Acara By: Shaidah Shafie October 4, 2019 @ 7:30pm

Gaun indah persalinan istimewa raja sehari

Perkahwinan adalah satu peristiwa yang sangat istimewa dalam hidup setiap individiu baik wanita mahupun lelaki. Disebabkan istimewanya sesebuah pekahwinan itu, pasangan pengantin disebut raja sehari dan pada hari berkenaan juga kedua-dua mempelai akan dilayan sebaik mungkin, duduk bersanding di atas pelamin bak raja dan permaisuri.

Elemen penting yang sentiasa diberi perhatian dalam perkahwinan ialah persalinan yang akan dipakai pada hari pernuh bermakna itu. Mungkin ada yang memilih gaun kembang, baju kurung moden atau kebaya yang dihasilkan daripada fabrik mewah bagi menandakan hari berkenaan sangat bahagia bagi kedua-dua individu.

Gaun berpotongan kembang ini dipenuhi tampalan bunga renda yang menyuntik elemen mewah terhadap pemakai. Foto: Commas PR

Acara Wedding, Artist & Fashion (WAF) MarriottxWAF2019 yang berlangsung di Gamuda GM Bukit Bintang (GMBB) baru-baru ini menampilkan pelbagai fesyen persalinan untuk pengantin menerusi pertunjukan fesyen yang menampilkan beberapa pereka gaun pengantin terkenal antaranya Lusan Mandongus dan Estee’ Couture Bridal.

Sentuhan Lusan dalam setiap rekaan sangat memukau dan gaun-gaun yang dipertontonkan dihasilkan dalam pelbagai potongan seperti kembang, asimetrikal dan panel, namun satu persamaan ketara bagi setiap gaun berkenaan ialah ia dihasilkan daripada fabrik yang sangat cantik dan mewah.

Lusan berkata, beliau menggunakan pelbagai jenis fabrik bagi menampakkan perbezaan antara setiap helaian gaun yang dihasilkan dan tidak hanya tertakluk kepada renda bersulam semata-mata yang lazim di kaitkan dengan persalinan pengantin.

“Saya memanfaatkan keindahan fabrik seperti tulle dan renda bersulam yang mana pada fabrik itu pula disulam dengan sekuin, manik dan bunga-bungaan bagi memberi nilai tambah dalam setiap rekaan.

“Lazimnya jika ada yang menempah persalinan pengantin, ia memakan masa  empat hingga enam bulan untuk disiapkan dan harga bermula daripada RM7000 hingga RM15,000,” katanya dalam jawapan menerusi emel kepada Hijab & Heels.

Meskipun gaun yang dipertontonkan mungkin tidak sesuai untuk pengantin muslimah, namun anda boleh menempah daripada Lusan mengikut cita rasa untuk disesuaikan dengan majlis.

Apa yang penting, setiap gaun sentuhan Lusan ‘berbicara’ indah menerusi potongan, tampalan bunga dan taburan jemeki yang berkilauan kala peragawati menggayakan sekali gus membuatkan mata yang memandang terpukau dengan jatuhan dan leretan gaun berkenaan di pentas peragaan itu.

Bunga renda yang memenuhi bahagian atas pinggang tampak harmoni digayakan pada hari persandingan. Foto: Commas PR

Antara yang menarik perhatian ialah gaun berpotongan kembang yang dihiasi tampalan bunga renda pada bahagian pinggang ke atas dan sedikit bunga renda yang ditampal pada bahagian bawah menampakkan sisi harmoni dan tersusun pada rekaan berkenaan.

Pemakaian gaun berlengan pendek dengan taburan bunga penuh membuatkan pemakainya tampak manis. Foto: Commas PR

Manakala gaun potongan lurus  berlengan pendek ini pula membuatkan pemakai tampak manis dan meskipun ia dihiasi bunga penuh pada kesemua bahagian, persalinan yang ini tetap memberi impak sopan kepada pemakai lebih-lebih lagi ia menutupi bahagian dada hingga ke leher dengan renda yang hujungnya berjurai cantik.

Satu lagi gaun pengantin indah rekaan Lusan mandongus yang diperagakan pada acara WAFXMarriot 2019 di GMBB. Foto: Commas PR

Gaun tidak berlengan ini pula meskipun berpotongan ringkas, ia tetap berhak dipuji kerana keindahan fabrik yang menyerlahkan sosok pemakai. Bagi pengantin muslimah umpamanya, anda boleh menyarungkan jaket warna senada atau dibuat daripada fabrik sama untuk tampil sopan.

Gaun berpotongan ruffle rekaan Estee’ Coture Bridal ini membuatkan pemakai tampak ceria. Foto: Commas PR

Sementara Estee’Couture Bridal pula mengambil kehebatan fabrik renda Chantilly, tulle dan shimmer tulle yang disulam dengan sekuin, butang kristal, taburan mutiara serta serta tampalan renda bunga-bungaan organdy yang menampakkan rekaan tiga dimensi.

Sekuin memenuhi bahagian atas gaun menyerlahkan sisi elegan pemakai. Foto: Commas PR

Taburan sekuin menyuntik imej glamor pada persalinan gaun ini. Foto: Commas PR

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Oh Lawa Wed, 21 Feb 2018

Kulit Tumit Anda Selalu Kering Dan Merekah? Cuba Teknik Rendaman Kaki Ini, Mudah Je!

Leceh betul, kan, kalau kulit tumit kering? Yelah, orang lain bukannya nampak bahagian kaki kita tu, tapi yang tak syoknya kita akan rasa sakit dan tak selesa!

Featured Fri, 15 May 2020
Featured Fri, 6 Dec 2019

Mungkin ada bakteria halus yang ‘membiak’ dalam beg kosmetik anda!

Ketahui produk mana yang menjadi ‘sarang’ terbesar!

Oh Lawa Wed, 29 May 2019

Konsep Fairy Forest jadi daya penarik kolaborasi Elfira Loy X MC Vogue

Bergaya cantik seperti taman penuh haruman, siapa tidak tertarik!

Oh Lawa Thu, 14 Feb 2019

5 tip penjagaan mutiara agar tetap kekal mewah! 

Pemakaian mutiara dipadankan dengan busana indah, sememangnya tampak cukup elegan. 

Acara Mon, 29 Apr 2019

Bengkel i-Skil Hijab & Heels bantu wanita jana pendapatan sampingan

Kursus asas kemahiran mampu tingkatkan ekonomi keluarga

Oh Lawa Tue, 6 Mar 2018

Anda Tahu Tak Sebutan Sebenar Untuk Nama Jenama Antarabangsa Seperti Versace, Louis Vuitton Dan Yves Saint Laurent ?

Kalau anda pakai kasut, pakaian atau handbag berjenama antarabangsa macam Versace, Prada dan Louis Vuitton, gerenti orang lain akan rasa jealous.

Featured Thu, 5 Sep 2019
Featured Thu, 14 Jun 2018

Tampil Anggun & Elegan Dengan 5 Tip Mix & Match Barangan ALDO

Kalau sudah namanya perempuan, from head to toe semuanya harus serba baharu baik baju, tas tangan, kasut mahupun aksesori sebagai pelangkap gaya di Lebaran.

Featured Fri, 14 Dec 2018

These 21 Photos Show Princess Beatrice Is The Queen Of Bizarre-Looking Hats

This British royal’s taste is certainly unique.

| Live TV