Sertai misi di www.jomheboh.com.my dan berpeluang memenangi 5 juta koin Shopee, barangan Xiaomi dan beras ERA! Penyertaan dilanjutkan sehingga hari Jumaat 7 Mei 2021. Sertai sekarang!
Oh Lawa By: tex_admin March 22, 2018 @ 7:36pm

Masih Gigit Kasut Baru Untuk Elak Kaki Melecet? Apa Kata Cuba Tips Mudah Ini

Anda pernah alami tak kalau pakai kasut yang baru dibeli mesti kaki akan melecet? Mesti akan berasa pedih dan sakit di bahagian belakang tumit dan bahagian tepi ibu jari kaki kan? Terus hilang mood nak melaram dengan kasut baru! 

Anda mesti pernah dengar petua daripada keluarga atau rakan-rakan kononnya gigit kasut baru kalau tak nak kasut itu ‘makan’ balik kaki anda. Boleh percaya ke? So, daripada anda melakukan benda yang pelik-pelik sampai gigit kasut itu, lebih baik cuba tips yang kami kongsikan ini Ok!

1. Pakai Plaster

Foto: 5funfacts

Cara ini paling biasa yang akan anda lakukan. Betul tak? Tapi cara ini yang paling berkesan sebenarnya tau! Anda perlu menampalkan pada bahagian yang selalu terkena melecet itu, lebih-lebih lagi pada bahagian belakang tumit kaki. Pastikan plaster lebih besar daripada zon geseran supaya plaster itu tidak bergerak. Cara ini sangat membantu bagi wanita yang suka memakai kasut tumit tinggi. 

2. Taburkan Bedak

Foto: 5funfacts

Bedak juga membantu mengurangkan kaki daripada melecet. Gesekan akan berkurangan kerana permukaan akan menjadi lebih lembut. Caranya anda perlu menaburkan bedak pada kasut sebelum memakainya. Pastikan kaki anda betul-betul kering okay! Nak lebih mujarab lagi, anda perlu memakai stokin sebelum memakai kasut yang sudah ada bedak didi dalamn. Mudah kan? Kaki tak sakit, bau pun wangi!

3. Sapu Deodoran

Foto: 5funfacts

Bahagian belakang tumit dan jari kaki merupakan kawasan yang selalu akan melecet. Jadi, anda boleh sapukan deodoran pada kawasan tersebut untuk mengurangkan geseran. Tetapi, guna deodoran yang roll-on tau, jangan juga yang spray nanti tak menjadi pulak.

4. Stoking dan Hair Dryer

Foto: 5funfacts

Cara ini pula, anda perlu memakai stoking tebal dan pakai kasut, kemudian ambil hair dryer halakan di bahagian kasut yang ketat selama beberapa minit. Ulang beberapa kali jika perlu dan cara ini juga dapat membantu melonggarkan bahagian belakang kasut. Tetapi ingat ya, cara ini sesuai untuk kasut berkulit je tau! 

5. Silikon

Foto: 5funfacts

Cara ini paling mudah, anda hanya perlu membeli silikon kasut yang dijual di kedai-kedai kasut Ok! Terdapat dua jenis silikon kasut ini iaitu panjang yang boleh melindungi keseluruhan tapak kaki dan silikon kasut yang separuh hanya boleh melindungi jari kaki atau tumit anda. Beli ikut kesesuaian ye. 

6. Tampal Tape

Foto: 5funfacts

Cara ini macam pelik kan, tetapi ia dapat memberi keselesaan pada jari kaki ketiga dan keempat anda apabila memakai kasut. Kalau tidak percaya cubalah!

7. Plastik Beg Berisi Air

Foto: 5funfacts

Isikan air dalam dua beg plastik dan masukkan ke dalam  kasut anda. Kemudian, letakkan kasut tersebut di dalam peti sejuk (beku) dan biarkan semalaman. Apabila air membeku, ia akan membantu mengembangkan dan merengangkan kasut. Mudah je kan?

Jadi, janganlah biarkan kaki anda tak cantik dengan bekas luka melecet itu! Anda kena cuba tips mudah ini Ok!

Sumber: 5funfacts.com

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Wed, 14 Mar 2018

12 Tips Makeup Untuk Wanita Yang Bercermin Mata

Kebanyakan orang yang rabun mesti memilih untuk memakai contact lens daripada pakai cermin mata.

Featured Thu, 25 Jul 2019

6 tip kecantikan artis Korea yang pelik-pelik

Kalau berkesan, apa salahnya, kan?

Featured Fri, 24 Apr 2020

Hukum memakai gincu ketika berpuasa yang sering dipandang remeh

Bersolek boleh tetapi biar berpada-pada

Oh Lawa Sat, 31 Aug 2019
Oh Lawa Wed, 27 Mar 2019

13 gaya peragaan menarik dan pelik di Minggu Fesyen Tokyo

Jepun memang dikenali dengan gaya luar biasa!

Oh Lawa Mon, 29 Jan 2018

Jubah Do’s & Don’ts

Jubah adalah item fesyen perlu ada untuk Muslimah. Ringkas, mudah disarung dan versatil untuk pelbagai acara.

Oh Lawa Mon, 24 Jun 2019
Featured Wed, 31 Jul 2019

Lutut dan siku anda hitam? Putihkan dengan 6 bahan semula jadi ini

Di rumah pun anda boleh jumpa bahan-bahan ini.

Featured Thu, 27 Dec 2018

Serlahkan Keayuan Dengan Pilihan Warna Hijab Sesuai Tona Kulit

Salah pilih warna boleh buat wajah anda kelihatan kusam dan tak bermaya.

Oh Lawa Tue, 17 Jul 2018

Buat Kamu Si Mata Kecil, Cuba 5 Teknik Ini Untuk Miliki Mata Galak Persis Aishwarya Rai

Mata galak pesonanya cukup memukau namun standard mata bagi kebanyakan wanita Asia lazimnya bersaiz kecil.

| Live TV