Featured By: Bibi Ramli October 2, 2019 @ 4:00pm

Sinaran matahari tingkatkan risiko katarak atau kanser mata

Apabila bercakap mengenai kerosakan akibat sinaran cahaya matahari, besar kemungkinan apa yang terlintas di dalam fikiran ialah kulit. Hakikatnya, sinaran ultraungu (UV) ini bukan sahaja memberi kesan tidak baik kepada kulit, ia juga boleh memberi ancaman kepada mata anda.

Menurut satu kajian dilakukan oleh Institut Mata Kebangsaan Amerika Syarikat, radiasi UV boleh merosakkan protein di dalam lensa mata seseorang. Lambat-laun, ia akan meningkatkan risikonya untuk mengalami katarak yang boleh menjejaskan penglihatan.

Pakar mata, Dr Rebecca Taylor berkata, struktur mata kita amat sensitif terhadap radiasi UV yang menembusinya apabila ia tidak dilindung.

Bayangkan, pada bahagian belakang mata kita (retina), terdapat satu bahagian tengah yang halus (makula). “Apabila cahaya memasuki mata, ia akan terpancar ke makula seperti sinaran laser,” kata Dr Rebecca.

Cahaya akan terpancar terus ke makula. Sumber: Science Of Light

Ada bukti yang mengatakan bahawa kerosakan akibat sinaran UV boleh meningkatkan risiko kemerosotan makula. Gejala ini ialah salah satu penyebab besar bagi masalah kehilangan penglihatan yang dikaitkan dengan usia.

Pendedahan terhadap matahari juga dikaitkan dengan kanser mata serta kecederaan mata yang dipanggil photokeratitis.

Bila sinaran UV dianggap merbahaya?

Risiko kerosakan mata akibat sinaran matahari adalah lebih tinggi pada waktu tertentu dalam satu-satu hari dan dalam situasi tertentu.

Contohnya, jika anda berada di dalam kereta pada hari yang panas terik, anda seolah-olah mendapat dua kali ganda sinaran ultraungu, kata Dr C Stephen Foster, seorang profesor oftalmologi di Sekolah Perubatan Harvard.

“Anda mendapat pendedahan terus daripada matahari dan pendedahan kedua daripada sinaran yang terpantul.” Selain itu, di altitud yang lebih tinggi, sinaran matahari ialah lebih kuat, jadi risikonya pun akan bertambah.

Sediakan perlindungan untuk si kecil juga! Sumber: Mom Loves Best

Lindungi mata anda

Untuk melindungi mata anda, pakailah cermin mata hitam. ‘Kehitaman’ atau warna kantanya tidak penting. Anda hanya perlu membeli cermin mata yang boleh menghalang sinaran UVA dan UVB sebanyak 99 ke 100 peratus.

Harga cermin mata yang anda beli juga tidak penting; ada kalanya yang murah pun efektif. Anda hanya perlu memastikan cermin mata yang dibeli ada pelekat atau tag yang menyatakan ia menawarkan perlindungan terhadap UV.

Saiz kanta juga perlu dititikberatkan. Lebih besar kanta cermin mata hitam anda, lebih banyak sinaran UV yang boleh dihalang.

Untuk pengetahuan anda, ciri ‘polarisasi’ yang kebiasaannya ada pada cermin mata hitam di pasaran sebenarnya tiada kena-mengena dengan perlindungan UV. Pilih yang tepat, ya!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Mon, 20 Apr 2020
Featured Wed, 18 Mar 2020

Kerajaan tidak melaksanakan bancian atau imunisasi COVID-19

Jangan terpedaya dengan pihak ambil kesempatan

Featured Thu, 24 Jan 2019

‘Tolonglah periksa beg sekolah anak-anak’ – saran seorang guru

6 perkara wajib diajukan kepada anak-anak turut dikongsikan guru ini. 

Sihat Mon, 23 Jul 2018

Liat Lakukan Senaman Pagi, Anda Mungkin Ubah Fikiran Selepas Ketahui Manfaatnya

Senaman pada waktu pagi adalah waktu yang terbaik untuk dilakukan.

Eat Travel Tue, 30 Oct 2018

Inilah Rasanya Naik Keretapi Laju Berkonsepkan ‘Hello Kitty’ Di Jepun

Peminat Hello Kitty mesti akan terpesona dengan setiap sudut kenderaan ini.

Eat Travel Fri, 9 Nov 2018
familuv Mon, 9 Dec 2019

4 kesilapan lazim dalam pemakaian kerusi keselamatan kanak-kanak

Hanya 5 peratus yang menggunakannya dengan betul

Featured Wed, 31 Jan 2018

Obses

Minat mendalam berkenaan sesuatu hobi tidak dikategorikan obses selagi tidak ia tidak mengganggu rutin seharian dan tidak memberi impak kepada pekerjaan atau pelajaran serta tidak menyebabkan impak negatif kepada pergaulan sosial.

familuv Tue, 16 Jun 2020
Featured Thu, 22 Aug 2019

Kebakaran hutan Amazon semakin teruk! Anda boleh bantu dengan 5 cara ini

Walaupun ia tak berlaku di Malaysia, ini tetap Bumi kita.

| Live TV