Gaya Hidup By: Yanie Baharom May 29, 2019 @ 12:14pm

Dr Irma, wanita serba boleh berjiwa seni

Doktor berjiwa seni, begitulah susuk wanita dikenali sebagai Dr Irma Shida Abu Samah, 38, ini.

Mempunyai kerjaya yang cukup dihormati sebagai doktor dengan mengusahakan klinik pergigian Irma Ariandi berlokasi di Plaza Larkin, Johor Bahru selain memiliki produknya sendiri (Dr Irma Skincare & Cosmetics), namun menubuhkan syarikat Dr Irma Entertainment adalah dedikasi kecintaannya terhadap bidang seni.

Tidak cukup dengan itu, pemegang Ijazah Sarjana Muda Pembedahan Pergigian ini turut mengendalikan satu lagi perniagaan iaitu portal gaya hidup, www.drirma.com.my yang menyasarkan wanita moden sebagai pembaca utama.

“Bidang kedoktoran dan seni khususnya muzik, adalah dua cabang yang berbeza, namun memberikan saya kepuasan yang tersendiri.

“Bidang kedoktoran memerlukan saya sentiasa ‘composed’ dan berpegang pada teori. Sementara seni pula, membolehkan saya menjadi seorang yang bebas dan tidak terikat.

“Muzik khususnya membenarkan saya untuk mengekpresikan diri dan emosi dalam lagu. Saya melihat muzik sebagai satu terapi jiwa buat saya,” katanya yang berkebolehan bermain piano dan mencipta lagu.

Melangkah serius dalam lapangan seni, Dr Irma tekad meneruskan impiannya dan berharap Dr Irma Entertainment boleh berdiri sebaris dengan syarikat pengurusan artis yang berjaya.

“Saya memang zero knowledge dalam bidang seni dan sudah tentunya pada awal pembabitan, saya ada juga ditipu bila saya dijanjikan benda yang tiada sedangkan sudah pun keluarkan modal dan ia telah menyebabkan saya kerugian puluhan ribu ringgit.

“Tapi ia tidak menjadikan saya putus asa dalam membangunkan syarikat dan Alhamdulillah, sekarang semua sudah berjalan lancar dan setakat ini kami sudah ada tiga artis residen dan ia akan dikembangkan lagi pada masa akan datang,” katanya.

Foto: drirma

Bercakap mengenai portal gaya hidup, www.drirma.com.my pula, ia mempunyai variasi tujuh segmen dan tidak ketinggalan Beli Online yang memberi peluang kepada pembaca mendapatkan pelbagai produk keluaran Dr Irma Skincare & Cosmetics.

“Portal ini adalah callcard di mana umum boleh melihat dan menilai sendiri apa yang diketengahkan oleh jenama DR IRMA dengan harapan ia mampu menjadi sumber rujukan dan landasan bacaan digital popular pada masa akan datang.

“Saya punya visi untuk memberi ruang kepada bakat baharu dalam dunia seni tempatan untuk ke hadapan. Selain itu, saya juga berharap portal ini mampu membantu usahawan tempatan untuk mengetengahkan jenama mereka.

“Selain itu sebagai seorang doktor, saya juga ingin berkongsi ilmu dengan masyarakat berhubung kepentingan menjaga kesihatan. Oleh itu saya amat mengalu-alukan rakan-rakan profesional untuk berkongsi ilmu kesihatan dengan umum,” katanya.

Dia berkata demikian ketika ditemui pada majlis berbuka puasa bersama anak yatim anjuran Dr Irma Entertainment yang berlangsung di D’Kayangan Steamboat & Grill, Shah Alam, baru-baru ini.

Acara meriah itu turut diserikan dengan kehadiran 20 kanak-kanak kurang bernasib baik daripada Pusat Jagaan Lambaian Kasih, Kampung Sungai Penchala, Petaling Jaya.  Dr Irma turut menyampaikan  sumbangan duit raya buat mereka.

