Featured By: Salma Syahbuddin March 4, 2023 @ 1:48pm

“Padam Kenyataan & Mohon Maaf Secara Terbuka” – Pengarah Filem Kontroversi Nafi Mentega Terbang Persenda Agama Islam

Penerbit, pengarah dan penulis skrip filem kontroversi, Mentega Terbang mengemukakan notis tuntutan kepada penulis, Zabidi Mohamed supaya memadam kenyataan yang mengaitkan filem itu sebagai mempermainkan dan mempersenda agama Islam.

Pengarah dan penulis skripnya, Mohd Khairi Anwar Jailani menerusi hantaran di Instagramnya pada Jumaat berkata, tindakan itu diambil susulan penulisan Zabidi di ruangan Facebooknya  mendakwa Mentega Terbang sebagai filem menghina, meremeh, merendah-rendahkan, memperleceh, menodai dan mempersendakan agama Islam.

“Kami merujuk kepada kenyataan-kenyataan dibuat Zabidi Mohamed di laman Facebooknya masing-masing pada tarikh 25 Februari, 2 Mac dan 3 Mac yang tersebar secara meluas sejak beberapa hari lalu.

“Kami dengan tegas menafikan sebarang dan semua bentuk dakwaan bahawa filem Mentega Terbang sama sekali berusaha untuk menghujat, mengkufur dan berhasrat untuk mewujudkan budaya murtad dalam kalangan orang Islam seperti didakwa Zabidi,” katanya dalam satu kenyataan yang disiarkan di IG @mentegaterbangmovie.

 

Selan itu, terdapat empat lagi individu yang terlibat dalam penghasilan filem Mentega Terbang  turut menafikan semua bentuk dakwaan bahawa filem itu sama sekali berusaha untuk menghujat, mengkufur dan berhasrat untuk mewujudkan budaya murtad dalam kalangan orang Islam seperti didakwa Zabidi.

Terdahulu, Zabidi menerusi hantaran dalam Facebook (FB) bertarikh 25 Februari lalu menyatakan: “Filem ini menghina, meremeh, merendah-rendahkan, menodai dan mempersenda Islam secara terang-terangan (blasphemy).”

Dan pada hantaran bertarikh 2 Mac lalu, Zabidi menyatakan: “Saya sudah menontonnya hingga habis dan dapatan saya filem ini secara terang-terangan dan buka lagi secara halus atau ‘subtext’ adalah satu usaha terancang untuk memurtadkan umat Islam di Malaysia dan sasaran adalah remaja sekolah.”

Terdahulu, filem berdurasi sejam 45 minit itu menjadi bualan hangat kerana mengandungi babak seorang bapa yang berfikiran terbuka apabila tidak menghalang anaknya memilih agama yang hendak dianuti.

 

Sumber: Instagram, Harian Metro

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Hari Ini Fri, 15 May 2020

Tarikh Lihat Anak Bulan Syawal Pada 22 Mei Ini

Tarikh melihat anak bulan Syawal telah ditetapkan pada pada petang Jumaat 22 Mei ini  bersamaan 29 Ramadan 1441 Hijrah di 15 lokasi terpilih di seluruh negara. Kenyataan ini telah dikeluarkan oleh  Pejabat Penyimpan Mohor Besar […]

Trending Fri, 22 Jan 2021
Hiburan Thu, 4 Jan 2018

DAYANG NURFAIZAH TERUJA WALAUPUN NERVOUS. TAHNIAH!

Dayang turut menyanyikan 25 buah lagu termasuklah lagu-lagu hit nya yang terdahulu seperti, Seandainya Masih Ada Cinta, Erti Hidup, Kembalilah Sayang, Dayang Sayang Kamu, dan banyak lagi. 

Trending Sun, 3 Jan 2021
Featured Sun, 7 May 2023
Trending Tue, 11 Sep 2018

Netizens Grieve Death of Char Kuey Teow Cook Aunty Gemok

Who’s gonna cook the delicious char kuey teow now? 🙁

Featured Tue, 4 Feb 2020
Featured Tue, 12 Oct 2021
Featured Fri, 7 Oct 2022