Sihat By: Yanie Baharom May 24, 2019 @ 9:01pm

Tak rasa lapar walaupun saat berbuka, ini rahsia Yasmin Hani kekal bertenaga dan aktif

Berperwatakan ceria, sentiasa bertenaga dan tidak pernah kering celoteh, pasti ramai yang ingin tahu apakah rahsia pelakon dan pengacara, Yasmin Hani, kekal aktif sepanjang hari meskipun pada bulan Ramadan.

Selain konsisten mengambil makanan tambahan pada setiap malam, ibu cantik beranak dua yang mesra disapa sebagai Hani ini mengamalkan minuman biji chia ketika bersahur.

“Untuk kekal hidrasi, saya mengambil dua atau tiga gelas penuh air putih yang dicampur biji chia. Biji chia ini bagi mereka yang tidak tahu, rupanya seperti biji selasih. Apabila direndam di dalam air, ia akan mengembang.

“Dengan mengamalkan minuman biji chia selepas makan sahur, ia membuatkan saya tidur dalam keadaan kekenyangan dan tidak berasa lapar sampai petang. Bukan itu saja makan masa berbuka pun tak banyak,” katanya.

Foto: Pinterest

Hani menambah, biji chia mempunyai keupayaan menyimpan air yang bukan sahaja membuatkan perut kenyang bahkan membekalkan tenaga sepanjang hari.

Katanya, perbezaan antara minum air kosong dengan mengambil air putih yang direndam bersama-sama biji chia, dapat membantu mengawal pembuangan air kecil.

“Anda akan membuang air sedikit demi sedikit. Keadaan ini membuatkan badan anda mempunyai bekalan air yang cukup dan kekal bertenaga sepanjang tempoh berpuasa,” katanya.

Kebaikan biji chia  selain membekalkan tenaga dan mengenyangkan, sejumlah pakar perubatan yang mengkajinya mendapati ia berpotensi sebagai rawatan alternatif untuk pesakit diabetes tahap 2, kerana keupayaannya untuk memperlahankan penghadaman.

Lapisan agar-agar biji chia yang terbentuk apabila terdedah kepada cecair boleh juga mencegah pancang gula darah selain berfungsi untuk mengekalkan tahap kesihatan gigi, tulang dan dapat mencegah osteoporosis.

Celepets rai ulang tahun ke-10

Selebriti, Atilia Haron, Sazzy Falak, Yasmin Hani, Aishah Sinclair dan Daphne Iking pada majlis pelancaran program Malam Amal bersama Celepets di Publika KL.

Sementara itu, Hani bersama teman-teman Celepets yang dibarisi Aishah Sinclair, Sazzy Falak, Daphne Iking, Atilia Haron, Dynas Mokhtar dan Serena C, meraikan ulang tahun mereka yang ke-10 pada 13 Mei lalu dalam satu majlis dinamakan Malam Amal Bersama Celepets 2019 yang berlangsung di Concourse Publika, manakala jamuan iftar diadakan di WhiteBox, Publika.

Sedikit sejarah mengenai penubuhan Celepets, bermula dengan kumpulan Blackberry Messenger (BBM) pada 2009, tujuh selebriti terkenal tanah air ini sepakat menubuhkan Celebrities With Pet Projects (Celepets) untuk membantu golongan memerlukan.

Menyentuh mengenai sambutan ulang tahun ke-10 Celepets, Aishah berkata, mereka sepakat mahu menjadikannya acara lebih istimewa dan bermakna buat kumpulan itu.

Yasmin (kiri) bersama Daphne Iking (kanan) meraikan anak yatim daripada Pertubuhan Nur Kasih Bistari pada majlis iftar program Malam Amal bersama Celepets di Publika KL.

“Jika sebelum ini kami hanya meraikan golongan asnaf dalam majlis berbuka puasa, kali ini Celepets dengan kerjasama Mompreneur Asia dan Kindness Asia melancarkan program dikenali sebagai Power to Empower (Program mentor Celepets) untuk 10 ibu tunggal terpilih.

“Menerusi program itu, 10 ibu tunggal terbabit akan menghadiri kursus intensif selama tiga bulan untuk mempelajari pelbagai ilmu dalam dunia perniagaan sekali gus membantu mereka mencari sumber pendapatan tetap,” katanya.

Menurut Aishah lagi, idea itu timbul kerana pihaknya mahu golongan ibu tunggal belajar hidup berdikari dengan apa yang mereka pelajari dalam kursus itu nanti.

“Proses pemilihan mencari 10 ibu tunggal yang layak masih lagi diteruskan. Kriteria yang kami cari ialah mereka yang benar-benar berminat dan sanggup memberi komitmen dalam tempoh tiga bulan untuk berjaya sebagai usahawan,” katanya.

Sementara itu, malam amal dan iftar bersama Celepets turut meraikan seramai 40 keluarga iaitu ibu tunggal dan anak masing-masing di bawah lembayung Kindness Malaysia dan seramai 56 anak yatim daripada Pertubuhan Nur Kasih Bestari.

Anak yatim Pertubuhan Nur Kasih Bistari serta ibu tunggal diraikan pada majlis pelancaran program Malam Amal bersama Celepets di Publika KL.

 

Foto:  NSTP/ROHANIS SHUKRI.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Sihat Fri, 25 May 2018

5 Snek Sihat Yang Boleh Kembalikan Tenaga Anda Selepas Penat Bersenam

Kalau anda rasa macam nak pengsan dari kepenatan, cuba makan snek ini.

Sihat Tue, 15 Jan 2019

Endometriosis, antara punca wanita sukar untuk hamil 

Senggugut atau sakit ketika haid antara gejala endometriosis

Featured Tue, 4 Feb 2020
Sihat Tue, 24 Jul 2018
Sihat Thu, 25 Apr 2019

5 jenis sayur yang boleh menjejaskan kesihatan jika diambil secara berlebihan.

Elak makan kimchi macam makan ulam, bimbang diserang darah tinggi!

Sihat Mon, 4 Mar 2019

6 perkara yang anda perlu tahu sebelum membeli suplemen pilihan anda

Wanita dan suplemen tidak boleh dipisahkan.

Featured Tue, 18 Dec 2018

Selama Ini Anda Bersangka Baik Dengan Vitamin, Tetapi Tahukah Anda Kesan Sampingannya?

Pengambilan vitamin secara berlebihan memberi kesan sampingan kepada kesihatan.

Featured Mon, 2 Dec 2019
Sihat Fri, 16 Aug 2019

Susah nak lena? 4 jenis makanan ini boleh bantu

Anda perlu pilih makanan yang betul.

Featured Wed, 4 Mar 2020

| Live TV