Gaya Hidup By: Yanie Baharom August 6, 2018 @ 5:00pm

Siapa Bilang Rambut Beruban Tidak Menawan?

Uban baru sehelai dua, paniknya macam dunia sudah hendak kiamat. Namun, begitulah segelintir reaksi wanita yang payah untuk menerima hakikat lanjut usia menerusi tanda-tanda seperti uban dan kedutan wajah.

Bagi kelompok wanita yang terlalu obses dengan kecantikan, mereka sanggup melakukan apa saja. Mengunjungi salon dan mewarnakan rambut kepada warna hitam atau blonde, dianggap penawar bagi masalah fobia tua ini.

Foto: Pinterest

Ironinya rambut bertukar warna kepada putih, bukan sesuatu yang diinginkan, khususnya bagi masyarakat Asia, yang lazimnya berambut hitam.

Itu petanda, usia semakin menginjak. Biarpun segelintir individu melihat kehadirannya sebagai lambang kebijaksanaan atau kepemimpinan, ramai melihatnya menjejaskan penampilan diri.

Foto: Bloomberg

Uban ibarat igauan ngeri lebih-lebih bagi wanita yang melihat rambut sebagai mahkota kebanggaan, perlu tampak menarik, menawan.

Berbeza pula keadaannya bagi masyarakat antarabangsa khususnya di kalangan selebriti Hollywood. Mereka berbangga dengan rambut putih sehinggakan ramai yang memilih putih umpama uban untuk kelihatan unik dan bertambah memukau bila dipadankan dengan sentuhan solekan majis serta busana anggun.

Foto: Us Weekly

Mereka cukup berkeyakinan melangkah di hadapan lensa kamera dalam pelbagai acara berprestij. Antara selebriti Hollywood cukup menawan dengan stail rambut uban walaupun sebahagian mereka masih muda adalah Kim Kardashian dan adiknya, Kylie Jenner, Chloe Grace Moretz, Jamie Lee Curtis, Blythe Danner, Helen Mirren, Rihanna, Kate Moss, Nicole Kidman, Lady Gaga serta Gwen Stefani.

Pendek kata, uban tidak membuat anda kelihatan tua sebenarnya atau menghakis kecantikan anda. Apa yang paling penting adalah wanita harus menerima dengan lapang dada peningkatan usia dan sentiasa prihatin akan kesihatan diri untuk kekal sihat, cergas, cantik dan menawan. 

Foto: Variety

Sumber: Laman Seri

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Wed, 10 Jan 2018

10 sebab travel buat anda lebih bahagia

Berkembangnya syarikat penerbangan tambang murah Air Asia membuatkan travel perlahan-lahan menjadi satu budaya dan gaya hidup masyarakat kita. Sama ada bercuti untuk bertemu keluarga di kampung, atau melepaskan lelah kerja seketika, travel sebenarnya bermanfaat kepada […]

Gaya Hidup Thu, 8 Nov 2018

Kasut Kahwin Paling Mahal Bernilai RM5 Juta. Cipta Book Of Records!

Kasut ini dicipta untuk dipakai oleh seseorang!

Gaya Hidup Tue, 11 Dec 2018

Pujuk Isteri Dengan Mesej Lucu, Confirm Hati Yang Mendidih Tak Jadi Marah!

Mesej jiwang karat dan lucu boleh bikin hati wanita berbunga-bunga!

Gaya Hidup Wed, 17 Jan 2018

Tabiat Yang Boleh Merosakkan Minda

Kita semua ingin bahagia. Tanpa sedar, meskipun selalu mahu sentiasa bahagia, kita mengulangi tabiat tidak sihat yang menghalang mencapai kebahagiaan. Ironi kan? Ini tabiat yang boleh merosakkan minda yang MESTI dihindari: 1) Berhenti mengeluh tentang […]

Gaya Hidup Tue, 25 Sep 2018
Gaya Hidup Tue, 3 Dec 2019

Seni Meraikan Tetamu Jadikan Anda Tuan Rumah Disenangi

Tetapkan atur cara, pasti majlis meriah dan sempurna!

Featured Thu, 23 Apr 2020

“Yang duduk di bandar nak balik ke kampung tak boleh…tidak boleh,” – Ismail Sabri

Tolonglah jangan galak sangat nak balik kampung masa Ramadan ni

Gaya Hidup Mon, 29 Jan 2018

Berbuat Baik Panjangkan Usia

Menghulurkan tangan membantu mereka yang memerlukan bukan sahaja sesuatu yang mulia, malahan boleh memanjangkan usia juga, menurut satu kajian.

Featured Mon, 13 Aug 2018

| Live TV