Categories: Eat TravelFeatured

Teringin Nak Buat Popcorn Chicken? Ini Resipinya

Kalau tak silap penulis, KFC dulu pernah jual “popcorn chicken”. Lepas itu, TGV Malaysia pun ada jual.

Bagi anda yang tak tahu, popcorn chicken ini adalah hidangan kepingan-kepingan daging ayam yang bersalut tepung rangup.

Memang syoklah bila makan sebagai snek. Nak cicah dengan sos boleh, nak makan begitu saja pun boleh.

Dan yang paling best, tiada tulang dalam kepingan ayam ini, jadi setiap satunya boleh disuap ke dalam mulut dan dikunyah terus. Macam popcorn!

Nampak macam senang saja nak buat, kan? Jika anda berminat, di bawah ini adalah resipinya. Selamat mencuba!

Bahan-Bahan

1. Untuk perapan

  • 2kg dada ayam, dibuang tulang dan dipotong dadu
  • 2 sudu besar serbuk cili
  • 15 ulas bawang putih, dicincang
  • 1 sudu besar serbuk lada hitam
  • 1 sudu besar serbuk lada putih
  • 3 sudu teh garam
  • 1 sudu teh baking powder
  • 2 sudu besar serbuk kari daging
  • 1 sudu besar serbuk kunyit
  • 1/2 sudu teh serbuk kayu manis
  • 1 sudu besar Secukup Rasa Maggi (optional)

2. Untuk goreng

  • 2 cawan tepung gandum
  • 1 cawan tepung jagung
  • 1 cawan tepung beras
  • Secubit baking powder
  • 1 sudu teh garam
  • 3 biji telur, dipukul sikit dengan garpu

Cara Penyediaan

  1. Perap ayam dengan menggunakan semua bahan perapan selama sekurang-kurangnya 30 minit.
  2. Gaul kepingan ayam tersebut dalam telur yang telah dipukul. Kemudian salutkan ayam dengan campuran bahan-bahan goreng yang lain.
  3. Goreng dengan api perlahan dalam minyak yang banyak.

Tip: Masukkan bahan-bahan goreng (tak termasuk telur) ke dalam mangkuk bertutup. Setelah menggaul ayam dalam telur, masukkan pula ayam di dalam mangkuk itu. Tutup dan goncang supaya ayam akan disaluti tepung dengan rata.

Sumber: Resepi Makanan Malaysia

Ad Ops