Gaya Hidup By: Yanie Baharom February 28, 2018 @ 4:37pm

Awas Si Kuat Sentap, Jangan Sampai Rakan Anda Meluat!

Tidak kiralah sebaik dan setulus mana pun hati anda tetapi kalau kuat sentap,  memanglah kawan-kawan sekeliling akan lari. Orang cuma nak bergembira je, tak ada masa nak dengar masalah atau melayan si gerangan kuat sentap! 

Justeru itu, anda harus pandai mengawal emosi supaya orang di sekeliling anda tidak kira rakan kerja, kawan lepak mahupun keluarga berasa selesa tiap kali bersama anda. Jangan biarkan tabiat kuat sentap anda menutup segala kebaikan anda.

Nak tahu bagaimana cara untuk mengatasinya, barangkali tips di bawah ini dapat membantu anda.

1. “Move On” Dari Mengenang Pengalaman Pahit

Melatih minda melupakan kenangan pahit perlu dilakukan secara berterusan. Anda akan sering merasa sedih dan suram apabila mengenang kembali kenangan pahit dan memori silam.

Anda seharusnya lupakan apa yang telah berlaku di masa lalu dan fokus terhadap hari esok! 

www.pinterest.com

2.  Kurangkan Kerisauan

Belajar bertenang dan melatih diri mengawal emosi bagi mengurangkan perasaan risau yang melampau kerana kerisauan akan meninggalkan dua kesan. Pertama ia menarik masalah dan musibah.

Yang kedua, memberi kesan buruk pada kesihatan anda dari segi fizikal dan mental. Perasaan risau yang melampau boleh membuat anda selalu sedih, kecewa dan takut.

gymlion.com

3. Bersyukur

Perasaan syukur adalah satu nikmat yang akan membuatkan anda sentiasa berlapang hati dalam apa juga keadaan sekalipun.  Sebagai contoh, ucapkan syukur kerana anda masih boleh melihat dan menarik nafas tiap kali bangun tidur selain mempunyai keluarga dan orang disekeliling yang menyayangi anda.


4. Belajar Memaafkan

Sikap pemaaf dapat membersihkan hati dari perasaan negatif dan emosi-emosi negatif (seperti takut, sedih, kecewa, marah, cemburu dan dendam). Ia juga dapat meneutralkan gelombang fikiran negatif yang terdapat di minda anda.

Antara salah satu punca yang membuatkan anda selalu berasa sedih dan kecewa ialah apabila anda tidak memaafkan kesalahan diri sendiri dan kesalahan orang lain. Belajarlah menjadi seorang pemaaf kerana ia dapat menghilangkan perasaan-perasaan negatif dan membuatkan diri lebih tenang. 

shanaschutte.com

5. Positifkan Fikiran

Sentiasa berfikiran positif antara kualiti insani dan kriteria unggul yang perlu diterapkan dalam diri seseorang kerana anda akan membuatkan orang di sekeliling berasa selesa sekaligus menyerap kembali energi positif dari mereka.

Positifkan diri juga dapat membantu kita mengatasi emosi yang membuatkan kita kecewa, sedih dan murung. Caranya, terus memandang kehidupan dengan melihat sisi indah atau sesuatu yang lebih membahagiakan.

www.youtube.com

5. Sentiasa Ketawa

Ketawalah apabila terdapat perkara yang menggembirakan. Tonton video yang lucu, dekatkan diri dengan rakan-rakan yang lucu serta cari funny side dalam setiap situasi. Ini bertujuan agar anda boleh ketawa secara semula jadi.

crazygiggles.us

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Gaya Hidup Fri, 14 Sep 2018

Jangan Asyik Salahkan Udara Luar, Pastikan Persekitaran Rumah Anda Juga Sentiasa Nyaman Dan Bersih

Pencemaran bukan saja berlaku di luar rumah tetapi boleh terjadi di dalam rumah juga!

Gaya Hidup Wed, 27 Jun 2018

Nak Buat Open House Raya? Ini Tip Penyediaan Makanan Yang Selamat Diamalkan

Dalam pada keterujaan menjamu juadah kepada tetamu, jangan sesekali memandang remeh soal kebersihan dan keselamatan dalam menyediakan makanan.

Gaya Hidup Tue, 10 Apr 2018

Spaghetti RM5 Je? Biar Betul? Apalagi Jomlah Serbu!

Nikmati spaghetti dengan hanya RM5. Biar betul? Kalau tak percaya lapangkan waktu anda untuk mengunjungi restoran The Humble Chef yang terletak di Bukit Damansara.

Gaya Hidup Fri, 20 Dec 2019

9 cara mudah untuk buat majikan dan rakan sekerja sukakan anda

Setakat skil sahaja tidak mencukupi untuk menjadi pekerja yang bagus.

Featured Sun, 10 May 2020

Boleh sambut perayaan, tetapi had maksimum 20 orang dan tidak boleh rentas negeri

PKPB dilanjut sehingga 9 Jun, larangan pergerakan rentas negeri kekal

Gaya Hidup Wed, 1 Aug 2018

5 Cara Ini Boleh Tingkatkan Tahap Kesuburan Wanita

Tahap kesuburan yang rendah akan mengganggu proses untuk hamil.

Gaya Hidup Mon, 24 Sep 2018
Featured Sun, 13 May 2018

Rawat Rambut Rosak Dengan Pati Minyak Semula Jadi Ini. Hasilnya, Sihat & Berkilau

Kandungan minyak semula jadi ini pasti membantu mengekalkan kesihatan mahkota rambut anda agar ia sentiasa sihat berkilau.

Featured Mon, 9 Mar 2020

Cik Puan Sofie kesayangan rakyat Kelantan!

Sentiasa tampil manis, kelibatnya dinanti.

Featured Mon, 30 Sep 2019

| Live TV