Featured By: Shaidah Shafie March 3, 2020 @ 6:42pm

Journaling bantu wanita ini hilangkan tekanan

Kesibukan seharian sama ada di tempat kerja mahupun di kampus, ada kalanya membuatkan seseorang itu mudah mengalami tekanan.

Bagi menghilangkan tekanan itu, ada yang melukis, ada juga yang menyanyi. Tidak kurang juga yang memasak untuk melupakan segala masalah.

Bagi kakitangan Pusat Penyiaran All Asia, Nurul Ili Saharudin, beliau mempunyai cara yang amat mudah iaitu dengan membuat catatan pada buku nota.

Uniknya, catatan yang dihasilkan menggunakan pelbagai bahan antaranya pelekat berwarna-warni dan kata-kata motivasi.

Nurul Ili berkata, sejak memulakan hobbi yang dinamakan journaling itu, beliau mendapati dirinya semakin tenang dan gembira.

“Saya mula membuat catatan berhias ini pada 2015. Asalnya tugasan di tempat kerja memerlukan ketepatan dalam semua perkara, malah tidak boleh ada kesilapan langsung!

“Oleh itu, saya perlu mencari sesuatu untuk meredakan tekanan dan saya dapati journaling memberi kelegaan,” katanya ketika dihubungi baru-baru ini.

 

Nurul Ili (kiri) gembira setiap kali bertemu rakan-rakan untuk membuat aktiviti journaling. Foto: Nurul Ili Saharudin.

Bagi Nurul Ili, journaling yang dilakukan itu sangat bermanfaat kepada dirinya yang selama ini tercari-cari apa yang boleh dilakukan untuk meredakan tekanan.

Tanpa disangka, hobi berkenaan mempertemukan Nurul Ili dengan ramai rakan yang berkongsi minat yang sama, malah mereka juga bertukar-tukar keperluan apabila berjumpa.

“Journaling membuka peluang kepada saya untuk berkarya secara bebas dengan fikiran yang lebih terbuka, tiada salah tiada betul. Paling penting, tiada pertelingkahan atau penghakiman terhadap apa yang dilakukan.

“Secara tidak langsung hobi ini membolehkan saya meluahkan perasaan secara kreatif. Mahu tampal atau tulis di kiri, kanan atau atas halaman pun tiada yang salah,” katanya.

Journaling bukan hobi baharu dalam kalangan rakyat Malaysia, namun tidak ramai yang melakukannya lantaran merasakan diri tidak mempunyai kreativiti.

 

Nurul Ili berkata, bagi penggemar journaling, hobi itu menjadikan mereka lebih kreatif, gembira dan sentiasa bersemangat mencipta sesuatu yang baharu setiap hari.

“Bagi saya, journaling ini sama seperti kehidupan. Perlu berani mencuba, barulah kita dapat rasa. Seperti jatuh, rasa sakit, baru kita tahu perasaanya.

“Saya juga dapat mendisiplin dan motivasikan diri ke arah yang lebih baik dengan journaling,” katanya yang memperuntukkan sekurang-kurang 20 minit setiap hari untuk membuat catatan pada buku yang dikhaskan.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Eat Travel Tue, 23 Jun 2020

Nasi punten sesuai untuk kawal berat badan?

Saiz kecil comel, nak makan pun fikir banyak kali

Eat Travel Wed, 26 Jun 2019

Anda rasa kurang cerdas? Amalkan enam jenis makanan ini!

Semua jenis makanan ini sangat enak sebagai hidangan.

Featured Tue, 29 Jun 2021

Cara Mohon Pengeluaran i-Citra KWSP Mulai 12 Julai 2021

Umum maklum, kerajaan telah mengumumkan pengeluaran KWSP iaitu sebanyak RM 5,000 kepada semua pencarum melalui inisiatif terbaharu, i-Citra di bawah Pakej PEMULIH. Berikut kami kongsikan maklumat lanjut mengenai syarat dan cara permohonan i-Citra. Apakah i-Citra […]

Featured Tue, 25 Jun 2019
Featured Sun, 19 Apr 2020

Atiqah ajak masyarakat teroka misteri gua di Malaysia

Gua sumber biodiversiti penting untuk hidupan

Featured Fri, 14 Sep 2018

7 Lagu Bertemakan Malaysia Yang Boleh Membakar Semangat Anda

Jom sambut Hari Malaysia dengan menyanyikan lagu-lagi ini sama-sama.

Featured Mon, 18 Jun 2018

Stres Dengan Masalah Rambut Berminyak & Berbau? Cuba 3 Petua Berkesan Ini

Jangan biarkan rambut anda berminyak, atasi dengan 3 cara ini.

Gaya Hidup Thu, 20 Sep 2018

Suka Bermonolog Sendirian Sering Dianggap Gila Walhal…

Kajian menunjukkan bahawa golongan genius suka bermonolog dengan diri  sendiri.

Featured Mon, 5 Nov 2018

Ini Penjelasan Saintifik Mengapa Menguap Boleh Berjangkit!

Cuba menguap sekarang sebelah rakan anda, boleh berjangkit atau tidak?

| Live TV