Gaya Hidup By: Bibi Ramli December 8, 2018 @ 9:00am

10 Tabiat Buruk Yang Menunjukkan Anda Sebenarnya Lebih Pintar Daripada Yang Anda Sangka

Jika dibiarkan berlaku secara berpanjangan, tabiat buruk memang boleh menjahanamkan hidup. Tapi dalam kuantiti yang sikit, ia boleh menjanakan sebuah gaya hidup yang sihat.

Contohnya, memanglah tak elok untuk biarkan barang bersepah, tapi jika barang-barang anda berselerak sedikit, ia sebenarnya boleh jadikan anda lebih kreatif. Siapa sangka?

Di bawah ini adalah 10 perbuatan negatif yang sebenarnya memang bagus untuk diri anda, tak kiralah apa orang kata.

1. Melengah-lengahkan kerja

Banyak penulisan telah dibuat untuk menerangkan kenapa manusia melambat-lambatkan tugas mereka, dan bagaimana untuk hentikan tabiat ini.

Tapi profesor di Wharton Adam Grant berkata selain sifat malas, kita patut juga kaitkan “menunggu untuk waktu yang tepat” dengan tabiat ini. Dalam kata lain, melengahkan kerja boleh tingkatkan kreativiti kerana anda berikan diri sendiri peluang untuk kembangkan idea.

2. Menggigit jari

Para pengkaji telah menyelidik 1,000 orang kanak-kanak bermula ketika umur mereka 5 tahun. Ketika mereka membesar, ibu bapa mereka ditanya jika mereka ada tabiat menggigit atau menghisap jari. Satu pertiga daripada mereka menunjukkan tabiat tersebut.

Ketika mereka berumur 13 dan 32 tahun pula, para pengkaji ini menjalankan ujian alergi terhadap mereka. Ternyata, kumpulan yang menggigit dan/atau menghisap jari adalah kurang cenderung untuk menghidap alergi.

Pada masa yang sama, salah seorang pengkaji tadi menasihatkan ibu bapa untuk tidak menggalakkan anak mereka membiasakan tabiat ini. Akibatnya kanak-kanak itu boleh terdedah dengan jangkitan kuman dan susunan giginya akan dikacau.

3. Sampai lambat ke sesuatu tempat

Foto: TRISF

Bila anda tak punctual, ia boleh menjejaskan hubungan peribadi mahupun profesional anda, lalu membuatkan anda nampak tak terurus dan lagi teruk, kurang sopan.

Pada masa yang sama, ada kebaikannya, menurut penulis buku Never Be Late Again, Diana DeLonzor. “Ramai orang yang lambat sebenarnya berfikiran optimistik dan tidak realistik, dan ini memberi kesan kepada persepsi mereka terhadap masa.

“Mereka betul-betul ingat mereka boleh pergi berjogging, ambil baju dari dry cleaner, beli barang runcit dan hantar anak ke sekolah, semuanya dalam masa 1 jam.”

Dalam kata lain, orang yang lambat harap dan jangkakan yang terbaik. Hal ini boleh membantu dan memudaratkan kehidupan seharian.

4. Merungut

Tiada siapa nak berkawan dengan seseorang yang tak henti-henti complain tentang apa saja topik sekali pun.

Sementara itu, kajian yang diterbitkan di dalam The Atlantic mendapati mereka yang mengadu dengan sesuatu result yang terperinci di minda mereka, adalah lebih gembira daripada mereka yang merungut kosong.

Jika anda nak complain pun, ada cara untuk meluahkan negativiti tanpa menaikkan rasa marah orang di sekeliling anda.

Aduan yang efektif adalah tentang sesuatu isu yang boleh diperbaiki, dan ditujukan kepada seseorang yang boleh memperbaikinya.

Ada 3 langkah: pertamanya, “buka cerita” tentang aduan anda tanpa membuatkan pendengarnya marah atau defensive. Kedua, nyatakan complaint dengan cara sopan dan lembut. Akhir sekali, beritahu orang itu yang apa-apa tindakan yang dia ambil untuk membantu anda akan dihargai.

5. Tak duduk diam kerana gelisah

Bila bermesyuarat dengan boss, tak eloklah jika anda tak senang duduk nampaknya. Tapi menggerak-gerakkan kaki atau jari tangan ketika duduk di meja boleh bantu anda kekal sihat.

Sebuah kajian mendapati wanita yang dilaporkan sering bergerak-gerak (fidget) di meja ada kadar risiko kematian yang lebih rendah daripada wanita yang tak fidget.

Lagipun, tabiat ini menghapuskan kaitan di antara masa duduk yang lama dan kematian.

6. Bekerja di meja yang semak

Foto: Flickr/John Lambert Pearson

Jika kertas-kertas anda dah berselerak sampai mengacau meja rakan sekerja di sebelah, itu bermakna anda kenalah mengemas.

Tapi jika ia tak mengacau orang lain, ada kebaikannya. Kajian terbaru mencadangkan kesemakan ini membuatkan orang lebih bermatlamat kerana kita akan bermotivasi untuk mencari keteraturan.

