Gaya Hidup By: Yanie Baharom February 28, 2018 @ 4:37pm

Awas Si Kuat Sentap, Jangan Sampai Rakan Anda Meluat!

Tidak kiralah sebaik dan setulus mana pun hati anda tetapi kalau kuat sentap,  memanglah kawan-kawan sekeliling akan lari. Orang cuma nak bergembira je, tak ada masa nak dengar masalah atau melayan si gerangan kuat sentap! 

Justeru itu, anda harus pandai mengawal emosi supaya orang di sekeliling anda tidak kira rakan kerja, kawan lepak mahupun keluarga berasa selesa tiap kali bersama anda. Jangan biarkan tabiat kuat sentap anda menutup segala kebaikan anda.

Nak tahu bagaimana cara untuk mengatasinya, barangkali tips di bawah ini dapat membantu anda.

1. “Move On” Dari Mengenang Pengalaman Pahit

Melatih minda melupakan kenangan pahit perlu dilakukan secara berterusan. Anda akan sering merasa sedih dan suram apabila mengenang kembali kenangan pahit dan memori silam.

Anda seharusnya lupakan apa yang telah berlaku di masa lalu dan fokus terhadap hari esok! 

www.pinterest.com

2.  Kurangkan Kerisauan

Belajar bertenang dan melatih diri mengawal emosi bagi mengurangkan perasaan risau yang melampau kerana kerisauan akan meninggalkan dua kesan. Pertama ia menarik masalah dan musibah.

Yang kedua, memberi kesan buruk pada kesihatan anda dari segi fizikal dan mental. Perasaan risau yang melampau boleh membuat anda selalu sedih, kecewa dan takut.

gymlion.com

3. Bersyukur

Perasaan syukur adalah satu nikmat yang akan membuatkan anda sentiasa berlapang hati dalam apa juga keadaan sekalipun.  Sebagai contoh, ucapkan syukur kerana anda masih boleh melihat dan menarik nafas tiap kali bangun tidur selain mempunyai keluarga dan orang disekeliling yang menyayangi anda.


4. Belajar Memaafkan

Sikap pemaaf dapat membersihkan hati dari perasaan negatif dan emosi-emosi negatif (seperti takut, sedih, kecewa, marah, cemburu dan dendam). Ia juga dapat meneutralkan gelombang fikiran negatif yang terdapat di minda anda.

Antara salah satu punca yang membuatkan anda selalu berasa sedih dan kecewa ialah apabila anda tidak memaafkan kesalahan diri sendiri dan kesalahan orang lain. Belajarlah menjadi seorang pemaaf kerana ia dapat menghilangkan perasaan-perasaan negatif dan membuatkan diri lebih tenang. 

shanaschutte.com

5. Positifkan Fikiran

Sentiasa berfikiran positif antara kualiti insani dan kriteria unggul yang perlu diterapkan dalam diri seseorang kerana anda akan membuatkan orang di sekeliling berasa selesa sekaligus menyerap kembali energi positif dari mereka.

Positifkan diri juga dapat membantu kita mengatasi emosi yang membuatkan kita kecewa, sedih dan murung. Caranya, terus memandang kehidupan dengan melihat sisi indah atau sesuatu yang lebih membahagiakan.

www.youtube.com

5. Sentiasa Ketawa

Ketawalah apabila terdapat perkara yang menggembirakan. Tonton video yang lucu, dekatkan diri dengan rakan-rakan yang lucu serta cari funny side dalam setiap situasi. Ini bertujuan agar anda boleh ketawa secara semula jadi.

crazygiggles.us

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Gaya Hidup Thu, 10 Oct 2019
Gaya Hidup Tue, 24 Apr 2018

Buat Kaki Tidur Lewat, Ini 5 Sebab Kenapa Anda Perlu Tidur Awal

Masyarakat hari ini sukar untuk memenuhi keperluan untuk tidur lebih awal kerana tuntutan kerja dan gaya hidup yang sibuk.

Featured Thu, 18 Oct 2018
Featured Mon, 11 Jun 2018

7 Rahsia Untuk Menangkap Gambar Selfie Atau #OOTD Yang Perfect

Bila anda dah kuasai semua tip ini, barulah boleh jadi Instafamous.

Gaya Hidup Thu, 20 Sep 2018

Nak Mulakan Perniagaan Online Tapi Takut Ia Remeh? Avana Membantu Permudahkan Kerja Anda

Sistem ini meringkaskan lagi proses penjualan anda supaya perniagaan anda boleh berkembang.

Gaya Hidup Sun, 8 Jul 2018

6 Selebriti Jelita Menjadi Pemangkin Karier Bintang Bola Sepak Ternama

Berstatus teman wanita juga isteri kepada bintang bola sepak ternama, wanita-wanita ini dilihat sebagai pembakar semangat kepada pasangan masing-masing.

Featured Thu, 27 Feb 2020
Gaya Hidup Wed, 17 Jan 2018

5 Pencuci Mulut Yang Tak Ganggu Diet!

Demi mendapatkan berat badan dan bentuk badan menawan, ramai yang sanggup tahan selera daripada menikmati makanan kegemaran seperti pencuci mulut ataupun pemanis mulut. Hrmm… sebenarnya tindakan itu tidak betul. Anda boleh makan kek, aiskrim, puding […]

Gaya Hidup Sat, 3 Nov 2018

Ini Cara Nak Cuci Kain Buruk Untuk Nampak Macam Baru Beli

Sekali cuci nampak macam baru beli!

Gaya Hidup Sun, 16 Dec 2018

Lihatlah Gambar Majlis Perkahwinan Wanita Dari Keluarga Terkaya Di India, Mewah & Meriah!

Tetamunya terdiri daripada golongan artis Bollywood, Beyoncé dan juga Hilary Clinton!

| Live TV