Featured By: Ad Ops October 2, 2019 @ 4:00pm

Sinaran matahari tingkatkan risiko katarak atau kanser mata

Apabila bercakap mengenai kerosakan akibat sinaran cahaya matahari, besar kemungkinan apa yang terlintas di dalam fikiran ialah kulit. Hakikatnya, sinaran ultraungu (UV) ini bukan sahaja memberi kesan tidak baik kepada kulit, ia juga boleh memberi ancaman kepada mata anda.

Menurut satu kajian dilakukan oleh Institut Mata Kebangsaan Amerika Syarikat, radiasi UV boleh merosakkan protein di dalam lensa mata seseorang. Lambat-laun, ia akan meningkatkan risikonya untuk mengalami katarak yang boleh menjejaskan penglihatan.

Pakar mata, Dr Rebecca Taylor berkata, struktur mata kita amat sensitif terhadap radiasi UV yang menembusinya apabila ia tidak dilindung.

Bayangkan, pada bahagian belakang mata kita (retina), terdapat satu bahagian tengah yang halus (makula). “Apabila cahaya memasuki mata, ia akan terpancar ke makula seperti sinaran laser,” kata Dr Rebecca.

Cahaya akan terpancar terus ke makula. Sumber: Science Of Light

Ada bukti yang mengatakan bahawa kerosakan akibat sinaran UV boleh meningkatkan risiko kemerosotan makula. Gejala ini ialah salah satu penyebab besar bagi masalah kehilangan penglihatan yang dikaitkan dengan usia.

Pendedahan terhadap matahari juga dikaitkan dengan kanser mata serta kecederaan mata yang dipanggil photokeratitis.

Bila sinaran UV dianggap merbahaya?

Risiko kerosakan mata akibat sinaran matahari adalah lebih tinggi pada waktu tertentu dalam satu-satu hari dan dalam situasi tertentu.

Contohnya, jika anda berada di dalam kereta pada hari yang panas terik, anda seolah-olah mendapat dua kali ganda sinaran ultraungu, kata Dr C Stephen Foster, seorang profesor oftalmologi di Sekolah Perubatan Harvard.

“Anda mendapat pendedahan terus daripada matahari dan pendedahan kedua daripada sinaran yang terpantul.” Selain itu, di altitud yang lebih tinggi, sinaran matahari ialah lebih kuat, jadi risikonya pun akan bertambah.

Sediakan perlindungan untuk si kecil juga! Sumber: Mom Loves Best

Lindungi mata anda

Untuk melindungi mata anda, pakailah cermin mata hitam. ‘Kehitaman’ atau warna kantanya tidak penting. Anda hanya perlu membeli cermin mata yang boleh menghalang sinaran UVA dan UVB sebanyak 99 ke 100 peratus.

Harga cermin mata yang anda beli juga tidak penting; ada kalanya yang murah pun efektif. Anda hanya perlu memastikan cermin mata yang dibeli ada pelekat atau tag yang menyatakan ia menawarkan perlindungan terhadap UV.

Saiz kanta juga perlu dititikberatkan. Lebih besar kanta cermin mata hitam anda, lebih banyak sinaran UV yang boleh dihalang.

Untuk pengetahuan anda, ciri ‘polarisasi’ yang kebiasaannya ada pada cermin mata hitam di pasaran sebenarnya tiada kena-mengena dengan perlindungan UV. Pilih yang tepat, ya!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Fri, 17 Apr 2020
Featured Thu, 6 Sep 2018

Adakah Anda “Spesis” Tidur Pun Nak Cantik? Baik Anda Segera Ubah Tabiat Anda

Pastikan anda membersihkan kulit wajah, tanggalkan gincu dan maskara terlebih dulu sebelum tidur.

Featured Thu, 8 Apr 2021

Kadar Pengganguran Menurun Pada Februari

Menurut Jabatan Perangkaan Malaysia, pada Februari, kadar pengangguran di negara ini turun kepada 4.8 peratus berbanding 4.9 peratus pada Januari. Ketua Perangkawan Malaysia Datuk Seri Dr Mohd Uzir Mahidin dalam satu kenyataan berkata, ini merupakan […]

Sihat Wed, 24 Jul 2019

Darah nifas tidak normal, apakah simptomnya?

Jika kritikal, wanita mungkin terpaksa membuang rahim!

familuv Thu, 20 Dec 2018

8 Tip Bagi Merancang Parti Hari Jadi Untuk Anak Anda Dengan Jayanya

Kalau tak dirancang dengan betul, huru-hara pula jadinya nanti.

Featured Thu, 21 Oct 2021

“Sebagai Seorang Wanita, Saya Juga Tidak Bersetuju Dengan Kenyataan Ayah” – Anak Fauzi Nawawi Mohon Hentikan Cacian & Makian

Anak perempuan kepada pelakon Fauzi Nawawi, Hanna Faresha meminta netizen untuk berhenti memberikan cacian terhadapnya dan ahli keluarga. Melalui status yang dimuat naik di ruangan Instagram Story, Hanna yang merupakan seorang model muslimah dengan rendah […]

Featured Mon, 29 Nov 2021

Ebit Lew Bantu Pemuda Kudung Tinggal Di Tepi Jalan

Pendakwah terkenal, Ebit Lew bermurah hati membantu seorang pemuda kudung yang terpaksa tinggal di tepi jalan selepas mengalami kecederaan semasa bekerja dahulu. View this post on Instagram A post shared by Ebit Lew (@ebitlew) Menerusi […]

Featured Wed, 27 May 2020

Rendang, lemang bukan punca kemunculan jerawat

Kenali jenis kulit wajah, elak makan berminyak

Featured Fri, 18 May 2018

Penggunaan Benang Floss Memang Penting Untuk Kesihatan Gigi Tapi Jangan Guna Jenis Ini, Membahayakan!!

Walaupun kedua-duanya mempunyai kegunaan yang sama, cara penggunaannya adalah berbeza.

| Live TV