Featured By: Fadzlena Jafar May 3, 2020 @ 8:15pm

Pematuhan pada SOP mampu bendung penularan COVID-19

Peningkatan jumlah kes baharu positif COVID-19 yang melebihi 100 kes dua hari berturut-turut selepas Malaysia berjaya mencatat dua angka sebelumnya, secara tidak langsung menimbulkan kebimbangan masyarakat menjelang pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) Bersyarat (PKPB).

Hari ini sahaja, Kementerian Kesihatan (KKM) melaporkan sehingga jam 12.00 tengah hari ini terdapat 122 kes baharu yang dikesan, berbanding semalam dengan 105 kes.

Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah, berkata masyarakat tidak perlu bimbang kerana pertambahan jumlah jangkitan baharu COVID-19 itu berpunca daripada kes import selain perlu dilihat berdasarkan pada pencapaian R Naught (nombor pembiakan asas).

Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah ketika sidang media berhubung situasi semasa jangkitan COVID-19 di Putrajaya. (Gambar NSTP/MOHD FADLI HAMZAH)

Katanya, daripada 122 kes baharu yang dilaporkan itu, 52 kes adalah kes import dan ini bermakna, kes penularan tempatan adalah sebanyak 70 kes.

“Jika kita lihat tindakan pada PKP fasa satu, dua dan tiga sebenarnya adalah untuk melandaikan lengkungan graf jangkitan COVID-19, iaitu mengelakkan peningkatan kes jangkitan COVID-19 yang mendadak.

“Dalam PKP awal itu, jika ada ketidakpatuhan terhadap PKP mungkin kita tidak capai matlamat utama itu, tetapi apa yang nyata kes kita terkawal. Sebelum PKP, R naught adalah lebih kurang 3.55 dan selepas pelaksanaan PKP, R Naught jatuh pada 0.7.

“Selagi kita boleh kawal R Naught kurang daripada satu, bermakna penularan jangkitan COVID-19 dalam masyarakat adalah terkawal,” katanya pada sidang media harian perkembangan COVID-19, di Putrajaya, hari ini.

Pertambahan 122 kes baharu itu menjadikan jumlah kumulatif kes positif COVID-19 di Malaysia adalah sebanyak 6,298 kes.

Kes yang sembuh dan dibenarkan keluar daripada hospital terus meningkat iaitu 87 kes setakat jam 12 tengah hari tadi, menjadikan jumlah kumulatif kes yang pulih sepenuhnya daripada COVID-19 sebanyak 4,413 atau 70 peratus daripada jumlah keseluruhan kes.

Ini menjadikan jumlah kes aktif dengan kebolehjangkitan COVID-19 adalah 1,780 kes. Sehingga kini, seramai 27 kes positif COVID-19 sedang dirawat di Unit Rawatan Rapi (ICU) dan daripada jumlah itu, 13 kes memerlukan bantuan pernafasan.

Bagaimanapun, dua lagi kes kematian berkaitan COVID-19 dicatatkan hari ini, menjadikan jumlah kumulatif kes kematian COVID-19 di Malaysia sebanyak 105 kes atau 1.66 peratus daripada jumlah keseluruhan kes.

Dalam hubungan itu, Dr Noor Hisham berkata, KKM menyeru masyarakat supaya mematuhi dua kaedah yang diberi tumpuan pada PKPB, iaitu pematuhan terhadap PKP dan prosedur operasi standard (SOP).

Katanya, kepatuhan itu penting kerana selagi tiada vaksin atau ubat yang berkesan dalam rawatan COVID-19, virus itu akan berada dalam masyarakat untuk jangka masa yang panjang, sekurang-kurangnya dalam tempoh setahun atau dua tahun.

“Sebenarnya Kerajaan tidak menamatkan PKP, sebaliknya menggunakan enam kriteria yang ditetapkan WHO untuk memberi sedikit kelonggaran menerusi PKPB. Jika dilihat negara seperti Taiwan atau Sweden tidak melaksanakan PKP, sebaliknya mereka menggunakan kaedah kedua iaitu mematuhi SOP yang mana mereka mempunyai kepatuhan dan disiplin sosial amat tinggi.

“Ini memerlukan tanggungjawab bersama. Jika ada masyarakat atau syarikat yang berasa mereka tidak dapat patuh kepada SOP, mereka perlu kembali melaksanakan PKP kerana Akta 342 (Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988) masih berkuatkuasa,” katanya.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Wed, 9 May 2018

Ketahui Jenis Atau Warna Lipstick Yang Sesuai Untuk Anda, Berdasarkan Lambang Zodiak

Selain padankan warna lipstick dengan warna kulit, apa kata cuba pilih warna berdasarkan personaliti anda?

Featured Mon, 26 Jul 2021

“Saya Jadi Peminat Program Ini Semenjak Kecil…” – Ganti Daiyan Trisha, Sissy Imann Jadi Hos Baru Muzik Muzik 36

Penyanyi Sissy Imann membuat kejutan apabila bakal menggantikan Daiyan Trisha sebagai  hos baru rancangan Muzik Muzik 36 yang akan disiarkan di TV3 bermula 1 Ogos ini. Walaupun baru menapak dalam bidang pengacaraan, Sissy yakin tanggungjawab […]

Featured Wed, 7 Apr 2021

Adakan Konsert, Akim Ahmad Jadi Vokalis Kumpulan Search?

Kumpulan rock legenda, Search, bakal mengadakan konsert Rockology Malaysian Tour 2021 yang bakal berlangsung pada 10 April ini, jam 9 malam di Waronk Avenue, Melaka. Menariknya, persembahan itu menampilkan kolaborasi Search yang diwakili oleh Din […]

Oh Lawa Sat, 5 Oct 2019

Kebaikan kulit kayu manis untuk kecantikan anda

Ketahui rahsia kulit kayu manis untuk kulit cantik dan sihat!

Featured Wed, 6 May 2020

Cetakan eko rakam keindahan alam pada fabrik

Unik dan tanda sokongan pada alam

familuv Wed, 21 Aug 2019

Bolehkah betik menyebabkan keguguran? Ini jawapannya

Bukan semua boleh boleh dimakan ketika hamil.

Featured Mon, 19 Aug 2019

Melukis dengan kopi pekat, hasilnya mengagumkan

Aroma kopi buat diri rasa tenang, cubalah!

Featured Tue, 19 May 2020
Featured Wed, 28 Aug 2019
Eat Travel Tue, 28 Apr 2020

| Live TV