Oh Lawa By: Nani Ramlee February 1, 2018 @ 12:05pm

Hijab vs. Turban

Tidak keterlaluan jika dikatakan, penyanyi Crush, Yuna, telah membawa evolusi stail turban dalam kalangan Muslimah Malaysia. Hijabster kini lebih terbuka untuk menggayakan turban sebagai alternatif tampil berbeza berbanding gaya yang telah dicuba sebelum ini. Tapi bagaimana mengenalpasti kalau turban atau shawl paling bertepatan dengan identity look anda?

Hijab

Daripada tudung bawal, shawl, tudung instant hingga semi instant, semuanya tergolong dalam kategori hijab. Hijab diyakini bertepatan dengan ajaran Islam di samping praktikaliti tudung jenis ini yang mudah digayakan selain mempunyai banyak gaya yang  boleh disesuaikan dengan gaya seharian. Sehelai tudung sahaja jika diikat dengan gaya berbeza, boleh menghasilkan puluhan gaya berlainan bergantung kehendak dan keperluan si pemakai.

Mira Filzah antara artis yang dilihat bijak menggayakan shawl kegemaran.

Dalam erti kata mudah, hijab adalah cara menutup aurat bagi mereka yang lebih konvensional dan ‘selamat’ kerana majoriti Muslimah memilih hijab. Risiko untuk kelihatan canggung atau tidak kena gaya akan sekaligus diminimumkan.

Turban

Turban yang fashionable adalah jawapan bagi wanita yang ingin melindungi rambutnya daripada terlihat.  Dalam masa sama kekal stylish dan menjadi alternatif bagi hijab konvensional. Mulanya selalu dikaitkan sebagai aksesori lelaki, turban hari ini menjadi pilihan wanita seluruh dunia tampil sopan bergaya.

“Cara baru memakai hijab ini jadi fenomena global. Turban adalah cara untuk kelihatan Muslim dalam erti kata lebih berfesyen,” kata George Lezley, profesor fesyen University of Herriot Watt, Dubai.

Variasi gaya yang boleh dipelbagaikan turban membuatkan ramai wanita menggemari trend ini. Apa yang lebih membikin keterujaan adalah, bagaimana turban boleh disesuaikan mengikut cara sendiri dan stail peribadi.

Yuna merupakan artis Malaysia yang mencetuskan trend turban yang menjadi ikutan ramai hijabista

Sara Adel, seorang blogger fesyen pula berpendapat, turban memberi satu pilihan lain kepada Muslimah berhijab, terutamanya di tempat beriklim panas.

“Ketika cuaca panas, saya pilih untuk memakai turban bagi sesi penggambaran. Lega betul boleh pakai macam ni ketika panas-panas ni,” ujar Sara.

Turban juga jadi pilihan kerana ianya praktikal dan juga chic. Berbanding hijab, turban lebih menyeronokkan dan tidak terikat dengan satu cara ikatan yang membosankan. Meskipun dilihat ‘kurang patuh syariah’ kerana menampakkan leher, trik memakai turtle neck boleh membantu  membuatkan turban lebih sopan dan tertutup.

Hijab atau turban? It’s your call, lagipun hanya anda yang benar-benar mengenali karektor diri!

 

Sumber : Aplikasi Wanita

Muat turun secara percuma di :-

GooglePlay: bit.ly/WanitaAndroid

AppStore: bit.ly/WanitaApple

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Oh Lawa Thu, 11 Oct 2018

Label Norish Kareem Couture Bakal Membuka Rumah Fesyennya Di London November Ini

Norish Kareem tawar peluang kepada pereka fesyen tempatan untuk menempatkan koleksi mereka di London.

Featured Wed, 20 Nov 2019

Bandar raya lestari inspirasi koleksi terbaharu Uniqlo Malaysia

Penuhi keperluan jangka masa panjang pengguna

Oh Lawa Thu, 18 Apr 2019
Featured Sun, 17 May 2020
Oh Lawa Mon, 23 Apr 2018

Wow! Makeup Musang King Kini Di Pasaran. Pencinta Durian Wajib Beli!

Lipstik perasa durian? Macam pelik tapi nampak menarik!

Oh Lawa Thu, 24 Jan 2019
Featured Sun, 3 May 2020
Oh Lawa Tue, 11 Dec 2018

Tip Memilih Moisturizer Yang Betul Untuk Wajah

Moisturizer yang tidak sesuai dengan jenis kulit boleh menyebabkan wajah breakout.

Featured Fri, 25 Oct 2019
Featured Tue, 7 Aug 2018

Ambil Tahu Jangka Hayat Produk Solekan Anda. Jangan Tahu Guna Saja!

Setiap item solekan berbeza tempoh jangka hayatnya!

| Live TV