Suhairi

Sarah Suhairi tolak tawaran universiti demi perjuangan seni!

Featured Mon, 20 Jun 2022
Featured Tue, 8 Feb 2022
Featured Mon, 31 Oct 2022

Lagu Casablanca Ada Versi Arab & Inggeris, Sesuai Untuk Crush!

Korang dah dengar belum? Versi Arab punya dah keluar tau

Featured Wed, 19 Feb 2020

DIY meja dengan duit syiling lama satu sen, hasilnya memang WOW!

Makan hatilah akaun pengumpul duit syiling lama

Eat Travel Fri, 10 Apr 2020

Libur gaya baharu, tidak perlu keluar rumah. Ketahui bagaimana!

Bawa percutian kondusif ke kediaman sendiri

Featured Thu, 1 Dec 2022

[VIDEO] Imej Berambut Pendek Cetus Pertikaian, Daiyan Trisha Mohon Netizen Bertenang – “Itu Wig, Jangan Marah Saya”

Fuhhhhh, smart wooo! Cantiklah Daiyan rambut pendek 🤩🤩🤩 Korang rasa macam mana? Ada yang kata macam Kris Jenner 🤩

Featured Wed, 16 Nov 2022

Ramai Cemburu Lihat Daiyan Trisha Bergambar Bersama Pelakon Thailand – “Tutorial How To Be Daiyan…”

Pelakon dan penyanyi, Daiyan Trisha mengundang rasa cemburu dalam kalangan peminat apabila berkongsi gambar bersama pelakon popular Thailand, Gulf Kanawut. Terbaharu, sebuah perkongsian yang dimuat naik di laman TikTok Daiyan telah berjaya meraih perhatian ramai

Featured Sun, 18 Jul 2021

Permohonan i-Citra Tidak Berjaya ? Jom Cuba Cara Ini!

Umum maklum, para pencarum KWSP kini boleh menyemak keputusan permohonan i-Citra yang bermula 12 Julai lalu. Namun, masih ada segelintir  permohonan yang tidak diluluskan oleh i-Citra Justeru bagi mereka yang menerima keputusan tidak berjaya. Anda

| Live TV