Featured By: Salma Syahbuddin November 14, 2021 @ 10:19am

Janna & Dini Jadi Kim K & Squid Game, ‘Ikan Paus’ Syamel, Apa Kena Dengan Fesyen Aina Abdul? – Jom Baca Corat-Coret Sepanjang ABPBH 34!

Masih mengekalkan konsep norma baharu, Anugerah Bintang Popular Berita Harian Ke-34 (ABPBH 34) telahpun melabuhkan tirainya pada malam tadi dengan suasana yang cukup meriah walaupun tanpa kehadiran penonton.

Diserikan dengan persembahan pembukaan malam anugerah dengan kehadiran artis popular tanah air, pastinya ABPBH 34 kali ini tampil dengan semangat baru.

Justeru itu, masih tidak terlambat rasanya untuk Xtra mengucapkan syabas dan tahniah buat semua pemenang terutamanya kepada Janna Nick kerana berjaya membawa pulang gelaran Bintang Paling Popular Berita Harian ke-34 dengan jumlah undian sebanyak 86,374,777 undian. Wow!

Berlangsung di Pusat Dagangan Dunia Kuala Lumpur (WTC), ABPBH 34 kali ini membariskan 14 kategori utama, satu kategori khas dan enam kategori online.

Dengan tema #KITABERSAMA, jom kita throwback semula corat-coret sepanjang ABPBH Ke- 34!

1. Peminat wish Dolla pakai gaun di karpet merah? Tapi, hakikatnya…

Kumpulan wanita sensasi Malaysia, Dolla yang dianggotai oleh empat orang gadis ini tidak lari daripada menerima jolokan Blackpink Malaysia. Walaupun tidak beraksi di pentas ABPBH 34 kali ini, Dolla bagaimanapun tidak menghampakan peminat-peminatnya kerana membawa pulang anugerah Artis Baharu Wanita Popular #ABPBH34.

Namun begitu, lain pula ceritanya apabila netizen berharap kali ini Dolla tampil anggun dengan mengenakan gaun pada karpet merah ABPBH 34 semalam.

2. Next Level! Aina Abdul  The Next Mummy Didie Alias & Biar betul seluar trek buat lilit kepala?

Penyanyi bersuara lunak, Aina Abdul juga antara artis yang sering menjadi perhatian peminat tiap kali anugerah berlangsung.

Kalau tahun lalu, Aina disama kan dengan ais krim, kali ini lain pula ceritanya. Tampil dengan busana berwarna hitam berbentuk bunga di bahagian kepala persis bunga di Karpet Merah ABPBH 34 malam tadi,  netizen melabelkan fesyen yang digayakan Aina ini semestinya next level!

Malah, ada netizen tampil dengan idea kreatif menggunakan bakul dan periuk berwarna hitam sama seperti fesyen yang tunjukkan penyanyi berusia 28 tahun ini.

 

3. Ikon! Nabila Huda disamakan dengan watak Disney, Pocahontas

Kali ini, Nabila Huda atau lebih mesra dengan panggilan Abil, tampil dengan penuh menawan bertemakan, klasik, moden dan mid-glam pada ABPBH 34 sehingga ada yang menyamakannya dengan karakter terkenal, Pocahontas.

Jadi tidak hairanlah sekiranya pelakon dan pengacara berbakat ini digelar ikon fesyen dalam kalangan peminat dan juga rakan- rakan artis.

4. Augmented Reality (AR) dianggap tidak relevan & mengarut!

Semestinya dalam corat-coret kita kali ini, bukan sahaja pakaian artis, lagu, suara, malah isu teknikal juga antara yang menjadi topik pilihan netizen kita. Ini termasuklah, isu berkenaan Augmented Reality (AR).

AR adalah sejenis unsur digital langsung yang anda lihat pada skrin televisyen. Sebagai contoh, ikan paus yang timbul ketika Syamel membuat persembahan menerusi lagu Salam Terakhir.

Rata-rata penonton yang melihat persembahan tersebut di ABPBH 34 malam tadi kurang berpuas hati dengan pemilihan grafik AR yang digunakan.

Haa, kalau nak tahu dengan lebih lanjut apa itu AR, jom check this out!

 5. Awal Ashaari & BTS?

Kehadiran Awal Ashaari dan isteri, Scha Alyahya sebagai penyampai pada malam ABPBH 34 juga antara yang menarik perhatian netizen.

Mana taknya, baju berjenama mewah yang Awal gayakan turut disamakan dengan ahli kumpulan Kpop terkenal BTS, J Hope.

