LIFESTYLE By: SGMS Enal December 4, 2019 @ 10:56am

Ada Luka Tapi ‘Main’ Banjir, Anda Berisiko Dijangkiti Kencing Tikus

Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) menasihatkan orang ramai untuk tidak bermain air ketika musim banjir yang melanda negara pada ketika ini bagi mencegah penyakit-penyakit berjangkit seperti Leptospirosis (kencing tikus) dan Melioidosis melalui air tercemar.

Penyakit-penyakit berjangkit ini boleh mendatangkan risiko yang tinggi kepada sesiapa sahaja yang mempunyai masalah kulit mahupun luka daripada terkena penyakit ini.

Menerusi kenyataan yang dikeluarkan oleh Ketua Pengarah Kesihatan Malaysia, orang ramai disarankan supaya sentiasa mengambil langkah-langkah penjagaan kesihatan kendiri Gunakan alat pelindung diri seperti boot getah dan sarung tangan getah semasa aktiviti pembersihan.

“Bagi mengelakkan kejadian penyakit bawaan air dan makanan seperti keracunan makanan, kolera, tifoid, hepatitis A dan Acute Gastroenteritis (AGE), minum air yang telah dimasak dan makan makanan yang bersih,” nyatanya dalam kenyataan yang dikeluarkan hari ini.

Beliau juga turut mengingatkan orang ramai supaya sentiasa mengamalkan penjagaan kebersihan persekitaran bagi mengelakkan pembiakan vektor pembawa penyakit seperti tikus, nyamuk dan lain-lain.

Orang ramai yang mengalami sebarang gejala penyakit seperti demam, sakit perut, muntah, cirit-birit, batuk dan sebagainya digesa supaya mendapatkan rawatan segera dari pasukan perubatan di Pusat Pemindahan Banjir atau fasiliti kesihatan yang berhampiran.

“Elakkan memakan makanan yang terdedah kepada air banjir, yang berada pada suhu bilik melebihi 4 jam atau ada perubahan rasa, bau atau tesktur,” ujarnya.

Ekoran daripada musim banjir yang sedang melanda negara ketika ini, sebanyak 33 buah fasiliti kesihatan telah dilaporkan terjejas.

Walau bagaimanapun, operasi fasiliti kesihatan yang terjejas ini telah dipindahkan ke fasiliti kesihatan yang berhampiran dan masih beroperasi seperti biasa dan sentiasa bersedia untuk memberi perkhidmatan kepada masyarakat.

Orang ramai yang ingin mengetahui maklumat lanjut mengenai langkah-langkah pencegahan untuk mengurangkan kesan kesihatan akibat banjir, boleh layari https://www.infosihat.gov.my/index.php/multimedia/e-magazine/item/banjir-2.

Sumber: BERNAMA/KKM

 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

LIFESTYLE Thu, 18 Jan 2018

不同睡姿休息效果差很大「5大睡姿」你有睡对吗?

你知道吗?睡觉睡对姿势,其实也能改善身体健康状态喔!国外网站《Remedy daily》引述了美国国家睡眠基金会(National Sleep Foundation)的说法指出,若长期有以下5种健康上的困扰,不妨改变一下「睡姿」吧!

LIFESTYLE Mon, 27 Nov 2017

Tanda-Tanda Awal Anak Autism Atau Tidak Usia 2-3Tahun

Mencegah lagi baik dari merawat, lebih baik ketahui sewaktu usia bayi kecil lagi agak dapat memberi rawatan dan bantuan yang sepatutnya

LIFESTYLE Mon, 23 Jul 2018

「做决定死都不会改」6大星座

每个人处理事情的态度都不一样,有些人优柔寡断、想东想西,有些人则是速战速决,一旦下定决心就没有商量的余地。

LIFESTYLE Fri, 6 Jul 2018

想靠游泳减肥?别想了~效果比跑步烂「因为你没掌握一个关键」

炎热的天气,游泳成了运动的好选择,既能消暑降温,又能减肥,对许多想减肥的人是一大乐事。但其实,可不是跳到水里游一游,就能成功瘦身……

LIFESTYLE Wed, 24 Jan 2018

HERE’S THE PERFECT USA ROAD TRIP ROUTE ALL PLANNED OUT FOR YOU

Planning a travel route isn’t easy – especially especially road trips. Well, you don’t need to crack your head so much because this guide is all you need.

Fab Foodies! Wed, 6 Jun 2018

Apa Di Dapur Bersama Chef Imelda; Nasi Impit Goreng Kampung

Nasi impit direbus sehingga masak dan sejukkan, Potong mengikut citarasa anda. Tak susah pun, cepat dan lazat! Kalau ada lebihan nasi impit dalam peti korang, cuba hari ini.

LIFESTYLE Fri, 5 Jan 2018

Kongsi Teknik Turun Berat Dengan ‘Fully Breastfeeding’

“Nasi Berpinggan-pinggan Sampai ‘Overweight’ “, Wanita Ini Kongsi Teknik Turun Berat Dengan ‘Fully Breastfeeding’

LIFESTYLE Thu, 19 Sep 2019

Now You Can Celebrate Malaysia Even After ‘Malaysia Day’ with Just RM1! Airbnb Has the Treat For You!

Still in the spirit of Malaysia Day, Airbnb invites you to four cultural activities for the most authentic Malaysian experience ever!

Hiburan Mon, 11 Mar 2019

Pantene Encourages Women to Keep Active in Sports through #WANITABESI

Because women are capable of really anything!

LIFESTYLE Sat, 8 Sep 2018

不是太空人也能穿!美国太空总署联手服装品牌推出日常穿着系列

美国太空总署NASA今年成立60周年,最近与服装品牌Heron Preston合作推出联名系列服装!这系列服装包含:夹克,帽衫,T恤, 背包和帽子,服装上的NASA字样来自NASA于1976年至1992年的标准字。

| Live TV