Featured By: Salma Syahbuddin October 3, 2022 @ 6:11pm

Rupanya Fourtwnty Hampir Bubar, Terharu Disambut Hangat 5,000 Peminat Di Malaysia!

“Kami pernah hampir bubar kerana tidak cukup wang.”

Demikian kata Kumpulan popular dari negara republik Indonesia, Fourtwnty saat menceritakan momen pahit manis mereka selepas sahaja mengadakan konsert terakhir mereka di Malaysia sekitar tahun 2019.

Menurut Ari Lesmana selaku vokalis kumpulan itu, disebalik kata-kata indah yang mewakili rata-rata remaja mahupun dewasa, siapa sangka mereka juga pernah berhadapan saat sukar untuk bertahan dan bergelar pemuzik terkenal.

“Aneh kerana lagu kami banyak yang tahu tapi kami tidak ada pekerjaan. Tiada yang panggil kami untuk persembahan. Susah mendapatkan tajaan kerana sering ditolak oleh jenama besar. Kita pernah pergi turun ke jalan, jual tiket konsert kami sendiri kerana tidak ada orang yang tahu.

“Dan tahun 2016 kami pernah hampir bubar kerana tidak cukup wang. Kami pernah berada di situasi kumpul duit ramai-ramai untuk makan. Saya ada banyak ini, Nuwi ada banyak ini yang lain ada sebanyak ini. Duit itu kita kumpulkan sama-sama supaya ada benda untuk dimakan dalam tempoh tiga hari kehadapan.

“Orang lain mungkin melihat kami senang-senang sahaja. Tapi kami tetap berusaha mencari bahagia. Tetap berusaha menjadi manusia dan menghasilkan album terbaru,” katanya kepada XTRA.

Bagaimanapun, sikap tidak mudah menyerah menjadikan kumpulan Fourtwnty mampu bertahan sehingga kini. Malah, muzik folks yang mereka bawa juga kini dikenali bukan sahaja di Indonesia tetapi di Malaysia.

Membayangkan perjalanan mereka seperti bunga matahari, Heliotropisme konsert Fourtwnty Live In Kuala Lumpur yang diadakan pada 1 dan 2 Oktober 2022 lalu ternyata disambut hangat oleh semua peminatnya.

 

Membawakan 16 buah lagu popular dari  Zona Nyaman sehinggalah Heliotropisme, Fourtwnty juga tidak kedekut untuk memberikan satu lagi lagu tambahan istimewa buat semua kaum lelaki yang sedang patah hati berjudul, Menghitung Hari.

“Ini tiada dalam skrip ya, seharusnya selepas ini kita semua pulang,” kata Ari sambil disambut dengan sorakan penonton.

Konsert yang begitu dekat dihati peminat dengan alunan muzik dan penataan cahaya yang baik ternyata memukau semua yang hadir pada malam tersebut.  Malah, rata-rata peminat yang hadir merasakan konsert Fourtwnty kali ini begitu luar biasa.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Fri, 7 Sep 2018

#daiTV3 : Pentas Pendakwah Nusantara Semakin Panas Pada Minggu Ini!

Minggu ke-8 kali ini pastinya semakin sengit apabila peserta pendakwah nusantara kita semakin hebat dan semakin berani dalam melontarkan idea-idea mereka. Dengan tema Bila Hati Berbicara agaknya apakah kelainan yang bakal persembahkan oleh mereka pada […]

Hiburan Wed, 31 Jan 2024

Walau Tak Jadi Kahwin, Syafiq Kyle & Mimi Lana Kekal Profesional Jadi Kawan Baik

Bestfriend sampai bila bila! Apapun, kita doa yang baik baik ok

Hiburan Fri, 3 Jan 2020

Zalfa Zin Memilih Watak?

Mungkin juga kerana wajah nampak seperti sombong…

Hiburan Mon, 1 Apr 2019

Peminat ‘Prank’ Nubhan Sempena Hari Jadi Ke 33

Happy Birthday Nubhan, kami di XTRA doakan awak terus sukses dunia akhirat!

Kisah Viral Wed, 13 Sep 2023

Isu Ganggu Rumah Tangga, Umisya Boleh Saman Marissa Dania Jika Masih Isteri Aslam

Walaupun dah bercerai, boleh ambil tindakan yang sepatutnya!

Featured Thu, 25 Apr 2024

Sarah Yasmine Dedah Caprice ‘Dalang’, Siap Susun ‘Plan’ Untuk Aliff Aziz & Ruhainies – “Semua Benda Datang Dari Dia”

Pergh! Better jaga tepi kain sendiri je lah Cap. Tak pasal-pasal family awak terpalit kecaman😪

Featured Wed, 31 Mar 2021

“Bulan Madu, Majlis Kahwin, Fashion Show.. Kes Menurun Tak Bermakna Boleh Langgar SOP” – Ismail Sabri

Menteri Kanan Keselamatan, Datuk Seri Ismail Sabri menegaskan orang ramai untuk terus mematuhi SOP walaupun kes Covid-19 menunjukkan angka penurunan saban hari. Menurut beliau lagi, terdapat banyak kes melibatkan ketidakpatuhan SOP yang tular di media […]

Hiburan Wed, 13 Dec 2017

刘在石蝉联六年民调「最佳搞笑艺人」

韩国主持人刘在石有着机智反应、出众口才,而私下的他亲民又善良的形象也深植人心,好感度超高的他因而有了「国民MC」、「刘大神」等封号。在最新出炉的民调中,刘在石也再度蝉联「最佳搞笑艺人」的宝座。