Featured By: Shaidah Shafie March 3, 2020 @ 6:42pm

Journaling bantu wanita ini hilangkan tekanan

Kesibukan seharian sama ada di tempat kerja mahupun di kampus, ada kalanya membuatkan seseorang itu mudah mengalami tekanan.

Bagi menghilangkan tekanan itu, ada yang melukis, ada juga yang menyanyi. Tidak kurang juga yang memasak untuk melupakan segala masalah.

Bagi kakitangan Pusat Penyiaran All Asia, Nurul Ili Saharudin, beliau mempunyai cara yang amat mudah iaitu dengan membuat catatan pada buku nota.

Uniknya, catatan yang dihasilkan menggunakan pelbagai bahan antaranya pelekat berwarna-warni dan kata-kata motivasi.

Nurul Ili berkata, sejak memulakan hobbi yang dinamakan journaling itu, beliau mendapati dirinya semakin tenang dan gembira.

“Saya mula membuat catatan berhias ini pada 2015. Asalnya tugasan di tempat kerja memerlukan ketepatan dalam semua perkara, malah tidak boleh ada kesilapan langsung!

“Oleh itu, saya perlu mencari sesuatu untuk meredakan tekanan dan saya dapati journaling memberi kelegaan,” katanya ketika dihubungi baru-baru ini.

 

Nurul Ili (kiri) gembira setiap kali bertemu rakan-rakan untuk membuat aktiviti journaling. Foto: Nurul Ili Saharudin.

Bagi Nurul Ili, journaling yang dilakukan itu sangat bermanfaat kepada dirinya yang selama ini tercari-cari apa yang boleh dilakukan untuk meredakan tekanan.

Tanpa disangka, hobi berkenaan mempertemukan Nurul Ili dengan ramai rakan yang berkongsi minat yang sama, malah mereka juga bertukar-tukar keperluan apabila berjumpa.

“Journaling membuka peluang kepada saya untuk berkarya secara bebas dengan fikiran yang lebih terbuka, tiada salah tiada betul. Paling penting, tiada pertelingkahan atau penghakiman terhadap apa yang dilakukan.

“Secara tidak langsung hobi ini membolehkan saya meluahkan perasaan secara kreatif. Mahu tampal atau tulis di kiri, kanan atau atas halaman pun tiada yang salah,” katanya.

Journaling bukan hobi baharu dalam kalangan rakyat Malaysia, namun tidak ramai yang melakukannya lantaran merasakan diri tidak mempunyai kreativiti.

 

Nurul Ili berkata, bagi penggemar journaling, hobi itu menjadikan mereka lebih kreatif, gembira dan sentiasa bersemangat mencipta sesuatu yang baharu setiap hari.

“Bagi saya, journaling ini sama seperti kehidupan. Perlu berani mencuba, barulah kita dapat rasa. Seperti jatuh, rasa sakit, baru kita tahu perasaanya.

“Saya juga dapat mendisiplin dan motivasikan diri ke arah yang lebih baik dengan journaling,” katanya yang memperuntukkan sekurang-kurang 20 minit setiap hari untuk membuat catatan pada buku yang dikhaskan.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Tue, 17 Sep 2019

Kimono daripada tali pinggang keledar, bukan saja cantik tapi genius!

Gabungan Biji Biji x T Syahmi memang luar biasa!

Gaya Hidup Mon, 5 Mar 2018

6 Jenis Makanan Ini Membantu Hindari Kanser, Korang Boleh Amalkan Dari Sekarang!

Kanser merupakan penyakit yang paling ditakuti oleh semua orang. Ramai yang masih lagi tidak tahu bahawa pemakanan merupakan aspek utama yang perlu dijaga agar kita terhindar daripada penyakit-penyakit yang merbahaya ni!

Acara Fri, 1 May 2020
Featured Fri, 10 Apr 2020

Hasil bedah siasat temui COVID-19 pada permukaan badan mayat

Sahkan tatacara pengebumian pesakit COVID-19

Gaya Hidup Sun, 16 Dec 2018

‘Atuk Harimau’ Suka Jaga Badan, Hari-Hari Bersenam!

Tak sakit pinggang ke Atuk jalan begitu?

Featured Sun, 19 Apr 2020
Eat Travel Fri, 28 Dec 2018

Resipi Apam Santan Pelangi Paling Gebu Yang Wajib Anda Cuba

Apam santan ini sedap jika dimakan bersama secawan teh.

Featured Sun, 29 Mar 2020
Featured Thu, 27 Feb 2020
familuv Wed, 9 Jan 2019

| Live TV