LIFESTYLE By: SGMS Enal November 18, 2019 @ 1:44pm

Kerap Tonton Kartun Melalui Telefon Pintar, Budak 3 Tahun Alami..

Kanak-kanak perempuan berusia 3 tahun daripada China dipercayai mengalami masalah penglihatan selepas tinggal bersama datuk dan neneknya. Disebabkan kanak-kanak tersebut suka bermain namun datuk dan neneknya enggan menuruti kemahuan cucunya itu hingga membuatkan kanak-kanak perempuan itu menangis. Oleh itu, mereka didakwa telah memberi telefon pintar kepada cucunya itu untuk bermain dan menonton kartun.

Apabila diberikan telefon kepada cucunya itu, dia akan berasa gembira dan teruja hingga menggunakan telefon pintar itu tanpa had. Datuk dan neneknya telah membawa cucunya itu ke hospital untuk membuat pemeriksaan sebelum dia masuk ke tadika, namun apa yang mengejutkan mereka apabila cucunya mengalami masalah penglihatan iaitu rabun dekat dan terpaksa memakai cermin mata untuk mengelakkannya jadi lebih teruk

Sepatutnya masalah tersebut tidak berlaku kepada kanak-kanak seusia itu. Kebanyakan bayi akan mengalami hyperopic semasa lahir  iaitu physiological hyperopia. Bayi atau kanak-kanak  akan mengalami sedikit rabun dekat. Namun begitu, masalah itu akan hilang dengan sendirinya apabila kornea mata membentuk lebih panjang.

Kanak-kanak perempuan itu kini dikatakan masih bergantung kepada cermin untuk membetulkan penglihatannya namun jika datuk dan neneknya masih memberinya menggunakan telefon pintar, ia akan membawa risiko kepada komplikasi mata yang serius dan boleh menyebabkan buta.

Ibu bapa harus lebih peka dengan penggunaan telefon pintar kepada anak-anak agar masalah tersebut dapat dielakkan. Mencegah lebih baik daripada mengubati.

Sumber: Wikipedia & Setn

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

LIFESTYLE Thu, 13 Sep 2018

Dilabel Kejam Dan Gila, Dua Lelaki Ini Sanggup Masukkan Kucing Dalam Mesin Pengering Sehingga Mati

Kucing malang ini curi perhatian netizen dan Persatuan Haiwan Malaysia

Fab Foodies! Mon, 30 Apr 2018

Kafe Ini Wajib Dilawati Buat Pencinta Kucing Tegar!

Konsep kafe ini berasal dari Taiwan dan mendapat sambutan yang baik di Malaysia. Selain dapat bermain dengan kucing yang diimport dari luar negara, anda juga boleh menjamu makanan western yang istimewa di sini

FESYEN Thu, 19 Apr 2018

4 Lifehack Tampil Berseri Dengan Pemilihan Warna Baju Yang Tepat!

Pemilihan warna yang betul akan membuatkan anda lebih menyerlah. Namun, sekiranya anda memilih warna yang kurang tepat, bukan sahaja rupa anda kelihatan kusam, malah gigi juga akan kelihatan kuning!

Fab Foodies! Fri, 14 Dec 2018

蝶豆花茶的神奇功效你知多少?看完后,你就明白了…

爱喝蝶豆花茶?说出来会吓你一跳,并不是它有多不好,而是他的很多功效你都不知道……

LIFESTYLE Sat, 28 Sep 2019

Tarian Tradisional Malaysia Melebarkan Sayap Di Seoul

Pastinya menarik bukan tarian dipersembahkan di pembukaan rasmi Pertandingan Tari Sedunia Cheonnan

LIFESTYLE Mon, 2 Dec 2019

回忆童年美好!全马首个「Barbie & Hot Wheels」主题乐园

这个学校假期,你可勇于挑战一切找回你的童年!

Fab Foodies! Sun, 11 Feb 2018

4种「吃得安心」又不会胖的宵夜

饿肚子如何好好睡?许多人晚上会嘴馋,受不了饥饿就到自家附近mamak、快餐店又或泡泡面来吃,但这些高热量宵夜容易让你变胖,或消化不良导致失眠。

LIFESTYLE Thu, 3 May 2018

SM Entertainment to Open First Ever KPOP Museum

There will be 9 different exhibits!

LIFESTYLE Fri, 6 Dec 2019

Jantung Terhenti Boleh Terjadi Bila-Bila Masa Walaupun Sedang Bersukan

Jika anda mempunyai sakit jantung kurangkan bersukan ya

Fab Foodies! Mon, 1 Jan 2018

TIPS MEMILIH IKAN SEGAR DI PASAR

Ikan antara menu yang kita nikmati dalam kehidupan seharian. Pelbagai jenis ikan yang ada di pasar dan dari segi masakannya pula pastilah enak seperti ikan stim , ikan 3 rasa, gulai ikan , bakar dan […]

| Live TV