LIFESTYLE By: SGMS Enal December 4, 2019 @ 10:56am

Ada Luka Tapi ‘Main’ Banjir, Anda Berisiko Dijangkiti Kencing Tikus

Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) menasihatkan orang ramai untuk tidak bermain air ketika musim banjir yang melanda negara pada ketika ini bagi mencegah penyakit-penyakit berjangkit seperti Leptospirosis (kencing tikus) dan Melioidosis melalui air tercemar.

Penyakit-penyakit berjangkit ini boleh mendatangkan risiko yang tinggi kepada sesiapa sahaja yang mempunyai masalah kulit mahupun luka daripada terkena penyakit ini.

Menerusi kenyataan yang dikeluarkan oleh Ketua Pengarah Kesihatan Malaysia, orang ramai disarankan supaya sentiasa mengambil langkah-langkah penjagaan kesihatan kendiri Gunakan alat pelindung diri seperti boot getah dan sarung tangan getah semasa aktiviti pembersihan.

“Bagi mengelakkan kejadian penyakit bawaan air dan makanan seperti keracunan makanan, kolera, tifoid, hepatitis A dan Acute Gastroenteritis (AGE), minum air yang telah dimasak dan makan makanan yang bersih,” nyatanya dalam kenyataan yang dikeluarkan hari ini.

Beliau juga turut mengingatkan orang ramai supaya sentiasa mengamalkan penjagaan kebersihan persekitaran bagi mengelakkan pembiakan vektor pembawa penyakit seperti tikus, nyamuk dan lain-lain.

Orang ramai yang mengalami sebarang gejala penyakit seperti demam, sakit perut, muntah, cirit-birit, batuk dan sebagainya digesa supaya mendapatkan rawatan segera dari pasukan perubatan di Pusat Pemindahan Banjir atau fasiliti kesihatan yang berhampiran.

“Elakkan memakan makanan yang terdedah kepada air banjir, yang berada pada suhu bilik melebihi 4 jam atau ada perubahan rasa, bau atau tesktur,” ujarnya.

Ekoran daripada musim banjir yang sedang melanda negara ketika ini, sebanyak 33 buah fasiliti kesihatan telah dilaporkan terjejas.

Walau bagaimanapun, operasi fasiliti kesihatan yang terjejas ini telah dipindahkan ke fasiliti kesihatan yang berhampiran dan masih beroperasi seperti biasa dan sentiasa bersedia untuk memberi perkhidmatan kepada masyarakat.

Orang ramai yang ingin mengetahui maklumat lanjut mengenai langkah-langkah pencegahan untuk mengurangkan kesan kesihatan akibat banjir, boleh layari https://www.infosihat.gov.my/index.php/multimedia/e-magazine/item/banjir-2.

Sumber: BERNAMA/KKM

 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Events Tue, 15 Oct 2019

IMAGINATRICKS; A Thrilling Spectacular Stunt Show Only at Resort’s World Genting

The adrenaline pumping variety show, awe-worthy when the show comes alive.

LIFESTYLE Thu, 28 Nov 2019

Pengecualian Pasang “Baby Car Seat” Untuk Keluarga Besar

Ada kelegaan sedikit apabila kerajaan mengambil kira maklum balas kepada keluarga yang mempunyai bilangan anak ramai

LIFESTYLE Thu, 3 May 2018

SM Entertainment to Open First Ever KPOP Museum

There will be 9 different exhibits!

Events Sun, 24 Feb 2019

Brush Up on Working Skills with These Amazing and FREE Workshops

Lets all be better workers and office mates!

LIFESTYLE Tue, 6 Aug 2019

Awas! Tujuh Produk Kosmetik Dikesan Ada Bahan Kimia Beracun

Sebelum membeli cari informasi tentang status produk kosmetik dan ubatan di laman sesawang rasmi NPRA

Fab Foodies! Fri, 15 Jun 2018

Bagaimana Nak Elak Cirit Birit Di Musim Perayaan? Ikuti Tips Ini!

Bila juadah raya terhidang depan mata, habis korang ‘balun’ tanpa rasa bersalah kan? Maklumlah, dah sebulan menahan lapar dan dahaga, waktu berayalah korang balas-dendam makan sampai kenyang kan! Bila dah makan macam-macam makanan dari macam-macam […]

LIFESTYLE Wed, 17 Oct 2018

“Jangan Terlalu “Show Off” Kebahagiaan Di Laman Sosial,”

“Jangan Terlalu “Show Off” Kebahagiaan Di Laman Sosial,” Kisah Keluarga Disihir Guna Gambar Yang Dimuatnaik Di Internet

LIFESTYLE Fri, 15 Nov 2019

原来呼吸会瘦?!揭密脂肪怎么排出

我们都知道减肥不是减体重,而是减掉多余的脂肪,那么脂肪最后是怎么排出体内的呢?不是透过排泄或汗水,也不是脂肪会转换成肌肉,而是透过「呼吸」。

LIFESTYLE Wed, 21 Feb 2018

法国「最危险的公路」一天只会浮出海面2次

法国格伊斯通道(Passage du Gois)是一条被誉为「世界上最危险的公路」因为它一天里只会出现2次,剩下的时间都在海面下;全长约4.5公里,从滨海博瓦(Beauvoir-sur-Mer)链接到外岛Noirmoutier。

LIFESTYLE Mon, 30 Apr 2018

5 Tempat Menarik Di Kuala Lumpur Yang Wajib Untuk Gambar OOTD Anda!

Aplikasi ini bukan sahaja tempat berkongsi gambar selfie atau gambar makanan, kini instagram juga digunakan untuk berkongsi jiwa dan pemikiran yang tersendiri. Maka, di sini kami kongsikan 5 tempat menarik yang boleh anda lawati bagi mendapatkan gambar OOTD yang menarik!

| Live TV