Sertai misi di www.jomheboh.com.my dan berpeluang memenangi 5 juta koin Shopee, barangan Xiaomi dan beras ERA! Penyertaan dilanjutkan sehingga hari Jumaat 7 Mei 2021. Sertai sekarang!
LIFESTYLE By: SGMS Enal November 18, 2019 @ 1:44pm

Kerap Tonton Kartun Melalui Telefon Pintar, Budak 3 Tahun Alami..

Kanak-kanak perempuan berusia 3 tahun daripada China dipercayai mengalami masalah penglihatan selepas tinggal bersama datuk dan neneknya. Disebabkan kanak-kanak tersebut suka bermain namun datuk dan neneknya enggan menuruti kemahuan cucunya itu hingga membuatkan kanak-kanak perempuan itu menangis. Oleh itu, mereka didakwa telah memberi telefon pintar kepada cucunya itu untuk bermain dan menonton kartun.

Apabila diberikan telefon kepada cucunya itu, dia akan berasa gembira dan teruja hingga menggunakan telefon pintar itu tanpa had. Datuk dan neneknya telah membawa cucunya itu ke hospital untuk membuat pemeriksaan sebelum dia masuk ke tadika, namun apa yang mengejutkan mereka apabila cucunya mengalami masalah penglihatan iaitu rabun dekat dan terpaksa memakai cermin mata untuk mengelakkannya jadi lebih teruk

Sepatutnya masalah tersebut tidak berlaku kepada kanak-kanak seusia itu. Kebanyakan bayi akan mengalami hyperopic semasa lahir  iaitu physiological hyperopia. Bayi atau kanak-kanak  akan mengalami sedikit rabun dekat. Namun begitu, masalah itu akan hilang dengan sendirinya apabila kornea mata membentuk lebih panjang.

Kanak-kanak perempuan itu kini dikatakan masih bergantung kepada cermin untuk membetulkan penglihatannya namun jika datuk dan neneknya masih memberinya menggunakan telefon pintar, ia akan membawa risiko kepada komplikasi mata yang serius dan boleh menyebabkan buta.

Ibu bapa harus lebih peka dengan penggunaan telefon pintar kepada anak-anak agar masalah tersebut dapat dielakkan. Mencegah lebih baik daripada mengubati.

Sumber: Wikipedia & Setn

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Events Tue, 15 Oct 2019

IMAGINATRICKS; A Thrilling Spectacular Stunt Show Only at Resort’s World Genting

The adrenaline pumping variety show, awe-worthy when the show comes alive.

Fab Foodies! Fri, 4 Oct 2019

Lukis Air Kopi Gambar Yang Dipertuan Agong & Raja Permaisuri

Cantiknya hasil lukisan walaupun menggunakan minuman kopi

Fab Foodies! Mon, 12 Nov 2018

累了不靠喝咖啡!专家激推「6种提神食物」

随着科技不断的进步,每天被即时通知追着跑,繁重的工作量与满档的行程,加上忙碌社交生活让人喘不过气,精疲力竭的你每天早上总是起不来吗?

LIFESTYLE Fri, 17 Jan 2020

5 Tips Melancong Bersama Anak Kecil

Tak Perlu Runsing Melancong Bersama Anak Kecil, 9 Tips Mudah Ini Selesaikan Masalah Anda

LIFESTYLE Fri, 27 Sep 2019

Kenali Ciri-ciri Anak Lambat Cakap

setiap anak mempunyai tahap perkembangan berbeza ada yang cepat ada yang lambat

LIFESTYLE Wed, 28 Nov 2018

Peminjam PTPTN…Ini Mungkin Berita Baik Buat Anda!

Bagi peminjam di bawah kategori RM2,000 – RM2,500 yang sudah pun memulakan pembayaran balik, Maszlee berkata, mereka juga boleh melakukan penstrukturan semula mengikut kadar baharu itu.

LIFESTYLE Sat, 14 Sep 2019

Ada Risiko Kalau Hujan Musim Jerebu

Kena lebib berhati-hati ye tidak kira musim jerebu atau musim hujan

LIFESTYLE Sun, 7 Apr 2019

Kenapa Perlu Rosakkan Bunga Untuk ‘Berselfie’

, manusia kadang-kadang terlupa hendak menghargai apa yang alam telah beri kepada mereka malah merosakkannya tanpa disedari. Begitulah gelagat pengunjung di sebuah ladang bunga yang telah merosakkan tumbuhan di sekitar tempat itu hanya kerana sekeping […]

LIFESTYLE Sun, 24 Mar 2019

Kesalahan Bil Elektrik Melambung Tinggi Sebab Guna Aircond

Bila cuaca panas, pastinya orang ramai akan lebih suka duduk di rumah atau ditempat yang berhawa dingin. Malah dalam satu kajian yang dilakukan jumlah penggunaan penghawa dingin telah meningkat secara mendadak dari tahun ke tahun. […]

LIFESTYLE Thu, 12 Sep 2019

Caj Tambahan Visa RM350 Buat Bakal Jemaah Umrah Malaysia

platform khas untuk mengeluarkan visa umrah secara elektronik atau ‘e-visa’ yang mampu siap dalam tempoh kurang 30 minit

| Live TV