Gaya Hidup By: Yanie Baharom May 29, 2019 @ 12:14pm

Dr Irma, wanita serba boleh berjiwa seni

Doktor berjiwa seni, begitulah susuk wanita dikenali sebagai Dr Irma Shida Abu Samah, 38, ini.

Mempunyai kerjaya yang cukup dihormati sebagai doktor dengan mengusahakan klinik pergigian Irma Ariandi berlokasi di Plaza Larkin, Johor Bahru selain memiliki produknya sendiri (Dr Irma Skincare & Cosmetics), namun menubuhkan syarikat Dr Irma Entertainment adalah dedikasi kecintaannya terhadap bidang seni.

Tidak cukup dengan itu, pemegang Ijazah Sarjana Muda Pembedahan Pergigian ini turut mengendalikan satu lagi perniagaan iaitu portal gaya hidup, www.drirma.com.my yang menyasarkan wanita moden sebagai pembaca utama.

“Bidang kedoktoran dan seni khususnya muzik, adalah dua cabang yang berbeza, namun memberikan saya kepuasan yang tersendiri.

“Bidang kedoktoran memerlukan saya sentiasa ‘composed’ dan berpegang pada teori. Sementara seni pula, membolehkan saya menjadi seorang yang bebas dan tidak terikat.

“Muzik khususnya membenarkan saya untuk mengekpresikan diri dan emosi dalam lagu. Saya melihat muzik sebagai satu terapi jiwa buat saya,” katanya yang berkebolehan bermain piano dan mencipta lagu.

Melangkah serius dalam lapangan seni, Dr Irma tekad meneruskan impiannya dan berharap Dr Irma Entertainment boleh berdiri sebaris dengan syarikat pengurusan artis yang berjaya.

“Saya memang zero knowledge dalam bidang seni dan sudah tentunya pada awal pembabitan, saya ada juga ditipu bila saya dijanjikan benda yang tiada sedangkan sudah pun keluarkan modal dan ia telah menyebabkan saya kerugian puluhan ribu ringgit.

“Tapi ia tidak menjadikan saya putus asa dalam membangunkan syarikat dan Alhamdulillah, sekarang semua sudah berjalan lancar dan setakat ini kami sudah ada tiga artis residen dan ia akan dikembangkan lagi pada masa akan datang,” katanya.

Foto: drirma

Bercakap mengenai portal gaya hidup, www.drirma.com.my pula, ia mempunyai variasi tujuh segmen dan tidak ketinggalan Beli Online yang memberi peluang kepada pembaca mendapatkan pelbagai produk keluaran Dr Irma Skincare & Cosmetics.

“Portal ini adalah callcard di mana umum boleh melihat dan menilai sendiri apa yang diketengahkan oleh jenama DR IRMA dengan harapan ia mampu menjadi sumber rujukan dan landasan bacaan digital popular pada masa akan datang.

“Saya punya visi untuk memberi ruang kepada bakat baharu dalam dunia seni tempatan untuk ke hadapan. Selain itu, saya juga berharap portal ini mampu membantu usahawan tempatan untuk mengetengahkan jenama mereka.

“Selain itu sebagai seorang doktor, saya juga ingin berkongsi ilmu dengan masyarakat berhubung kepentingan menjaga kesihatan. Oleh itu saya amat mengalu-alukan rakan-rakan profesional untuk berkongsi ilmu kesihatan dengan umum,” katanya.

Dia berkata demikian ketika ditemui pada majlis berbuka puasa bersama anak yatim anjuran Dr Irma Entertainment yang berlangsung di D’Kayangan Steamboat & Grill, Shah Alam, baru-baru ini.

Acara meriah itu turut diserikan dengan kehadiran 20 kanak-kanak kurang bernasib baik daripada Pusat Jagaan Lambaian Kasih, Kampung Sungai Penchala, Petaling Jaya.  Dr Irma turut menyampaikan  sumbangan duit raya buat mereka.

