LIFESTYLE By: SGMS Enal September 18, 2018 @ 12:28pm

Takut Pada Bini, Jom Baca Tips Ini

Takut Bini. Anda pernah dengar cerita mengenai suami takut bini. Jom baca tip ini untuk panduan bersama.

Selalu menuruti permintaan isteri? Jika anda suami yang selalu menuruti permintaan isteri, boleh jadi anda adalah suami yang takut pada isteri!

Ada banyak faktor sebenarnya yang menyebabkan suami takut isteri. Selain dari faktor kewangan, mungkin juga disebabkan sikap isteri yang terlalu emosional.

Mari kita lihat mengapa segelintir suami takut bini

1. Terlalu sayangkan bini demi kebahagiaan bersama

Jika kita sayangkan seseorang itu pasti kita sentiasa menjaga hati dan perasaan dia dengan baik. Andai anda dan isteri bertengkar sudah pasti keadaan menjadi bertambah rumit. Sebagai suami yang penyayang, anda terpaksalah mengalah. Lagipun jika terpaksa berdebat, anda tetap akan kalah!

2. Umur isteri lebih tua daripada suami

Biasanya mereka yang punya isteri lebih tua cenderung menjadi suami yang hormat dan tunduk pada isterinya.  Anda tidak berani untuk mengeluarkan mendapat meskipun diminta. Bahkan, ada juga lebih senang mendiamkan diri.Biarpun isteri lebih tua daripada anda, tetapi ada adalah ketua keluarga. Semua keputusan dalam rumahtangga berada di tangan anda.

3. Gaji isteri lebih tinggi berbanding gaji suaminya.

Perempuan yang mempunyai pendapatan lebih tinggi biasanya lebih dominan, termasuk dalam hal rumahtangga. Merasa memiliki kuasa yang besar ke atas gajinya, isteri cenderung lebih mengawal urusan rumahtangga termasuk mengatur suami. Akibatnya, anda menjadi suami yang takut pada isteri!

4. Isteri penuntut dan cemburu

Ciri-ciri suami takut isteri juga boleh dilihat daripada sikap isterinya. Seorang isteri yang kuat cemburu dan suka menuntut boleh membuat suami takut isteri.Biasanya si isteri akan mengawal apa-apa aktiviti yang anda dilakukan, menentukan ke mana anda boleh pergi, siapa yang boleh anda jadikan teman atau apa yang boleh anda perkatakan serta cuba mengawal anda melalui perasaan bersalah anda.

5. Selalu menuruti permintaan dan keputusan isteri

Ada ketikanya anda seperti kehilangan wibawa di mata isteri. Tidak ada satu pun keputusan yang anda ambil tanpa persetujuannya.  Sebagai suami, tidak seharusnya anda menuruti semua yang diucapkan oleh isteri. Apatah lagi jika perkara tersebut tidak elok untuk anda dan keluarga.

Sekiranya isteri anda yang paling dominan dalam membuat keputusan dan anda hanya diam sahaja, ini bermakna anda juga salah seorang daripada suami yang takut pada isteri!Bagaimana, adakah anda juga termasuk dalam kategori suami yang takut pada isteri? Cubalah kenali siapa pasangan anda dan fahami siapa dia.

Kebahagiaan sebuah perkahwinan itu bergantung kepada dua insan yang menjalaninya, iaitu anda dan isteri.Jadi sebab itulah, alangkah baiknya jika sebagai lelaki, sebelum berkahwin anda memiliki banyak pengetahuan terutama tentang agama.Tambahan pula, anda adalah imam dalam rumahtangga. Jika seorang imam memiliki kriteria dan pengetahuan yang baik, insyaAllah anda  boleh membimbing isteri anda ke jalan yang diredhai.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

LIFESTYLE Fri, 28 Jun 2019

Cuti Am 30 Julai Ini

Bagi Sabah dan Sarawak, tindakan akan diambil oleh kerajaan negeri masing-masing mengikut undang-undang negeri.

LIFESTYLE Fri, 21 Dec 2018

Hidu Stokin Busuk Jadi Punca Lelaki Ini Alami Jangkitan Kulat Pada Paru-Paru

Hidu Stokin Busuk Jadi Punca Lelaki Ini Alami Jangkitan Kulat Pada Paru-Paru

LIFESTYLE Sun, 3 Dec 2017

5 Tips Untuk Gadis Petite Kelihatan Tinggi

Adakah anda tergolong dalam gadis petite? Pastinya anda ingin kelihatan seperti model runaway dimana cantik dan kelihatan tinggi. Anda mungkin tidak menggemari memakai kasut tumit tinggi tetapi masih ingin kelihatan cantik, ini ada 5 tips untuk anda pratikkan. 

LIFESTYLE Tue, 30 Apr 2019
LIFESTYLE Fri, 4 May 2018

亚洲人才会的「亚洲蹲」 真有这么多好处?

双腿一跨、脚掌、脚跟贴地,自然蹲坐而下,这个再熟悉不过的姿势对你我来说可能轻而易举;但你知道吗?对不少西方人而言,这动作可是难上加难,只能踮起脚尖,脚跟一触地,常常一屁股跌坐地上,因而还被封上「亚洲蹲」的称号!

LIFESTYLE Sat, 27 Jul 2019

JPJ Pesan Jangan Malu Waktu Bayar Saman

Individu yang degil dan tetap memandu laju tanpa mematuhi peraturan jalan raya yang ditetapkan

Fab Foodies! Fri, 5 Oct 2018

Kopi Ini Sangat ‘Kaww’ Sehingga Boleh Buat Anda Berjaga Selama 18 Jam

Kopi ini dikatakan sangat ‘kaw’ sehingga menyebabkan anda boleh berjaga sehingga 18 jam.Apakah jenis kopi itu dan dimana anda boleh mendapatkannya?

LIFESTYLE Mon, 30 Dec 2019

Air Kelapa Boleh Buat Kulit Bayi Anda Cantik?

Ketahui Apa Fungsi Putih-Putih Yang Ada Pada Bayi Ketika Lahir

LIFESTYLE Tue, 21 Nov 2017

4 Tanda Kenal Pasti Sama Ada Si Dia Jujur Atau Tidak

Jujur ke tidak dalam perhubungan boleh di nilai dari antara tips yang dikongsikan

LIFESTYLE Sat, 11 Aug 2018

Tips Elak Kulit Kering Sewaktu Melancong Musim Sejuk

Tahukah yang kulit muka lebih cepat kering dan menjadi tidak selesa sewaktu musim ini.

| Live TV