Categories: Sihat

Garam Dari Asia Didapati Telah Dicemari Dengan Jumlah Mikroplastik Paling Banyak!

Garam merupakan sejenis ramuan yang perlu ada di dalam setiap dapur tapi pernahkah anda terfikir jika ia bagus untuk kesihatan?

Ya, kalau makan terlalu banyak, ia boleh menyebabkan darah tinggi, tapi tahukah anda? Sebuah kajian oleh Greenpeace mendapati yang 90% daripada garam yang digunakan di seluruh dunia mengandungi mikroplastik di dalamnya. Eeee!

Mikroplastik adalah partikel-partikel plastik halus yang dijumpai dalam alam sekitar dan mencemarinya. Ia bukanlah sejenis plastik yang khusus tetapi apa saja fragmen plastik yang berukuran kurang daripada 5 milimeter panjang, menurut U.S. National Oceanic and Atmospheric Administration. 

Foto: National Ocean Service

Akhbar The Star telah mengeluarkan artikel yang mengatakan garam yang dijual di Malaysia mengandungi jumlah pencemaran plastik tertinggi, berdasarkan kajian Greenpeace tadi.

Ia juga mengatakan seorang dewasa menggunakan 10 gram garam sehari. Itu sebenarnya bersamaan dengan memakan sekurang-kurangnya 2,000 mikroplastik setahun!

Foto: World Atlas

Laporan oleh Environmental Science & Technology telah menganalisa 39 buah jenama garam daripada 21 negara termasuklah Indonesia, Filipina, Thailand dan Vietnam.

Para pengkaji menjumpai mikroplastik dalam 36 jenama daripada sample, dan jumlah mikroplastik tertinggi adalah dalam garam yang digunakan di Asia.

Walau bagaimanapun, jumlah mikroplastik dalam garam memang berlainan antara jenama-jenama yang diperiksa. Jumlah mikroplastik tertinggi pula dijumpai di dalam sample daripada sebuah jenama dari Indonesia.

Untuk pengetahuan anda, Indonesia dikenali sebagai pembuang plastik ke dalam laut yang kedua teruk di dunia.

Foto: Quora

Kajian ini juga menunjukkan yang Asia adalah “hotspot” untuk pencemaran plastik di seluruh dunia. Ini bermakna kesihatan orang-orang Asia dan ekosistem di sini berisiko tinggi untuk mengalami pencemaran mikroplastik maritim.

Ahli kempen Greenpeace East Asia Kim Mikyoung berkata, “Kajian terbaru mendapati plastik di dalam makanan laut, hidupan liar, air paip dan kini garam. Ternyata yang kita tak boleh lari daripada krisis plastik, terumatanya apabila ia terus tersebar ke sistem perairan kita.”

Foto: Britannica

Kajian Greenpeace ini juga menerangkan yang hanya 3 daripada 39 jenama garam tidak mengandungi sebarang partikel mikroplastik, iaitu:

  • Taiwan (garam laut halus)
  • Tanah Besar China (garam bukit halus (rock salt))
  • Perancis (garam laut kasar yang dihasilkan melalui penyejatan)

Akhir sekali, kajian ini menunjukkan betapa seriusnya pencemaran plastik di sesebuah kawasan di mana garam telah dikeluarkan untuk pasaran dunia.

Walau bagaimanapun, kesan daripada kemasukan mikroplastik ke dalam sistem kita dan sama ada ia mendatangkan bahaya belum lagi dapat dikenalpasti.

Jadi selepas ini, bila anda membeli garam, periksa dulu isi kandungannya, terutamanya sebelum anda menggunakannya di dalam makanan anda.

Sumber: World Of Buzz

Ad Ops