Dalam kata lain, lihat saja ruang kerja yang semak boleh jadikan anda lebih produktif.

7. Bergosip

Ini bukannya alasan untuk mengajak rakan untuk kutuk-kutuk tentang orang lain.

Kajian menunjukkan bergosip dengan tujuan untuk membantu orang lain boleh membuatkan anda rasa lebih baik.

Sebuah kajian mendapati, apabila peserta menyaksikan ada peserta yang main tipu dalam sesuatu game itu, kadar degupan jantung mereka meningkat.

Tapi penyelidik memberikan peserta satu pilihan untuk menghantar nota kepada peserta lain tentang apa saja yang mereka mahu, lebih kurang separuh daripada mereka memilih untuk menulis nota yang mengandungi warning tentang peserta yang main tipu tadi.

Para pengkaji menggelarkan penghantaran informasi ini sebagai “prosocial gossip”. Mereka yang menghantar nota tadi berkata mereka rasa lega dan kadar degupan jantung mereka menurun.

8. Mengelamun

Pada 2010, para penyelidik telah menerbitkan pencarian yang mengatakan tabiat “day-dreaming” boleh buatkan anda rasa tidak gembira.

Tapi jika anda luangkan masa beberapa minit untuk “zone out”, anda boleh jadi lebih produktif dan kreatif.

Contohnya, sebuah kajian yang disebut di dalam The Harvard Business Review mendapati, jika anda benarkan minda anda untuk mengelamun selama lebih kurang 12 minit ketika anda sedang mengerjakan tugas yang rumit, anda boleh jumpai cara penyelesaiannya selepas itu.

9. Mengunyah gula-gula getah

Foto: independent.ie

Semestinya anda akan dianggap kurang sopan jika anda mengunyah di sebuah temu duga pekerjaan. Tapi ketika anda duduk berseorangan, ia boleh membawa produktiviti dan relaxation.

Beberapa kajian mencadangkan yang mengunyah chewing gum akan buat anda rasa lebih alert. Satu kajian juga mendapati orang yang mengunyah gula-gula getah mempunyai prestasi lebih baik dalam ujian kepintaran.

Kajian lain pula mengatakan mengunyah chewing gum ini meningkatkan mood dan kurangkan kadar stres.

10. Menggunakan perkataan tambahan seperti “err”

Hmm… macam tak profesional saja jika anda gunakan “aah” atau “erm” di dalam setiap ayat, walaupun anda dah terbiasa.

Tapi sebuah artikel terbaru oleh Quartz menerangkan tentang kajian yang penggunaan kata-kata pendek ini membantu pendengar faham dan ingat apa yang sedang dikatakan.

Sebuah kajian lain pula mendapati golongan yang bersungguh-sungguh dan rajin adalah lebih cenderung untuk menggunakan kata-kata tambahan ini dalam perbualan mereka.

Sumber: Insider

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Acara Mon, 8 Jan 2018

Bukan Sebab Bahagia Tapi Stres Sebenarnya Punca Badan ‘Naik’. Ini 6 Buktinya!

“Amboi, sejak akhir-akhir ni, makin berisi Mak Long tengok. Makin bahagia kamu sekarang ya?” Ramai orang yang ingat kalau badan kita makin berisi, itu maknanya kita tengah bahagia. Namun sains membuktikan sebaliknya. Kajian menunjukkan berat […]

Gaya Hidup Mon, 10 Dec 2018

4 Punca Badan Menjadi Lemah Ketika Bangun Pagi

Dah cukup rehat dan tidur pun masih penat, agaknya kenapa ya?

Gaya Hidup Fri, 20 Apr 2018

Karva Salon For Ladies By Nora Danish Utamakan Privasi Wanita

Aktres Nora Danish terus mengukuhkan profilnya sebagai usahawan dengan pembukaan empayar perniagaan baru iaitu Karva Salon For Ladies by Nora Danish.

Featured Mon, 24 Feb 2020
Acara Fri, 18 Oct 2019

Konsep Experience of The Future meriahkan Hari Turun Padang McD

Anda perlu lalui sendiri pengalaman mudah ini!

Featured Thu, 27 Sep 2018

Bayangkan Kediaman Mewah Setinggi 27 Tingkat Hanya Didiami Oleh 5 Beranak, Tak Takut Ke?

Kediaman mengagumkan itu dilengkapi dengan tiga helipad, sebuah pawagam, beberapa kolam renang dan mempunyai 600 kakitangan, terletak di selatan Mumbai, India

Featured Sun, 10 May 2020

Boleh sambut perayaan, tetapi had maksimum 20 orang dan tidak boleh rentas negeri

PKPB dilanjut sehingga 9 Jun, larangan pergerakan rentas negeri kekal

Featured Fri, 14 Sep 2018
Featured Sun, 17 Nov 2019
Acara Wed, 9 Oct 2019

Realme siri ke-5 penanda aras terbaharu untuk segmen telefon pertengahan

Quad kamera dan cip pemprosesan yang lebih berkuasa untuk pengguna

| Live TV