Gaya Hidup By: Nani Ramlee February 2, 2018 @ 8:00am

Pernah Dengar Wheatgrass Diet? Ini 10 Kebaikan Yang Perlu Anda Tahu

Pernah dengar tentang Wheatgrass Diet? Diet ini memerlukan pengamalnya mengambil wheatgrass atau rumput gamdum dalam bentuk jus atau serbuk sebanyak dua kali sehari. Tidak seperti diet-diet yang lain, diet ini tidak memerlukan anda menggantikan menu diet harian yang biasa diambil dengan wheatgrass, tetapi hanya menambah tumbuhan ini dalam diet.

Mengapa diet wheatgrass baik untuk tubuh badan? Ini kerana ia merupakan sumber vitamin dan mineral yang tidak seperti makanan lain di dunia. Wheatgrass boleh diambil untuk tujuan kesihatan dan kecantikan sekaligus. Antara kelebihan jus Wheatgrass ialah :-

1) Wheatgrass mengandungi kadar antioksidan yang sangat tinggi serta bersifat anti-radang yang mampu membunuh bakteria dan virus di dalam tubuh badan.

2) Wheatgrass boleh mengawal dan melancarkan peredaran darah serta menambah sel-sel darah merah sehingga boleh membantu mencegah masalah anemia. Selain itu ia juga efektif dalam membersihkan toksin untuk beberapa organ badan.

3) Membantu proses penurunan berat badan dan mencegah obesiti kerana ia mengandungi bahan penting yang mampu merangsang kelenjar tiroid dan mengawal sistem endokrin untuk mendapatkan berat badan bersesuaian.

4) Mengawal nafsu makan kerana ia mengandungi banyak nutrisi sehingga tubuh badan anda tidak menginginkan makanan lain. Malah, ia juga membuatkan anda menghindari makanan ringan yang penuh lemah, gula, dan ramuan tidak sihat yang lain. Minum segelas jus rumput gandum setiap hari saat perut masih kosong dan wheatgrass akan membantu mengurangi makan berlebihan untuk sepanjang hari.

5) Mampu menyingkirkan toksin dalam badan dan meremajakan sistem peredaran darah.

6) Menstabilkan kadar lemak sehingga mengurangkan risiko kolesterol tinggi.

7) Memandangkan ia kaya dengan zat besi, ia boleh memperbaiki mood seseorang. Kekurangan zat besi boleh mengakibatkan keletihan sehingga boleh mengubah mood dan membuat anda merasa bosan. Pengambilan wheatgrass boleh memulihkan semangat.

8) Membantu memperlambatkan proses penuaan. Kandungan antioksidannya yang tinggi membantu meneutralkan radikal bebas yang merupakan penyebab penuaan sel dan tubuh badan.

9) Menyeimbangkan diet harian. Segelas kecil jus wheatgrass adalah bersamaan dengan satu kilogram sayuran biasa. Jadi, jika anda amalkan pengambilan jus ini, tidak perlu mengambil sayuran dalam diet harian lagi.

10) Minum jus wheatgrass untuk mengatasi masalah uban.

Sumber: Aplikasi Wanita

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Sun, 24 May 2020
Featured Thu, 26 Sep 2019
Gaya Hidup Tue, 20 Feb 2018

Setajam Manakah Mata Anda? Jom Cari Benda Tersembunyi Dalam Puzzle Yang Telah Viral Ini

Sejak beberapa tahun lalu, ada individu yang telah memuatnaik pattern puzzle, dan cabarannya adalah anda perlu cari benda tersembunyi di dalam gambar yang diberikan.

Featured Fri, 19 Jul 2019
Gaya Hidup Fri, 5 Oct 2018

Teh Untuk Golongan “Have-Have”, Harga Segram Lebih Mahal Daripada Emas!

Patutlah harganya mahal, ianya terdapat di kawasan pergunungan sekitar bandar Wuyishan di China.

Featured Sun, 5 Apr 2020
Featured Thu, 30 Apr 2020
Featured Wed, 28 Aug 2019
Featured Sun, 29 Mar 2020
Featured Mon, 25 Feb 2019

Ikon fesyen berumur 97 tahun ini dilamar oleh agensi peragaan terbesar di dunia

Beliau kini seangkatan dengan Gigi Hadid, Kate Moss dan Kaia Gerber.

| Live TV