LIFESTYLE By: SGMS Enal November 18, 2019 @ 1:44pm

Kerap Tonton Kartun Melalui Telefon Pintar, Budak 3 Tahun Alami..

Kanak-kanak perempuan berusia 3 tahun daripada China dipercayai mengalami masalah penglihatan selepas tinggal bersama datuk dan neneknya. Disebabkan kanak-kanak tersebut suka bermain namun datuk dan neneknya enggan menuruti kemahuan cucunya itu hingga membuatkan kanak-kanak perempuan itu menangis. Oleh itu, mereka didakwa telah memberi telefon pintar kepada cucunya itu untuk bermain dan menonton kartun.

Apabila diberikan telefon kepada cucunya itu, dia akan berasa gembira dan teruja hingga menggunakan telefon pintar itu tanpa had. Datuk dan neneknya telah membawa cucunya itu ke hospital untuk membuat pemeriksaan sebelum dia masuk ke tadika, namun apa yang mengejutkan mereka apabila cucunya mengalami masalah penglihatan iaitu rabun dekat dan terpaksa memakai cermin mata untuk mengelakkannya jadi lebih teruk

Sepatutnya masalah tersebut tidak berlaku kepada kanak-kanak seusia itu. Kebanyakan bayi akan mengalami hyperopic semasa lahir  iaitu physiological hyperopia. Bayi atau kanak-kanak  akan mengalami sedikit rabun dekat. Namun begitu, masalah itu akan hilang dengan sendirinya apabila kornea mata membentuk lebih panjang.

Kanak-kanak perempuan itu kini dikatakan masih bergantung kepada cermin untuk membetulkan penglihatannya namun jika datuk dan neneknya masih memberinya menggunakan telefon pintar, ia akan membawa risiko kepada komplikasi mata yang serius dan boleh menyebabkan buta.

Ibu bapa harus lebih peka dengan penggunaan telefon pintar kepada anak-anak agar masalah tersebut dapat dielakkan. Mencegah lebih baik daripada mengubati.

Sumber: Wikipedia & Setn

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

LIFESTYLE Thu, 7 Nov 2019

5 Cara Untuk Elak Dari Ketuat Tumbuh

Ramai Tak Tahu Ketuat Mudah Berjangkit

LIFESTYLE Thu, 16 Aug 2018

Pisang Hijau Ada Kelebihan Buat Kesihatan

Ini bukan bermaksud pisang hijau adalah pisang mentah. Pisang hijau ini pun mempunyai manfaat dan kelebihan untuk kesihatan.

Fab Foodies! Mon, 18 Mar 2019

多吃水果对身体好?日医学博士这样说……

常听人说多吃水果有益健康,但日本医学博士近日却做出「这样」的警告!

Fab Foodies! Sat, 21 Jul 2018

Minum Teh Hijau Untuk Kurus

Bukan perkara yang sukar dilaksanakan untuk kurus tetapi jika melakukannya dengan penuh displin pasti tercapai impian yang ada inginkan

LIFESTYLE Mon, 28 Jan 2019

孤单寂寞觉得厌世!这三个年龄层最严重

现代人孤独感深重,已不是新闻!国际精神病学杂志一篇新研究指出,年近30岁、55岁前后、80多岁后期,是孤独感出现的高峰。

Fab Foodies! Fri, 1 Dec 2017

Apa Yang Menarik Tentang Sebiji Tomato

Tomato antara makanan yang baik untuk kesihatan. Ianya kaya dengan bahan antioksian semulajadi.

LIFESTYLE Sat, 6 Oct 2018

Buat Pencinta Alam Semulajadi, Ini Laluan Terbaru Awana Bio Park Hanya Di Resorts World Genting!

Rasailah pengalaman alam semulajadi dengan Awana Bio Park, Genting

LIFESTYLE Sat, 22 Sep 2018

新墨西哥白沙丘宛如梦境!日摄影师拍出绝美的纯白世界

近期新墨西哥州的「白沙国家公园」因为日本摄影师Yoshihiro Makino举办的艺术展再次受到瞩目!

LIFESTYLE Wed, 12 Dec 2018

| Live TV