Menghangatkan lagi suasana, persembahan nyanyian daripada Ray Asri, Jiha Akhir dan bekas finalis Mentor, AJ Azril yang juga merupakan artis naungan Dr Irma Entertainment.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

@jiha.akhir mendendangkan lagu Selamat Hari Raya . . Gambar Sekitar Majlis Berbuka puasa dengan Anak- anak Pusat Jagaan Lambaian kasih dan perasmian portal www.drirma.com.my @drirma.com.my . Terima kasih kepada semua yang hadir, rakan media, rakan radio, selebriti, teman rapat dan sahabat & keluarga. Terharu atas sokongan tanpa jemu dan sentiasa meminjamkan semangat untuk DR. IRMA terus menapak. . Penaja bersama @dkayangansteamboat Team MUA @idasani_85 Tajaan pakaian @sofearose_hq @azirun_ramly . Terima kasih kepada yang menjayakan majlis Editorial, Marketing dan production team portal, Host @shah_shamshiri Event publicist @anneaeria Bacaan doa & azan @daisyed_ Nyayian @aj_azril @ray_asri @jiha.akhir Persembahan nasyid : @pusatlambaiankasih . A&R label @drirma.entertainment @riyasuara @rizalsahimy PR label @achik9667 . Team marketing online @drirma.skincare @alimi_othman dan stokis jemputan . #drirma #drirmaentertainment #ramadhan #iftar #portal

A post shared by Dr Irma Entertainment (@drirma.entertainment) on

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

@ray_asri menyanyikan lagu Ria Hari Raya . Gambar Sekitar Majlis Berbuka puasa dengan Anak- anak Pusat Jagaan Lambaian kasih dan perasmian portal www.drirma.com.my @drirma.com.my . Terima kasih kepada semua yang hadir, rakan media, rakan radio, selebriti, teman rapat dan sahabat & keluarga. Terharu atas sokongan tanpa jemu dan sentiasa meminjamkan semangat untuk DR. IRMA terus menapak. . Penaja bersama @dkayangansteamboat Team MUA @idasani_85 Tajaan pakaian @sofearose_hq @azirun_ramly . Terima kasih kepada yang menjayakan majlis Editorial, Marketing dan production team portal, Host @shah_shamshiri Event publicist @anneaeria Bacaan doa & azan @daisyed_ Nyayian @aj_azril @ray_asri @jiha.akhir Persembahan nasyid : @pusatlambaiankasih . A&R label @drirma.entertainment @riyasuara @rizalsahimy PR label @achik9667 . Team marketing online @drirma.skincare @alimi_othman dan stokis jemputan . #drirma #drirmaentertainment #ramadhan #iftar #portal

A post shared by Dr Irma Entertainment (@drirma.entertainment) on

 

 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Gaya Hidup Fri, 9 Mar 2018

Jom Pelajari Senaman Ringkas Bagi Anda Yang Sedang Hamil. Mudah Saja!

Bagi anda yang sedang hamil, senaman antara langkah yang terbaik yang perlu dilakukan.

Gaya Hidup Thu, 20 Dec 2018
Gaya Hidup Fri, 13 Apr 2018

Awas! 8 Jenis Makanan Yang Tidak Boleh Dipanaskan Guna Microwave

Tahukah anda tidak semua jenis makanan boleh dipanaskan menggunakan microwave kerana ia akan membuatkan makanan itu kehilangan khasiatnya.

Featured Mon, 30 Sep 2019
Gaya Hidup Tue, 6 Feb 2018

Loligo Resort Hua Hin Ideal Untuk Percutian Keluarga

Hua Hin, Thailand, destinasi percutian ini memang benar tidak sepopular Bangkok, Phuket, Krabi mahupun Chiang Mai. Tetapi tahukah anda bahawa destinasi percutian pantai ini cukup menarik untuk dijelajahi.

Featured Tue, 13 Mar 2018

Apa Anda Perlu Buat Bila Duduk Berhampiran Dengan Budak Banyak Ragam Di Dalam Kapal Terbang

Menurut kajian, 37 peratus penumpang lebih sanggup duduk di sebelah orang dewasa yang berbau badan daripada duduk sebelah bayi yang menangis.

Featured Wed, 12 Feb 2020
Featured Fri, 15 May 2020
Gaya Hidup Tue, 20 Aug 2019
Acara Thu, 16 May 2019

| Live TV