Featured By: Salma Syahbuddin April 19, 2023 @ 2:08pm

Rohana Jalil Semakin Kritikal Dalam ICU -“Dia Bernafas Menggunakan Bantuan Oksigen”

Penyanyi popular era 80-an , Rohana Jalil yang juga ibu kepada pelakon dan penyanyi Kilafairy dilaporkan kritikal di Unit Rawatan Rapi (ICU), Hospital Canselor Tuanku Muhriz (HCTM) Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) sejak Selasa.

Mengesahkan berita duka itu kepada BH Online, rakan baiknya, Datin Salwa Abdul Rahman memaklumkan, keadaan penyanyi itu masih dalam pemantauan memandangkan dia sebelum ini tidak pernah mengalami penyakit yang serius.

Bahkan, insiden dia tidak boleh berdiri secara tiba-tiba ketika mengadakan persembahan di Plaza Shah Alam pada Ahad lalu ternyata mengejutkan ramai pihak.

“Jaafar Onn ada menunjukkan gambarnya bersama Rohana ketika mengadakan persembahan di Plaza Shah Alam pada Ahad lalu.

“Bagaimanapun, Jaafar beritahu ketika sedang menyanyi, Rohana tidak boleh berdiri secara tiba-tiba.

“Rohana nak duduk dan terus berada dalam keadaan lemah. Saya memang terkejut kerana mengenalinya, Rohana seorang yang aktif dan jarang sakit.

“Semalam, saya mendapat khabar keadaan Rohana kritikal dalam ICU dengan penyakit yang belum diketahui,” katanya.

Salwa berkata, dia diberitahu Rohana dikejarkan ke hospital pada Selasa namun, anak-anaknya masih merahsiakan daripada pengetahuan umum.

“Bagaimanapun, bila keadaan Rohana semakin kritikal, anak-anaknya mula berkongsi perkembangan kesihatan Rohana dan minta mendoakan kesembuhan.

“Pelawat tidak dibenarkan melawat Rohana, buat masa ini. Ini kerana Rohana masih dalam ICU dan bernafas menggunakan bantuan oksigen.

“Saya dengar Rohana sudah ada tindak balas sedikit, namun keadaannya masih lemah dan dalam pemantauan, semalam,”jelasnya.

Mengulas fizikal Rohana yang semakin kurus, Salwa berkata, dia tidak mengetahui jika Rohana mempunyai penyakit, memandangkan pelantun yang popular menerusi lagu Rayunku itu aktif dan sentiasa cergas.

“Beberapa bulan lalu, saya dan Rohana berada di Brunei hampir sebulan.

“Saya tidak nampak Rohana alami apa-apa sakit sepanjang di sana. Saya percaya Rohana mengawal pemakanan demi menjaga kesihatan.

“Saya tidak bertanya kerana melihatnya sentiasa sihat dan cerdas, cuma fizikal kurus.

“Jadi, saya mohon kita sama-sama mendoakan Rohana kembali sembuh. Saya berhasrat melawat Rohana, cuma menunggu maklum balas anak-anaknya,”ujarnya.

 

Sumber: BH

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Sat, 8 Jun 2019

Mas Anizan mahu berseorangan

Hampir dua dekad menyepikan diri dari industri hiburan, pelakon yang mencipta nama pada era 1990-an, Mas Anizan sudah bersedia untuk kembali mencari peluang.

Featured Wed, 1 Dec 2021

Robot Hidup Pertama Di Dunia Kini Boleh Membiak

Saintis Amerika Syarikat yang sebelum ini telah pertama kalinya mencipta robot hidup dipanggil Xenobots memberitahu, robot itu kini boleh membiak. Pembiakkannya dikatakan tidak sama seperti cara pembiakan tumbuh-tumbuhan dan haiwan yang kita biasa lihat. Xenebots […]

Featured Thu, 24 Nov 2022
Hiburan Thu, 13 Feb 2020
Trending Tue, 10 Apr 2018

9 Mei Cuti Peristiwa, Jom Turun Mengundi!

Perkara itu diumumkan Menteri Pendidikan, Datuk Seri Mahdzir Khalid menerusi akaun rasmi Facebooknya selepas pengumuman tarikh-tarikh penting Suruhanjaya Pilihan Raya oleh Pengerusi SPR, Tan Sri Mohd Hashim Abdullah di sini hari ini.

Fab Foodies! Tue, 24 Jul 2018

Musim Durian, Tapi Tak Tahu Nak Pilih Yang Mana Satu? Meh, Kita Kongsikan Tips Pilih Raja Buah Ini

Nak tahu bagaimana agaknay cara memilih durian yang betul? Sila baca entri ini.