Kalau tak silap penulis, KFC dulu pernah jual “popcorn chicken”. Lepas itu, TGV Malaysia pun ada jual.
Bagi anda yang tak tahu, popcorn chicken ini adalah hidangan kepingan-kepingan daging ayam yang bersalut tepung rangup.
Memang syoklah bila makan sebagai snek. Nak cicah dengan sos boleh, nak makan begitu saja pun boleh.
Dan yang paling best, tiada tulang dalam kepingan ayam ini, jadi setiap satunya boleh disuap ke dalam mulut dan dikunyah terus. Macam popcorn!
Nampak macam senang saja nak buat, kan? Jika anda berminat, di bawah ini adalah resipinya. Selamat mencuba!
1. Untuk perapan
2. Untuk goreng
Tip: Masukkan bahan-bahan goreng (tak termasuk telur) ke dalam mangkuk bertutup. Setelah menggaul ayam dalam telur, masukkan pula ayam di dalam mangkuk itu. Tutup dan goncang supaya ayam akan disaluti tepung dengan rata.
Sumber: Resepi Makanan Malaysia
Semoga Irma terus kuat
Word of the year 2024, L U S M 🤣