Featured By: Salma Syahbuddin March 4, 2023 @ 1:48pm

“Padam Kenyataan & Mohon Maaf Secara Terbuka” – Pengarah Filem Kontroversi Nafi Mentega Terbang Persenda Agama Islam

Penerbit, pengarah dan penulis skrip filem kontroversi, Mentega Terbang mengemukakan notis tuntutan kepada penulis, Zabidi Mohamed supaya memadam kenyataan yang mengaitkan filem itu sebagai mempermainkan dan mempersenda agama Islam.

Pengarah dan penulis skripnya, Mohd Khairi Anwar Jailani menerusi hantaran di Instagramnya pada Jumaat berkata, tindakan itu diambil susulan penulisan Zabidi di ruangan Facebooknya  mendakwa Mentega Terbang sebagai filem menghina, meremeh, merendah-rendahkan, memperleceh, menodai dan mempersendakan agama Islam.

“Kami merujuk kepada kenyataan-kenyataan dibuat Zabidi Mohamed di laman Facebooknya masing-masing pada tarikh 25 Februari, 2 Mac dan 3 Mac yang tersebar secara meluas sejak beberapa hari lalu.

“Kami dengan tegas menafikan sebarang dan semua bentuk dakwaan bahawa filem Mentega Terbang sama sekali berusaha untuk menghujat, mengkufur dan berhasrat untuk mewujudkan budaya murtad dalam kalangan orang Islam seperti didakwa Zabidi,” katanya dalam satu kenyataan yang disiarkan di IG @mentegaterbangmovie.

 

Selan itu, terdapat empat lagi individu yang terlibat dalam penghasilan filem Mentega Terbang  turut menafikan semua bentuk dakwaan bahawa filem itu sama sekali berusaha untuk menghujat, mengkufur dan berhasrat untuk mewujudkan budaya murtad dalam kalangan orang Islam seperti didakwa Zabidi.

Terdahulu, Zabidi menerusi hantaran dalam Facebook (FB) bertarikh 25 Februari lalu menyatakan: “Filem ini menghina, meremeh, merendah-rendahkan, menodai dan mempersenda Islam secara terang-terangan (blasphemy).”

Dan pada hantaran bertarikh 2 Mac lalu, Zabidi menyatakan: “Saya sudah menontonnya hingga habis dan dapatan saya filem ini secara terang-terangan dan buka lagi secara halus atau ‘subtext’ adalah satu usaha terancang untuk memurtadkan umat Islam di Malaysia dan sasaran adalah remaja sekolah.”

Terdahulu, filem berdurasi sejam 45 minit itu menjadi bualan hangat kerana mengandungi babak seorang bapa yang berfikiran terbuka apabila tidak menghalang anaknya memilih agama yang hendak dianuti.

 

Sumber: Instagram, Harian Metro

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Tue, 15 May 2018

Rumit! Armin Pasang Syarat Untuk Cerai

Saya bersetuju untuk bercerai dengan baik tetapi dengan syarat saya dibenarkan untuk bertemu anak-anak saya…

Hiburan Mon, 28 Jan 2019

‘Hello, Boleh Saya Bantu?’ -Zaaim Rindu Kerja Kedai Fast Food

Wah…seronok lah pelanggan bila pesanan diambil daripada sang Juara pula tu!

Trending Thu, 4 Nov 2021

“Dia Tak Putus Asa Walau Kena Reject… Berani Jumpa Family Saya” – Usop Selamat Bertunang Dengan Gadis Pilihan

Penyanyi Usop atau nama sebenarnya Muhamad Saiful Naim Mohd Noor, 24, selamat mengikat tali pertunangan dengan gadis yang berasal dari Sungai Dua, Pulau Pinang, Nur Fatihah Md Hashim, 25. Majlis pertunangan yang diadakan secara tertutup

Hiburan Tue, 3 Jul 2018

Siti Nordiana Terpaksa Berkorban Masa Rehatnya Demi…

Tuah ayam nampak di kaki, tuah manusia siapa yang tahu. Begitulah hidup sebagai seorang anak seni. Selagi masih ada tawaran maka mereka akan sedaya upaya merebut peluang untuk memenuhi kehendak pengarah ataupun penerbit

Hiburan Mon, 15 Oct 2018

One FM「唱K大聚会」圆满落幕!

One FM「唱K大聚会」圆满落幕!活动当天送出了总值超过一万令吉的奖金奖品,让出席的听众朋友个个满载而归。

Featured Sun, 14 Mar 2021
Hiburan Tue, 17 Apr 2018

Gambar Sekitar Majlis Khatam Al-Quran Shila Amzah

Gambar yang dimuatnaik menerusi laman Twitter anhevents, majlis itu dilaporkan berlangsung pada hari ini. Alhamdulillah, Tahniah Shila dan bakal suami!

Featured Wed, 11 Jan 2023

| Live TV