Gaya Hidup By: Yanie Baharom August 6, 2018 @ 5:00pm

Siapa Bilang Rambut Beruban Tidak Menawan?

Uban baru sehelai dua, paniknya macam dunia sudah hendak kiamat. Namun, begitulah segelintir reaksi wanita yang payah untuk menerima hakikat lanjut usia menerusi tanda-tanda seperti uban dan kedutan wajah.

Bagi kelompok wanita yang terlalu obses dengan kecantikan, mereka sanggup melakukan apa saja. Mengunjungi salon dan mewarnakan rambut kepada warna hitam atau blonde, dianggap penawar bagi masalah fobia tua ini.

Foto: Pinterest

Ironinya rambut bertukar warna kepada putih, bukan sesuatu yang diinginkan, khususnya bagi masyarakat Asia, yang lazimnya berambut hitam.

Itu petanda, usia semakin menginjak. Biarpun segelintir individu melihat kehadirannya sebagai lambang kebijaksanaan atau kepemimpinan, ramai melihatnya menjejaskan penampilan diri.

Foto: Bloomberg

Uban ibarat igauan ngeri lebih-lebih bagi wanita yang melihat rambut sebagai mahkota kebanggaan, perlu tampak menarik, menawan.

Berbeza pula keadaannya bagi masyarakat antarabangsa khususnya di kalangan selebriti Hollywood. Mereka berbangga dengan rambut putih sehinggakan ramai yang memilih putih umpama uban untuk kelihatan unik dan bertambah memukau bila dipadankan dengan sentuhan solekan majis serta busana anggun.

Foto: Us Weekly

Mereka cukup berkeyakinan melangkah di hadapan lensa kamera dalam pelbagai acara berprestij. Antara selebriti Hollywood cukup menawan dengan stail rambut uban walaupun sebahagian mereka masih muda adalah Kim Kardashian dan adiknya, Kylie Jenner, Chloe Grace Moretz, Jamie Lee Curtis, Blythe Danner, Helen Mirren, Rihanna, Kate Moss, Nicole Kidman, Lady Gaga serta Gwen Stefani.

Pendek kata, uban tidak membuat anda kelihatan tua sebenarnya atau menghakis kecantikan anda. Apa yang paling penting adalah wanita harus menerima dengan lapang dada peningkatan usia dan sentiasa prihatin akan kesihatan diri untuk kekal sihat, cergas, cantik dan menawan. 

Foto: Variety

Sumber: Laman Seri

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Acara Mon, 15 Jul 2019

ABPBH 32 sedia pelbagai acara untuk peminat seni

BH dekati pembaca yang setia menyokong ABPBH

Gaya Hidup Fri, 20 Jul 2018

18 Cara Elak Iritasi Dan Jangkitan Akibat Memakai Kanta Lekap

Pemakai kanta lekap mesti berhati-hati terutamanya apabila mengenakan solekan pada mata.

Featured Wed, 30 May 2018

Biarpun Sibuk Shooting, Ia Bukan Alasan Emma Maembong Tidak Berpuasa!

Jom semak tip sahur dan cara pelakon yang popular menerusi drama “Kau Yang Terindah” ini kekal bertenaga di set penggambaran.

Gaya Hidup Mon, 12 Nov 2018

Menurut Kajian, Pelajar Malaysia Paling Hormat Kepada Pengetua Berbanding 35 Negara Lain

Rakyat Malaysia memang mempunyai nilai sahsiah yang baik!

Gaya Hidup Tue, 2 Jul 2019

Bosan bersenam berseorangan?

Tidak kiralah bersama Encik Suami atau ‘BFF’, aktiviti senaman anda pasti lebih menyeronokkan.

Featured Wed, 17 Jan 2018

8 Tip Diet Imran Ajmain

Penyanyi yang popular dengan lagu Seribu Tahun, Imran Ajmain berkongsi kejayaan menurunkan berat badan daripada 129 kilogram ke 110 kilogram dalam masa 5 bulan. Jelas Imran dia melakukan secara perlahan kerana tidak mahu terlalu memaksa […]

Gaya Hidup Fri, 18 Jan 2019

Menangi 1,000 telekung Siti Khadijah secara percuma

Peneraju fesyen telekung lancar laman sesawang mini dan produk baharu

Gaya Hidup Sat, 3 Nov 2018

Ini Cara Nak Cuci Kain Buruk Untuk Nampak Macam Baru Beli

Sekali cuci nampak macam baru beli!

Featured Mon, 24 Feb 2020
Featured Tue, 13 Mar 2018

Apa Anda Perlu Buat Bila Duduk Berhampiran Dengan Budak Banyak Ragam Di Dalam Kapal Terbang

Menurut kajian, 37 peratus penumpang lebih sanggup duduk di sebelah orang dewasa yang berbau badan daripada duduk sebelah bayi yang menangis.

| Live TV