6. Who wear it better? Haqiem Rusli & Dolla pun kena!

Nampaknya kali ini, pemenang anugerah Penyanyi Lelaki Popular, Haqiem Rusli dan ahli kumpulan Dolla juga tidak terlepas menjadi ‘mangsa’ netizen.

Ini kerana, kedua-duanya dilihat memakai ‘aksesori’ yang sama pada majlis anugerah berprestij malam tadi.

 

7. Gabungan Squid Game & gaya ala Kim Kardashian di Met Gala, Janna Nick ‘buat’ hal!

Walaupun pengacara, penyanyi dan pelakon, Janna Nick dinobatkan sebagai pemenang ABPBH 34, namun itu bukan alasan untuk beliau dan teman lelaki terlepas dari menjadi ‘bahan’ usikan netizen.

Tampil dengan busana persis model antarabangsa, Kim Kardashian disamping teman lelaki, pelakon Dini Schatzmann yang turut memakai penutup muka seakan-akan karakter di dalam filem Korea popular, Squid Game, pasangan ini nampaknya masih menjadi topik perbualan hangat dalam kalangan netizen.

Al-maklumlah, ramai yang terkejut dan mempersoalkan Janna Nick tampak berisi dan wajah kelihatan seakan-akan bengkak. Betul ke? Tak baik netizen ni!

Bukan itu sahaja, netizen turut mempertikaikan jumlah undi yang diperolehinya memandangkan penduduk Malaysia adalah kurang daripada jumlah undian yang diterima Bintang Paling Popular ini iaitu sebanyak 86,374,777 undian.

8. Persembahan Anuar Zain paling ditunggu-tunggu

 

Semestinya, persembahan yang paling ditunggu-tunggu oleh kebanyakan penonton dan netizen adalah persembahan daripada penyanyi berkelas A iaitu Anuar Zain.

Walaupun hanya menyampaikan sebuah lagu, namun persembahan Anuar dianggap sebagai penyeri malam anugerah berkenaan.

Apapun, sekalung penghargaan dan ucapan tahniah diucapkan kepada semua pemenang ABPBH 34! #KITABERSAMA

 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Fri, 13 Apr 2018

Khloe Kardashian is Upset at Tristan Thompson Cheating Allegations

How could anyone cheat on their pregnant partner?!

Hiburan Fri, 27 Jul 2018

Charlie’s Angels 3 Lebih Moden?

Siri terbaru Charlie’s Angels ini menandakan era baru Hollywood yang semakin mempercayai bakat golongan wanita untuk mengarah filem berbajet besar dan mempromosikan kepelbagaian kaum kerana Scott berketurunan India manakala Balinska pula ialah aktres berdarah campuran.

Hiburan Tue, 10 Sep 2019

Tomok Belum Berani Beritahu Anak-Anak….

“Kalau betul dapat jemputan dari Istana, kami sekeluarga pasti gembira dan itu adalah rezeki anak-anak,” kata penyanyi dan komposer, Tomok selepas video ucapan dan nyanyian Hari Jadi daripada anak-anaknya, Arrian Akid, 8, dan Andrashah Iman, […]

Featured Fri, 24 Aug 2018

Malas Bersenam? Hidu Jenis Makanan Ini Sekerap Mungkin Untuk Dapatkan Tubuh Idaman Anda

Menghidu epal hijau dan pisang dipercayai mampu membantu anda mengurangkan selera makan.

Hiburan Sun, 19 Nov 2017

Pelakon Mengaku Dialah Individu Ditahan Polis Akibat Kesalahan Dadah

Nadzmi mendakwa dia terperangkap sehingga ditahan kerana terlalu mempercayai rakan baiknya.

Events Wed, 24 Apr 2019

「马来西亚音乐周」齐集本地品牌和唱作人!推广本地原创好音乐

「马来西亚音乐周」齐集本地品牌和唱作人!长达7天的音乐活动获旅游部支持,冀增加本地品牌今年的额外收入5000万令吉。

Hiburan Mon, 4 Feb 2019

Pentas Macam Pelamin Kahwin, Sufian Suhaimi Nafi Sindir Sesiapa

Mana ada perli lah, Pian menghayati lagu je pun, sebab tu lah…

Events Fri, 1 Nov 2019

《了不起的Z世代》获颁 ASK2019「最佳实境节目」

由叶剑锋主持的八度空间《了不起的Z世代》成功脱颖而出,获颁 「ASK2019」最佳实境节目。

Featured Tue, 16 Mar 2021

| Live TV