Oh Lawa By: Nani Ramlee January 18, 2018 @ 4:41am

Pilih Warna Pakaian Untuk Mood Berbeza

Setiap kali membuka almari, pasti anda pening mahu memilih pakaian apa untuk dipakai. Namun, tahukah anda warna pakaian mampu mempengaruhi emosi atau mood seseorang? Malah, kuasa warna juga secara tidak langsung melambangkan personaliti diri. Justeru, pemilihan warna yang tepat penting kerana ia bukan sahaja boleh mencerminkan emosi anda, malah perasaan orang-orang di sekeliling anda. Info di bawah mungkin sedikit sebanyak dapat memberi panduan untuk menggambarkan warna peribadi anda.

Merah

https://i.pinimg.com

Ingin mendapatkan perhatian seseorang? Merah adalah warna yang tepat kerana ia dipercayai mampu menarik perhatian. Wanita yang memakai pakaian merah juga seorang yang berani dan peramah, namun mudah marah sekiranya tidak dapat memenuhi kehendak. Tetapi hati-hati, warna merah juga dikatakan mempengaruhi nafsu makan di mana ia mampu merangsang selera makan dan cenderung membuatkan kita lapar.

Biru

Warna biru selalu dikaitkan dengan tenang, sejuk dan aman. Jadi jika anda berasa tertekan atau mood anda tidak berapa baik pada hari itu, warna biru mungkin dapat membantu anda untuk berasa lebih tenang. Kajian juga menunjukkan bahawa biru juga boleh membuat anda lebih kreatif, sabar, cerdik, berkeyakinan tinggi serta rajin.

Hijau

Sama seperti biru, warna yang berkaitan dengan alam semula jadi ini juga mampu memberikan ketenangan dan kedamaian. Namun, warna hijau juga ibarat lambang sifat cemburu. Malah, mereka yang mengenakan pakaian berwarna hijau turut dikatakan mudah sensitif dan tidak mudah mempercayai orang lain.

Kuning

Jika anda berasa down, warna kuning mampu menceriakan. Kuning juga dikaitkan dengan inspirasi, kecerdasan serta idea dan pemikiran yang tinggi. Justeru, jika pergi ke temuduga atau mesyuarat, anda boleh menggayakan warna ini untuk mendapatkan idea yang kreatif serta melancarkan skil komunikasi. Warna kuning juga dapat menimbulkan sikap spontan serta rasa semangat yang tinggi pada diri.

Ungu

https://nnimgt-a.akamaihd.net

Ingin tampak sofistikated, feminin dan mewah, ungu adalah pilihan warna yang anda cari. Seperti merah, ungu dapat merangsang serta meningkatkan tahap tenaga seseorang. Warna ini juga kadang-kadang dikaitkan dengan kerohanian dan gerak hati. Ia dapat melahirkan sikap yang positif, bercita-cita tinggi dan menanam sifat ingin berjaya dalam semua bidang.

Merah jambu

Warna kegemaran kebanyakan gadis di luar sana ini melambangkan cinta dan kebahagiaan. Mereka yang mengenakan warna ini mudah bersimpati dan memahami perasaan orang lain. Warna merah jambu sangat menenangkan, jadi jangan memakainya jika anda memerlukan banyak tenaga. Kebiasaannya peminat warna ini juga sedikit keanak-anakan dan sentiasa memerlukan dorongan orang lain.

Hitam

Kebiasaannya warna hitam melambangkan perasaan hiba atau kesedihan, tetapi sebenarnya ia mampu mengecas semula tenaga untuk hari berikutnya. Hitam melambangkan kesungguhan, kuasa dan tanggungjawab. Orang yang mengenakan warna hitam mempunyai semangat yang kuat, terlalu yakin pada pendapat sendiri dan tidak mudah mengaku kalah.

https://mmlafleur.com

Putih

Warna putih merujuk kepada kesucian dan kebersihan. Putih juga mewujudkan keperibadian yang positif, matang dan optimistik. Mereka yang suka warna ini dikatakan gemar menyendiri, amanah, mengamalkan gaya hidup bersederhana dan mampu membebaskan diri daripada tekanan. Warna ini sesuai dipakai pada hari Isnin kerana ia mampu merangsang semangat baru dan mencetuskan idea.

 

Sumber : Aplikasi Wanita

Muat turun secara percuma di :-

GooglePlay: bit.ly/WanitaAndroid

AppStore: bit.ly/WanitaApple

 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Oh Lawa Tue, 1 Jan 2019

11 Of The Weirdest Fashion Moments Of 2018

You couldn’t have predicted most of these fashion trends.

Featured Mon, 8 Jan 2018

10 Rahsia Wanita Jepun Tampak Muda Dan Slim Sepanjang Masa

Perasan tak yang orang Jepun ni semua cantik-cantik? Bukan itu sahaja, susah untuk jumpa orang Jepun yang gemuk dan nampak tua. Semuanya nampak sebaya saja. Rupa-rupanya, menurut kajian, wanita dan lelaki di Jepun mempunyai jangka […]

Oh Lawa Tue, 6 Feb 2018

Sneakers Setiap Hari?

Gelombang stail luxe sport atau suntikan elemen sukan dalam gaya harian menjadi trend sejak 5 tahun kebelakangan. Impak keselesaan dalam masa sama kekal stylish memungkinkan stail ini terus jadi pilihan sekurangnya 5 tahun lagi. Siapa tahu?

Oh Lawa Thu, 1 Feb 2018

Hijab vs. Turban

Tidak keterlaluan jika dikatakan, penyanyi Crush, Yuna, telah membawa evolusi stail turban dalam kalangan Muslimah Malaysia. Hijabster kini lebih terbuka untuk menggayakan turban sebagai alternatif tampil berbeza berbanding gaya yang telah dicuba sebelum ini.

Featured Wed, 17 Oct 2018

5 Tip Pemilihan Fabrik Busana Perkahwinan Ikut Bentuk Badan. Barulah Selesa!

Kalau silap pilih fabrik boleh buat anda rasa tak selesa atas pelamin!

Oh Lawa Wed, 29 May 2019

Konsep Fairy Forest jadi daya penarik kolaborasi Elfira Loy X MC Vogue

Bergaya cantik seperti taman penuh haruman, siapa tidak tertarik!

Oh Lawa Tue, 19 Jun 2018

Tampil Wow Pada Majlis Perkahwinan Anda, Melaram Dengan 5 Jenis Anting-Anting Ini

Ketepatan dalam memilih anting-anting yang bersesuaian boleh memberi nilai tambah pada penampilan anda di hari bahagia nanti.

Featured Fri, 28 Feb 2020
Featured Mon, 20 Aug 2018

Kenali Jenis Kulit Anda Dengan Hanya Menggunakan Tisu

Kulit wajah terbahagi kepada 4 jenis iaitu kulit normal, kulit kering, kulit berminyak dan kulit kombinasi.

| Live TV