LIFESTYLE By: SGMS Enal December 4, 2019 @ 10:56am

Ada Luka Tapi ‘Main’ Banjir, Anda Berisiko Dijangkiti Kencing Tikus

Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) menasihatkan orang ramai untuk tidak bermain air ketika musim banjir yang melanda negara pada ketika ini bagi mencegah penyakit-penyakit berjangkit seperti Leptospirosis (kencing tikus) dan Melioidosis melalui air tercemar.

Penyakit-penyakit berjangkit ini boleh mendatangkan risiko yang tinggi kepada sesiapa sahaja yang mempunyai masalah kulit mahupun luka daripada terkena penyakit ini.

Menerusi kenyataan yang dikeluarkan oleh Ketua Pengarah Kesihatan Malaysia, orang ramai disarankan supaya sentiasa mengambil langkah-langkah penjagaan kesihatan kendiri Gunakan alat pelindung diri seperti boot getah dan sarung tangan getah semasa aktiviti pembersihan.

“Bagi mengelakkan kejadian penyakit bawaan air dan makanan seperti keracunan makanan, kolera, tifoid, hepatitis A dan Acute Gastroenteritis (AGE), minum air yang telah dimasak dan makan makanan yang bersih,” nyatanya dalam kenyataan yang dikeluarkan hari ini.

Beliau juga turut mengingatkan orang ramai supaya sentiasa mengamalkan penjagaan kebersihan persekitaran bagi mengelakkan pembiakan vektor pembawa penyakit seperti tikus, nyamuk dan lain-lain.

Orang ramai yang mengalami sebarang gejala penyakit seperti demam, sakit perut, muntah, cirit-birit, batuk dan sebagainya digesa supaya mendapatkan rawatan segera dari pasukan perubatan di Pusat Pemindahan Banjir atau fasiliti kesihatan yang berhampiran.

“Elakkan memakan makanan yang terdedah kepada air banjir, yang berada pada suhu bilik melebihi 4 jam atau ada perubahan rasa, bau atau tesktur,” ujarnya.

Ekoran daripada musim banjir yang sedang melanda negara ketika ini, sebanyak 33 buah fasiliti kesihatan telah dilaporkan terjejas.

Walau bagaimanapun, operasi fasiliti kesihatan yang terjejas ini telah dipindahkan ke fasiliti kesihatan yang berhampiran dan masih beroperasi seperti biasa dan sentiasa bersedia untuk memberi perkhidmatan kepada masyarakat.

Orang ramai yang ingin mengetahui maklumat lanjut mengenai langkah-langkah pencegahan untuk mengurangkan kesan kesihatan akibat banjir, boleh layari https://www.infosihat.gov.my/index.php/multimedia/e-magazine/item/banjir-2.

Sumber: BERNAMA/KKM

 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Fab Foodies! Mon, 12 Nov 2018

累了不靠喝咖啡!专家激推「6种提神食物」

随着科技不断的进步,每天被即时通知追着跑,繁重的工作量与满档的行程,加上忙碌社交生活让人喘不过气,精疲力竭的你每天早上总是起不来吗?

Featured Wed, 1 Feb 2023
Fab Foodies! Thu, 26 Jul 2018

抗老除皱?胶原蛋白该怎么吃

近几年更推出胶原蛋白饮,标榜只要天天喝,细纹就会慢慢不见,成为出国旅游的必买战利品。只是,它的功效真的有那么神奇吗?

LIFESTYLE Thu, 28 Jun 2018

Bijan: The Handbag Every Malaysian is Talking About Now

Bye bye Birkin. You’re not hot anymore.

LIFESTYLE Mon, 15 Jan 2018

Kadar Radiasi Dari Telefon Pintar Boleh Jejas Sel Otak

Radiasi dari signal smartfon ni sangat bahaya tau, lebih-lebih lagi pada anak-anak kecil sebab ia boleh menjejaskan sel-sel otak yang sedang berkembang

Events Tue, 3 Sep 2019

“Just Four Drops! It is Truly a Life Saver”, Siti Saleha Unveiled Her Secret in Keeping Radiant and Confident

Guested on the launch of L’Oréal Paris All-New Rivitalift Crystal Mirco-Essence, Siti Saleha tipped off the audience with sneak peaks of her beauty regimen on busy days.

Fab Foodies! Fri, 4 May 2018

5 Khasiat Makan Bawang Besar

Bawang besar adalah salah satu bahan yang digunakan dalam masakan dan tahu tak yang makan bawang besar juga ada khasiatnya tersendiri

LIFESTYLE Mon, 18 Jun 2018

Usahawan Tempatan Disaran Perbaiki Mutu Penggunaan Bahasa Inggeris

Vivy yang hadir di Menara Ilham bagi menghadiri mesyuarat Majlis Penasihat Kerajaan, sebentar tadi menyuarakan pendapat usaha ini bersesuaian bagi keperluan pasaran global.

LIFESTYLE Fri, 17 Aug 2018

Hampas Kelapa Bantu Dalam Kesihatan?

Saat santan kelapa yang di peras atau lebih dikenali hampas pun miliki manfaatnya tersendiri.

LIFESTYLE Wed, 23 May 2018

Dr Siti Hasmah’s Handbag is NOT Marie Claire but is Hamano

Hamano handbags cost much more than a Marie Claire handbag.

| Live TV