Featured By: Fadzlena Jafar May 3, 2020 @ 8:15pm

Pematuhan pada SOP mampu bendung penularan COVID-19

Peningkatan jumlah kes baharu positif COVID-19 yang melebihi 100 kes dua hari berturut-turut selepas Malaysia berjaya mencatat dua angka sebelumnya, secara tidak langsung menimbulkan kebimbangan masyarakat menjelang pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) Bersyarat (PKPB).

Hari ini sahaja, Kementerian Kesihatan (KKM) melaporkan sehingga jam 12.00 tengah hari ini terdapat 122 kes baharu yang dikesan, berbanding semalam dengan 105 kes.

Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah, berkata masyarakat tidak perlu bimbang kerana pertambahan jumlah jangkitan baharu COVID-19 itu berpunca daripada kes import selain perlu dilihat berdasarkan pada pencapaian R Naught (nombor pembiakan asas).

Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah ketika sidang media berhubung situasi semasa jangkitan COVID-19 di Putrajaya. (Gambar NSTP/MOHD FADLI HAMZAH)

Katanya, daripada 122 kes baharu yang dilaporkan itu, 52 kes adalah kes import dan ini bermakna, kes penularan tempatan adalah sebanyak 70 kes.

“Jika kita lihat tindakan pada PKP fasa satu, dua dan tiga sebenarnya adalah untuk melandaikan lengkungan graf jangkitan COVID-19, iaitu mengelakkan peningkatan kes jangkitan COVID-19 yang mendadak.

“Dalam PKP awal itu, jika ada ketidakpatuhan terhadap PKP mungkin kita tidak capai matlamat utama itu, tetapi apa yang nyata kes kita terkawal. Sebelum PKP, R naught adalah lebih kurang 3.55 dan selepas pelaksanaan PKP, R Naught jatuh pada 0.7.

“Selagi kita boleh kawal R Naught kurang daripada satu, bermakna penularan jangkitan COVID-19 dalam masyarakat adalah terkawal,” katanya pada sidang media harian perkembangan COVID-19, di Putrajaya, hari ini.

Pertambahan 122 kes baharu itu menjadikan jumlah kumulatif kes positif COVID-19 di Malaysia adalah sebanyak 6,298 kes.

Kes yang sembuh dan dibenarkan keluar daripada hospital terus meningkat iaitu 87 kes setakat jam 12 tengah hari tadi, menjadikan jumlah kumulatif kes yang pulih sepenuhnya daripada COVID-19 sebanyak 4,413 atau 70 peratus daripada jumlah keseluruhan kes.

Ini menjadikan jumlah kes aktif dengan kebolehjangkitan COVID-19 adalah 1,780 kes. Sehingga kini, seramai 27 kes positif COVID-19 sedang dirawat di Unit Rawatan Rapi (ICU) dan daripada jumlah itu, 13 kes memerlukan bantuan pernafasan.

Bagaimanapun, dua lagi kes kematian berkaitan COVID-19 dicatatkan hari ini, menjadikan jumlah kumulatif kes kematian COVID-19 di Malaysia sebanyak 105 kes atau 1.66 peratus daripada jumlah keseluruhan kes.

Dalam hubungan itu, Dr Noor Hisham berkata, KKM menyeru masyarakat supaya mematuhi dua kaedah yang diberi tumpuan pada PKPB, iaitu pematuhan terhadap PKP dan prosedur operasi standard (SOP).

Katanya, kepatuhan itu penting kerana selagi tiada vaksin atau ubat yang berkesan dalam rawatan COVID-19, virus itu akan berada dalam masyarakat untuk jangka masa yang panjang, sekurang-kurangnya dalam tempoh setahun atau dua tahun.

“Sebenarnya Kerajaan tidak menamatkan PKP, sebaliknya menggunakan enam kriteria yang ditetapkan WHO untuk memberi sedikit kelonggaran menerusi PKPB. Jika dilihat negara seperti Taiwan atau Sweden tidak melaksanakan PKP, sebaliknya mereka menggunakan kaedah kedua iaitu mematuhi SOP yang mana mereka mempunyai kepatuhan dan disiplin sosial amat tinggi.

“Ini memerlukan tanggungjawab bersama. Jika ada masyarakat atau syarikat yang berasa mereka tidak dapat patuh kepada SOP, mereka perlu kembali melaksanakan PKP kerana Akta 342 (Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988) masih berkuatkuasa,” katanya.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Mon, 11 Oct 2021

Siti Nordiana, Ben Amir, Haqiem Rusli Antara Artis Yang Raih Undian Tertinggi, Jom Semak SENARAI PENUH Calon Top 5 ABPBH 34

Bahang kehangatan malam kemuncak Anugerah Bintang Popular BH (ABPBH) Ke-34 semakin dirasai apabila finalis bagi 14 kategori utama dan empat kategori online diumumkan ketika majlis Pengumuman Malam Kemuncak ABPBH 34 yang bersiaran secara langsung melalui

Featured Thu, 25 Mar 2021

107, 000 Individu Hilang Pekerjaan Dibantu

Menurut Menteri Kewangan, seramai 107,000 individu yang kehilangan pekerjaan pada 2020 menerima bantuan Sistem Insurans Pekerjaan di bawah Pertubuhan Keselamatan Sosial (Perkeso) dengan nilai keseluruhan sebanyak RM366.37 juta. Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz

Featured Tue, 26 Apr 2022
Featured Thu, 10 Nov 2022

Tak Berlakon Dalam Kampung People 3, Peminat Mahukan Hun Haqeem – “Dia Hidupkan Watak Baby Boo Jekfer”

Oh no my baby boo Jekfer.. Agak agak kenapa Hun Haqeem tak pegang watak Jekfer dalam drama Kampung People musim ketiga ek?

Featured Sun, 19 Apr 2020

Kaji Selidik Solidariti fokus empat regimen rawatan COVID-19

Pesakit turut dikenal pasti sertai kajian

Featured Tue, 25 Oct 2022

“Tolonglah Cabar Saya” – Taufiq Hanafi Mahu Bawa Watak Berbeza

Meskipun sudah bertapak agak lama didalam industri seni tempatan, pelakon aksi, Taufiq Hanafi, menginginkan satu cabaran untuk membuktikan kepada penonton bahawa dirinya juga merupakan seorang pelakon versatil. Memetik laporan mStar, Taufiq mahu membuang stereotaip yang

Featured Mon, 13 Jan 2020

| Live TV