Menghangatkan lagi suasana, persembahan nyanyian daripada Ray Asri, Jiha Akhir dan bekas finalis Mentor, AJ Azril yang juga merupakan artis naungan Dr Irma Entertainment.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

@jiha.akhir mendendangkan lagu Selamat Hari Raya . . Gambar Sekitar Majlis Berbuka puasa dengan Anak- anak Pusat Jagaan Lambaian kasih dan perasmian portal www.drirma.com.my @drirma.com.my . Terima kasih kepada semua yang hadir, rakan media, rakan radio, selebriti, teman rapat dan sahabat & keluarga. Terharu atas sokongan tanpa jemu dan sentiasa meminjamkan semangat untuk DR. IRMA terus menapak. . Penaja bersama @dkayangansteamboat Team MUA @idasani_85 Tajaan pakaian @sofearose_hq @azirun_ramly . Terima kasih kepada yang menjayakan majlis Editorial, Marketing dan production team portal, Host @shah_shamshiri Event publicist @anneaeria Bacaan doa & azan @daisyed_ Nyayian @aj_azril @ray_asri @jiha.akhir Persembahan nasyid : @pusatlambaiankasih . A&R label @drirma.entertainment @riyasuara @rizalsahimy PR label @achik9667 . Team marketing online @drirma.skincare @alimi_othman dan stokis jemputan . #drirma #drirmaentertainment #ramadhan #iftar #portal

A post shared by Dr Irma Entertainment (@drirma.entertainment) on

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

@ray_asri menyanyikan lagu Ria Hari Raya . Gambar Sekitar Majlis Berbuka puasa dengan Anak- anak Pusat Jagaan Lambaian kasih dan perasmian portal www.drirma.com.my @drirma.com.my . Terima kasih kepada semua yang hadir, rakan media, rakan radio, selebriti, teman rapat dan sahabat & keluarga. Terharu atas sokongan tanpa jemu dan sentiasa meminjamkan semangat untuk DR. IRMA terus menapak. . Penaja bersama @dkayangansteamboat Team MUA @idasani_85 Tajaan pakaian @sofearose_hq @azirun_ramly . Terima kasih kepada yang menjayakan majlis Editorial, Marketing dan production team portal, Host @shah_shamshiri Event publicist @anneaeria Bacaan doa & azan @daisyed_ Nyayian @aj_azril @ray_asri @jiha.akhir Persembahan nasyid : @pusatlambaiankasih . A&R label @drirma.entertainment @riyasuara @rizalsahimy PR label @achik9667 . Team marketing online @drirma.skincare @alimi_othman dan stokis jemputan . #drirma #drirmaentertainment #ramadhan #iftar #portal

A post shared by Dr Irma Entertainment (@drirma.entertainment) on

 

 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Wed, 5 Sep 2018

5 Kesan Buruk Jika Anda Kerap Tengok Handphone Sebelum Tidur

Telefon bimbit akan mengeluarkan sejenis cahaya biru yang boleh merosakkan mata.

Acara Fri, 1 Mar 2019
Acara Tue, 26 Mar 2019
Featured Tue, 13 Mar 2018

Resepi Mudah Chocolate Mug Cake. Siap Dalam Masa 2 Minit!

Anda penggemar kek coklat tetapi tidak tahu cara nak buat? Kami akan kongsikan resepi paling cepat dan mudah untuk anda lakukan di rumah.

Featured Fri, 1 Mar 2019
Gaya Hidup Thu, 24 May 2018

Cara Anda Membalut Hadiah Sama Saja Dari Dulu? Cuba 5 Teknik Lebih Kreatif Ini

Bukan penerima hadiah itu saja, orang lain pun pasti akan rasa kagum dengan kebolehan anda.

Gaya Hidup Tue, 6 Mar 2018

Bukan Seperti Typical Kafe Yang Lain, Kafe Lads & Lassies Beri Anda Sejuta Kelainan!

Melangkah masuk ke Lads & Lassies, sepertinya berada dalam kebanyakan kafe di Eropah. Suasana ‘laid back’, berlatarkan seleksi irama popular  lagu-lagu Barat era 90-an, terasa tenang.

Kafe dua tingkat terdapat salon rambut di aras atas itu, turut terdapat sudut bacaan.  Naskah seperti novel dan biografi membabitkan tokoh-tokoh dunia selain tulisan mengenai penyiasatan dan perundangan, memenuhi rak-rak buku.

Featured Fri, 13 Dec 2019
Gaya Hidup Thu, 15 Feb 2018

Walaupun Anda Score Subjek Geografi, 6 Negara Ini Mungkin Anda Tak Tahu

Dalam 193 (mengikut daftar PBB) negara yang ada di dunia ini, berapa banyak negara yang anda tahu? Kalau anda boleh score dalam subjek Geografi pun, rasanya masih ramai yang tidak dapat senaraikan kesemua 193 buah negara itu. Lebih –lebih lagi negara yang kecil.

Gaya Hidup Wed, 3 Oct 2018

5 Cara Terbaik Untuk Lupakan Kekasih Lama Selepas Breakup

Kalau lama-lama merana, kualiti hidup anda akan terjejas.

| Live TV