Oh Lawa By: tex_admin March 22, 2018 @ 7:36pm

Masih Gigit Kasut Baru Untuk Elak Kaki Melecet? Apa Kata Cuba Tips Mudah Ini

Anda pernah alami tak kalau pakai kasut yang baru dibeli mesti kaki akan melecet? Mesti akan berasa pedih dan sakit di bahagian belakang tumit dan bahagian tepi ibu jari kaki kan? Terus hilang mood nak melaram dengan kasut baru! 

Anda mesti pernah dengar petua daripada keluarga atau rakan-rakan kononnya gigit kasut baru kalau tak nak kasut itu ‘makan’ balik kaki anda. Boleh percaya ke? So, daripada anda melakukan benda yang pelik-pelik sampai gigit kasut itu, lebih baik cuba tips yang kami kongsikan ini Ok!

1. Pakai Plaster

Foto: 5funfacts

Cara ini paling biasa yang akan anda lakukan. Betul tak? Tapi cara ini yang paling berkesan sebenarnya tau! Anda perlu menampalkan pada bahagian yang selalu terkena melecet itu, lebih-lebih lagi pada bahagian belakang tumit kaki. Pastikan plaster lebih besar daripada zon geseran supaya plaster itu tidak bergerak. Cara ini sangat membantu bagi wanita yang suka memakai kasut tumit tinggi. 

2. Taburkan Bedak

Foto: 5funfacts

Bedak juga membantu mengurangkan kaki daripada melecet. Gesekan akan berkurangan kerana permukaan akan menjadi lebih lembut. Caranya anda perlu menaburkan bedak pada kasut sebelum memakainya. Pastikan kaki anda betul-betul kering okay! Nak lebih mujarab lagi, anda perlu memakai stokin sebelum memakai kasut yang sudah ada bedak didi dalamn. Mudah kan? Kaki tak sakit, bau pun wangi!

3. Sapu Deodoran

Foto: 5funfacts

Bahagian belakang tumit dan jari kaki merupakan kawasan yang selalu akan melecet. Jadi, anda boleh sapukan deodoran pada kawasan tersebut untuk mengurangkan geseran. Tetapi, guna deodoran yang roll-on tau, jangan juga yang spray nanti tak menjadi pulak.

4. Stoking dan Hair Dryer

Foto: 5funfacts

Cara ini pula, anda perlu memakai stoking tebal dan pakai kasut, kemudian ambil hair dryer halakan di bahagian kasut yang ketat selama beberapa minit. Ulang beberapa kali jika perlu dan cara ini juga dapat membantu melonggarkan bahagian belakang kasut. Tetapi ingat ya, cara ini sesuai untuk kasut berkulit je tau! 

5. Silikon

Foto: 5funfacts

Cara ini paling mudah, anda hanya perlu membeli silikon kasut yang dijual di kedai-kedai kasut Ok! Terdapat dua jenis silikon kasut ini iaitu panjang yang boleh melindungi keseluruhan tapak kaki dan silikon kasut yang separuh hanya boleh melindungi jari kaki atau tumit anda. Beli ikut kesesuaian ye. 

6. Tampal Tape

Foto: 5funfacts

Cara ini macam pelik kan, tetapi ia dapat memberi keselesaan pada jari kaki ketiga dan keempat anda apabila memakai kasut. Kalau tidak percaya cubalah!

7. Plastik Beg Berisi Air

Foto: 5funfacts

Isikan air dalam dua beg plastik dan masukkan ke dalam  kasut anda. Kemudian, letakkan kasut tersebut di dalam peti sejuk (beku) dan biarkan semalaman. Apabila air membeku, ia akan membantu mengembangkan dan merengangkan kasut. Mudah je kan?

Jadi, janganlah biarkan kaki anda tak cantik dengan bekas luka melecet itu! Anda kena cuba tips mudah ini Ok!

Sumber: 5funfacts.com

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Oh Lawa Wed, 31 Jan 2018

Flawless Bak Fazura

Memiliki kulit wajah yang licin dan cantik, penampilan gadis jelita berusia 34 tahun ini sentiasa memukau mata memandang.

Featured Thu, 29 Nov 2018

Puma Suede Kolaborasi Menawan Khusus Buat Peminat Barbie!

Puma X Barbie didatangkan dalam warna merah jambu dan hitam.

Oh Lawa Thu, 10 Jan 2019
Oh Lawa Tue, 1 May 2018

Patutlah Barisan Victoria Secret Angels Ini Cantik-Cantik. Mereka Jaga Pemakanan Kaw-Kaw!

Mereka digelar antara wanita tercantik di dunia. Dengan raut wajah jelita, bentuk badan langsing dan sepasang kaki yang panjang, semua wanita pasti mencemburui dan ingin menjadi seperti mereka.

Oh Lawa Mon, 15 Oct 2018

Labur RM1 Juta Untuk Kecantikan Demi Peroleh Wajah Seperti Patung Barbie? Wow Dahsyat!

Obsesi Bella pada kecantikan, berputik sedari usia remaja!

Oh Lawa Mon, 15 Jan 2018

Kanta Lekap Berwarna atau Natural?

Pemakaian kanta lekap kini menjadi trend dan merupakan antara item fesyen yang menjadi pilihan utama wanita dalam dunia kecantikan.

Featured Tue, 31 Mar 2020

Sudahlah enak dimakan, bagus pula untuk antipenuaan, jagung oh jagung!

Pati minyak jagung banyak digunakan dalam produk kosmetik

Featured Tue, 28 May 2019

Rico Rinaldi Summeraya 2019, terilham daripada keindahan sang rama-rama

Sebuah koleksi yang cukup praktikal dan menawan!

Featured Sat, 9 May 2020

3 gaya ini mampu hasilkan ilusi kurus dan tinggi ketika bergambar

Barulah yakin nak letak dalam media sosial

Acara Fri, 23 Feb 2018

Pamer 14 Koleksi Busana Di LMFW Fatimah Mohsin Bikin Tetamu Terpukau!

Pereka fesyen kelahiran Singapura, Fatimah Mohsin, khabarnya telah berjaya membuatkan penonton di Minggu Fesyen  Sopan London (LMFW) berasa ‘wow’ semasa mempamerkan 14 koleksi rekaan terbarunya pada pertunjukan acara itu baru-baru ini.

| Live TV