Oh Lawa By: tex_admin March 22, 2018 @ 7:36pm

Masih Gigit Kasut Baru Untuk Elak Kaki Melecet? Apa Kata Cuba Tips Mudah Ini

Anda pernah alami tak kalau pakai kasut yang baru dibeli mesti kaki akan melecet? Mesti akan berasa pedih dan sakit di bahagian belakang tumit dan bahagian tepi ibu jari kaki kan? Terus hilang mood nak melaram dengan kasut baru! 

Anda mesti pernah dengar petua daripada keluarga atau rakan-rakan kononnya gigit kasut baru kalau tak nak kasut itu ‘makan’ balik kaki anda. Boleh percaya ke? So, daripada anda melakukan benda yang pelik-pelik sampai gigit kasut itu, lebih baik cuba tips yang kami kongsikan ini Ok!

1. Pakai Plaster

Foto: 5funfacts

Cara ini paling biasa yang akan anda lakukan. Betul tak? Tapi cara ini yang paling berkesan sebenarnya tau! Anda perlu menampalkan pada bahagian yang selalu terkena melecet itu, lebih-lebih lagi pada bahagian belakang tumit kaki. Pastikan plaster lebih besar daripada zon geseran supaya plaster itu tidak bergerak. Cara ini sangat membantu bagi wanita yang suka memakai kasut tumit tinggi. 

2. Taburkan Bedak

Foto: 5funfacts

Bedak juga membantu mengurangkan kaki daripada melecet. Gesekan akan berkurangan kerana permukaan akan menjadi lebih lembut. Caranya anda perlu menaburkan bedak pada kasut sebelum memakainya. Pastikan kaki anda betul-betul kering okay! Nak lebih mujarab lagi, anda perlu memakai stokin sebelum memakai kasut yang sudah ada bedak didi dalamn. Mudah kan? Kaki tak sakit, bau pun wangi!

3. Sapu Deodoran

Foto: 5funfacts

Bahagian belakang tumit dan jari kaki merupakan kawasan yang selalu akan melecet. Jadi, anda boleh sapukan deodoran pada kawasan tersebut untuk mengurangkan geseran. Tetapi, guna deodoran yang roll-on tau, jangan juga yang spray nanti tak menjadi pulak.

4. Stoking dan Hair Dryer

Foto: 5funfacts

Cara ini pula, anda perlu memakai stoking tebal dan pakai kasut, kemudian ambil hair dryer halakan di bahagian kasut yang ketat selama beberapa minit. Ulang beberapa kali jika perlu dan cara ini juga dapat membantu melonggarkan bahagian belakang kasut. Tetapi ingat ya, cara ini sesuai untuk kasut berkulit je tau! 

5. Silikon

Foto: 5funfacts

Cara ini paling mudah, anda hanya perlu membeli silikon kasut yang dijual di kedai-kedai kasut Ok! Terdapat dua jenis silikon kasut ini iaitu panjang yang boleh melindungi keseluruhan tapak kaki dan silikon kasut yang separuh hanya boleh melindungi jari kaki atau tumit anda. Beli ikut kesesuaian ye. 

6. Tampal Tape

Foto: 5funfacts

Cara ini macam pelik kan, tetapi ia dapat memberi keselesaan pada jari kaki ketiga dan keempat anda apabila memakai kasut. Kalau tidak percaya cubalah!

7. Plastik Beg Berisi Air

Foto: 5funfacts

Isikan air dalam dua beg plastik dan masukkan ke dalam  kasut anda. Kemudian, letakkan kasut tersebut di dalam peti sejuk (beku) dan biarkan semalaman. Apabila air membeku, ia akan membantu mengembangkan dan merengangkan kasut. Mudah je kan?

Jadi, janganlah biarkan kaki anda tak cantik dengan bekas luka melecet itu! Anda kena cuba tips mudah ini Ok!

Sumber: 5funfacts.com

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Oh Lawa Sat, 31 Aug 2019
Oh Lawa Tue, 6 Feb 2018

Sneakers Setiap Hari?

Gelombang stail luxe sport atau suntikan elemen sukan dalam gaya harian menjadi trend sejak 5 tahun kebelakangan. Impak keselesaan dalam masa sama kekal stylish memungkinkan stail ini terus jadi pilihan sekurangnya 5 tahun lagi. Siapa tahu?

Featured Fri, 4 May 2018

12 Foto Hasil Pembedahan Plastik Warga Korea Yang Mengejutkan, No. 11 Paling Ketara!

Ada prosedur yang tak berapa nak jadi. Tapi kalau berjaya, transformasinya memang amazing!

Oh Lawa Wed, 19 Dec 2018
Oh Lawa Tue, 1 May 2018

Patutlah Barisan Victoria Secret Angels Ini Cantik-Cantik. Mereka Jaga Pemakanan Kaw-Kaw!

Mereka digelar antara wanita tercantik di dunia. Dengan raut wajah jelita, bentuk badan langsing dan sepasang kaki yang panjang, semua wanita pasti mencemburui dan ingin menjadi seperti mereka.

Oh Lawa Sun, 26 Aug 2018

10 Selebriti Dikatakan Memiliki Sepasang Mata Cantik, Jom Kita Lihat Siapakah Mereka

Sepasang mata yang mempesona memang bisa membuatkan sesiapapun jatuh cinta kerana itu wujud istilah ‘dari mata jatuh ke hati’.

Oh Lawa Thu, 31 Jan 2019
Oh Lawa Thu, 24 Jan 2019
Oh Lawa Mon, 27 Aug 2018

Ketahui Tip-Tip Membeli Kasut Tumit Tinggi & Bila Masa Paling Sesuai Untuk Beli

Anda mesti praktikkannya supaya anda rasa selesa ketika memakai high heels anda.

| Live TV