Hiburan By: Del14 October 14, 2019 @ 2:18pm

Asyik Kena Buli Je, Haneesya Lancar Kempen…

Ingin membuka mata masyarakat tentang isu buli, lebih-lebih lagi Buli Siber atau Cyberbully, model dan pelakon baharu, Haneesya Hanee bersama ibunya, Nor Sakuraneeda terpanggil untuk melancarkan kempen Say No To Bully dan Say No To Cyberbully yang dilancarkan oleh Presiden Persatuan Pengguna Siber Malaysia, tuan Siraj Jalil. 

Sejak insiden kemenangan Dewi Remajanya ditarik balik kerana videonya sedang berparti liar tular di media sosial tahun lepas, Haneesya kerap menerima kecaman dan cemuhan dari netizen dan ada sahaja yang diperkatakan tentang dirinya.

Baca: Gelaran Dewi Remaja 2018/2019 Bukan Milik Haneesya Lagi;

Baca: ’Beri Kami Masa, Peluang Perbaiki Kesilapan’- Ibu Haneesya Hanee Mohon Netizen Henti Tohmahan

Berkulit hitam manis, Haneesya atau nama penuhnya Sharifah Haneesya Sayed Sahlan selalu dipersenda kerana warna kulitnya sehingga ada yang menggelarkannya ‘boba’.

Baca: Alahai Lepas Warna Kulit, Lutut Haneesya Hanee Pula Dikecam! 

Kempen yang dilancarkan ini bertujuan untuk memberi kesedaran kepada masyarakat bahawa ianya adalah masalah yang serius yang boleh menjatuhkan air muka dan maruah seseorang apabila kekurangan dan kelemahan diri sentiasa dipersenda.

“Semakin hari, saya lihat isu itu semakin serius dan saya juga tidak terlepas daripada menjadi mangsa apabila terus dibuli, termasuk mempersenda fizikal.  Apabila saya berani bersuara, ramai yang mula berkongsi pengalaman masing-masing.

“Saya terfikir mengapa tidak saya manfaatkan pengaruh dan platform yang ada untuk sesuatu yang berfaedah.  Saya lakukan ini bukan semata-mata untuk diri, sebaliknya ia adalah tanggungjawab sosial saya sebagai selebriti.

“Ia secara tidak langsung membuka mata umum terhadap peranan selebriti kerana kami juga mampu menyumbang sesuatu untuk kesejahteraan masyarakat,” katanya. 

Memetik laporan BH Online,  kempen tersebut dilancarkan di padang kawasan perumahannya di Pudu Ulu, Cheras di mana majlis kesyukuran dan doa selamat juga diadakan sempena kemenangan Haneesya sebagai Artis Baharu Wanita Popular ABPBH Ke-32 baru-baru ini. 

Menurut Haneesya lagi kempen ini akan dijalankan secara berterusan dan ia bukan sekadar ‘melepaskan batuk di tangga’.  Yang penting, dia berharap kempen ini mampu memberi impak berpanjangan dan berfungsi sebagai langkah permulaan untuk mengubah mentaliti masyarakat walaupun mungkin pada awalnya, hanya sebilangan kecil sahaja yang sedar.

Sememangnya kes buli ini semakin menular di kalangan masyarakat.  Bukan sahaja kita kerap membaca tentang kematian akibat kes buli di sekolah dan sebagainya,  kita juga patut ambil kisah tentang trauma yang tidak dapat dilihat yang dihadapi mangsa buli  seperti depresi dan kemurungan, terutama sekali kepada mereka yang tidak mempunyai sokongan padu dari keluarga atau teman-teman. 

Untungnya Haneesya kerana sentiasa mendapat kekuatan dan sokongan dari ibu, yang menjadi tunggak dalam hidupnya.  

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Wed, 17 Jun 2020

Cukup Sayu, Cucu Bagi Bantuan CPR Demi Selamatkan Nenek Dijangkiti Covid-19

Semoga yang baik-baik sahaja buat keluarga pemuda ini.

Featured Thu, 14 Apr 2022
Featured Thu, 4 Aug 2022

Janna Nick Terima Komen L*cah Gara-Gara Tayang Gambar Betis

Yang kutuk kata betis atlet tu jahat eh!

Featured Tue, 23 Nov 2021
Hiburan Thu, 7 Feb 2019

Peminat Ajak Kahwin, Apa Agaknya Respon Jennie BLACKPINK?

Kejadian ini berlaku ketika Jennie sedang menikmati minuman di tepi pentas, seorang peminatnya menjerit mengajaknya untuk berkahwin.

Hiburan Mon, 17 Dec 2018
Events Thu, 7 Mar 2019
Hiburan Wed, 16 Jan 2019

| Live TV