Gaya Hidup By: Yanie Baharom August 6, 2018 @ 5:00pm

Siapa Bilang Rambut Beruban Tidak Menawan?

Uban baru sehelai dua, paniknya macam dunia sudah hendak kiamat. Namun, begitulah segelintir reaksi wanita yang payah untuk menerima hakikat lanjut usia menerusi tanda-tanda seperti uban dan kedutan wajah.

Bagi kelompok wanita yang terlalu obses dengan kecantikan, mereka sanggup melakukan apa saja. Mengunjungi salon dan mewarnakan rambut kepada warna hitam atau blonde, dianggap penawar bagi masalah fobia tua ini.

Foto: Pinterest

Ironinya rambut bertukar warna kepada putih, bukan sesuatu yang diinginkan, khususnya bagi masyarakat Asia, yang lazimnya berambut hitam.

Itu petanda, usia semakin menginjak. Biarpun segelintir individu melihat kehadirannya sebagai lambang kebijaksanaan atau kepemimpinan, ramai melihatnya menjejaskan penampilan diri.

Foto: Bloomberg

Uban ibarat igauan ngeri lebih-lebih bagi wanita yang melihat rambut sebagai mahkota kebanggaan, perlu tampak menarik, menawan.

Berbeza pula keadaannya bagi masyarakat antarabangsa khususnya di kalangan selebriti Hollywood. Mereka berbangga dengan rambut putih sehinggakan ramai yang memilih putih umpama uban untuk kelihatan unik dan bertambah memukau bila dipadankan dengan sentuhan solekan majis serta busana anggun.

Foto: Us Weekly

Mereka cukup berkeyakinan melangkah di hadapan lensa kamera dalam pelbagai acara berprestij. Antara selebriti Hollywood cukup menawan dengan stail rambut uban walaupun sebahagian mereka masih muda adalah Kim Kardashian dan adiknya, Kylie Jenner, Chloe Grace Moretz, Jamie Lee Curtis, Blythe Danner, Helen Mirren, Rihanna, Kate Moss, Nicole Kidman, Lady Gaga serta Gwen Stefani.

Pendek kata, uban tidak membuat anda kelihatan tua sebenarnya atau menghakis kecantikan anda. Apa yang paling penting adalah wanita harus menerima dengan lapang dada peningkatan usia dan sentiasa prihatin akan kesihatan diri untuk kekal sihat, cergas, cantik dan menawan. 

Foto: Variety

Sumber: Laman Seri

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Gaya Hidup Thu, 11 Jul 2019
Gaya Hidup Wed, 9 May 2018

Ikuti Tip-Tip Ini Jika Anda Selalu Menggunakan Komputer, No. 3 Paling Penting!

Tak kiralah penggunaan desktop atau laptop, tip-tip atau hack ini memang khas untuk anda.

Gaya Hidup Mon, 4 Jun 2018

Ini Cara Nak Hilangkan Bintik Hitam Pada Baju, Mudah Saja!

Jangan dibuang baju yang ada bintik hitam. Sebaliknya ikuti cara ini untuk menghilangkannya.

Acara Sat, 14 Dec 2019

Jurusolek, pintu gerbang untuk menjadi usahawan kosmetik

Langkah kecil yang boleh menguntunkan jika kena gayanya

Gaya Hidup Thu, 20 Sep 2018

Suka Bermonolog Sendirian Sering Dianggap Gila Walhal…

Kajian menunjukkan bahawa golongan genius suka bermonolog dengan diri  sendiri.

Gaya Hidup Mon, 22 Jul 2019
Gaya Hidup Tue, 6 Mar 2018

Bukan Seperti Typical Kafe Yang Lain, Kafe Lads & Lassies Beri Anda Sejuta Kelainan!

Melangkah masuk ke Lads & Lassies, sepertinya berada dalam kebanyakan kafe di Eropah. Suasana ‘laid back’, berlatarkan seleksi irama popular  lagu-lagu Barat era 90-an, terasa tenang.

Kafe dua tingkat terdapat salon rambut di aras atas itu, turut terdapat sudut bacaan.  Naskah seperti novel dan biografi membabitkan tokoh-tokoh dunia selain tulisan mengenai penyiasatan dan perundangan, memenuhi rak-rak buku.

Featured Tue, 28 May 2019

Prestasi pekerja wanita menurun ketika berada di dalam pejabat yang terlalu sejuk – kajian

Minda mereka terbukti lebih produktif jika suhu pejabat lebih tinggi.

Gaya Hidup Mon, 8 Jan 2018

Nak Tahu Anda Sihat Atau Tak, Ini 6 Warna Darah Haid Yang Anda Kena Pantau

Setiap bulan, apa yang selalu wanita akan tertunggu-tunggu? Sudah semestinya kitaran haid untuk sampai betul tak? Kalau haid tak sampai pada masa yang sepatutnya, risau juga dibuatnya. Tetapi, tahukah anda bahawa warna darah haid kita […]

| Live TV